آرمین سلیمانی - بر اساس قانونی که ۲ خرداد ۱۴۰۰ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و دولت وقت ۱۲ تیر آن را ابلاغ کرد، بخش حمل و نقل هوایی ایران از بامداد امروز دوشنبه ۱۳ دیماه مشمول «مالیات بر ارزش افزوده» و متعاقب آن گرانتر شدن بهای خدمات این حوزه میشود.
بر اساس قانون جدید، خدمات حمل و نقل هوایی اعم از بار و مسافر، شامل ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده میشوند اما از آنجا که طبق قانون جدید، ۵ درصد عوارض شهرداریها از بلیط پروازهای داخلی حذف شده و به جای آن ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده به بلیط هواپیما افزوده میشود، در عمل ۴ درصد به نرخ بلیت پروازهای داخلی تعلق میگیرد.
آبان ۹۹ در پی لغو نرخنامه جدید بلیط هواپیما از سوی وزیر راه و شهرسازی وقت و همزمان با اینکه قرار بود دولت برای ایرلاینها امتیازاتی از جمله ارز نیمایی و برخی منابع ریالی در نظر بگیرد تا قیمت بلیط هواپیما افزایش پیدا نکند، برخی شهروندان نسبت به گران شدن پروازهای داخلی اعتراض کردند.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی گفته بود «برخی اشتباهات و تخلفات از سوی سایتهای فروش اینترنتی و چارترکنندهها باعث گرانی بلیط هواپیما شده و ایرلاینها تاکنون گرانفروشی نداشتهاند»، اشتباهی که در نهایت ماندگار شد و قیمتها کاهش نیافت.
افزودن پروازهای خارجی به لیست مشمولین مالیات بر ارزش افزوده از امروز، در حالی است که عوارض خروج از کشور نیز هنگام دریافت کارت پرواز از مسافران پروازهای خارجی دریافت میشود و بر اساس قانون بودجه امسال (۱۴۰۰) از نخستین خروج ۴۰۰ هزار تومان، دومین خروج ۶۰۰ و سومین خروج و بالاتر از آن ۸۰۰ هزار تومان عوارض خروج از کشور دریافت میشود.
بهای بلیط پروازهای داخلی و خارجی ایران از ابتدای سال ۱۴۰۰ بارها با افزایش مواجه شده است. با اوجگیری شیوع کرونا، ستاد ملی کرونا قانونی وضع کرد که هواپیماها صرفا به اندازه ۶۰ درصد ظرفیت عادی خود می توانند مسافر بپذیرند. اما ایرلاینهای مختلف دچار خسارت و ضرر شدند و به همین دلیل، در تیر ۱۴۰۰ قیمت بلیطهای خود را افزایش دادند.
تحریمهای گسترده علیه جمهوری اسلامی به دلیل فعالیتهای مناقشهبرانگیز هستهای و موشکی، بیثباتی در بازار ارز ایران و نابسامانی در حوزه اقتصاد به دلیل تصدیگری کلان دولتی سبب شده است که بهای تمام شده بلیط پروازهای داخلی و خارجی مانند بسیاری از دیگر کالاها و خدمات افزایش یابد.