لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۵۶

کارشناسان: اختلافات خانگی سد راه تهران در خرید جنگنده های سوخو ۳۰ از روسیه است


نمونه ای از سوخو-۳۰ ساخت روسیه
نمونه ای از سوخو-۳۰ ساخت روسیه

تام کوپر، یک نویسنده بریتانیایی که چندین کتاب درباره نیروی هوایی ایران نوشته می گوید ایران در سایه اختلافات و درگیری های سیاسی خانگی قادر به نوسازی ناوگان هوایی نظامی خود نیست.

نشریه دیلی بیست در یک گزارش می نویسد پس از دهه ها توافق جامع هسته ای ایران با غرب بالاخره فرصتی در اختیار ایران گذاشت تا ناوگان هوایی خود را نوسازی کند و در این عرصه رقابت کند چرا که دست کم در فرضیه، لغو تدریجی تحریم ها به معنای این است که ایران می تواند جت های جنگنده جدید بخرد و آن را جایگزین جت های فرسوده خود کند.

اما در عمل اختلافات سیاسی داخلی سد این راه شده است چرا که از ماه ژانویه سال جاری میلادی که برجام به اجرا گذاشته شد، تغییری در این زمینه رخ نداده است.

این مطلب می گوید نیروی هوایی ایران در حال حاضر ۳۴۸ جنگنده دارد که بر روی کاغذ آن را نهمین نیروی هوایی جهان معرفی می کند اما جت های اف-۱۴، اف-۴، و اف-۵ ایران که همگی در زمان شاه خریداری شده، همگی فرسوده اند.

ایران در ۱۵ سال گذشته چندین بار تلاش کرد از روسیه جت بخرد اما هر بار مسکو زیر فشارهای واشنگتن و دیگر نیروهای غربی معامله را لغو کرد.

نویسنده مقاله می گوید توماس شنون، معاون وزارت خارجه آمریکا در امور سیاسی با جلوی توافق جدید ایران و روسیه برای خرید ۴۸ هواپیمای سوخو-۳۰ را گرفت. این نوع هواپیما گران است و هر کدام بیش از ۵۰ میلیون دلار قیمت دارد اما کاش رایان، نویسنده کتاب "خاطرات نبرد هوایی خلبانان نیروی هوایی ایران" به دیلی بیست گفته است که مانع اصلی در این مسیر آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران است.

نیروی هوایی در فهرست اولویت های آیت الله خامنه ای جایگاه بالایی ندارد. او بیشتر طرفدار تسلیحاتی است که بازوهای سیاسی خودش بخصوص سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تقویت کند.

در بخشی از این گزارش، تام کوپر نویسنده کتابهایی درباره نیروی هوایی ایران به دیلی بیست گفت تقویت نیروی هوایی ایران ایده خوبی است اما بعید است که در هزارتوی سیاسی حال حاضر ایران راه به جایی ببرد. او گفت: "در داخل ایران اتحاد و همگرایی لازم وجود ندارد و نتیجه این می شود که ایران قادر به راه اندازی سامانه نظام تسلیحاتی نیست."

نویسنده مقاله در پایان نتیجه می گیرد که نیروی هوایی ایران که باقی مانده از دهه ۷۰ میلادی است احتمالا برای سال های پیش رو به همین منوال باقی خواهد ماند که به مرور کارایی اش کمتر و کمتر و حتی پس از لغو کامل تحریم ها امیدی به نجاتش نیست.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.
XS
SM
MD
LG