خبرگزاریهای ایران خبر دادهاند که ایران با روسیه بر سر خرید یک نوع هواپیمای جنگنده و همچنین خرید یا تولید یک نوع از هواپیماهای مسافربری روسی "مذاکره" کرده است؛ با این حال یک مقام ارشد ایرانی حاضر در نمایشگاه هوا-فضای روسیه گفت این مذاکرات بر محور خرید این تجهیزات نبوده است.
خبرگزاری روسی اسپوتنیک از قول "یک منبع نظامی–دیپلماتیک" نوشت که ایران در زمینه "همکاریهای نظامی و فنی" با روسیه نمیخواهد که خریدار صرف باشد، بلکه به "توسعه مشترک و تولید مجاز این نوع سلاح در خاک خود" علاقهمند است.
به گفته این منبع روسی، ایران در حال مذاکره برای خریدچند جنگنده سوخو ٣٠ و چند جت پیشرفته آموزشی یاک ۱۳۰ و همچنین خرید کشتیهای کلاس "ناوچه" و زیردریایی است.
خبرگزاری فارس نیز با تایید خبر مذاکره برای خرید جنگنده بمب افکن سوخو ٣٠ آن را یک جنگنده پیشرفته توصیف کرد که علاوه بر برتری هوایی، توانایی درگیری با اهداف زمینی و حمل طیف وسیعی از تسلیحات مختلف را داراست.
خبرنگار فارس از روسیه ضمن ارسال عکسهایی از مانور جنگندههای سوخو ٣٠ گزارش داده که این هواپیماها علاوه بر نیروی هوایی روسیه، در کشورهای چین، الجزایر ، آنگولا، مالزی ، ونزوئلا، اندونزی، اوگاندا، قزاقستان و ویتنام فعال بوده و در کشور هند نیز تحت لیسانس تولید میشود.
همچنین خبرگزاری ایسنا روز جمعه گزارش داد، تولید و خرید هواپیمای سوپرجت ۱۰۰ یکی از بحثهای مهمی بود که از سوی سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری اسلامی ایران، با دنیس مانتوروف وزیر صنایع روسیه پیگیری شد.
ایسنا همچنین سوخوی سوپر جت ۱۰۰ را اولین هواپیمای ۱۰۰ نفره دنیا معرفی کرده است که نحوه کنترل آن برای خلبان و کمک خلبان هیچ تفاوتی با هواپیماهای مدرن اروپایی ایرباس ندارد.
در حال حاضر نمایشگاه هوافضای ماکس ۲۰۱۵ در نزدیکی شهر مسکو در حال برگزاری است و ۴۰ شرکت ایرانی نیز در این نمایشگاه حضور دارند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ایران در افتتاحیه این نمایشگاه حضور داشت و در دیدارهای جداگانهای با با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری، دنیس مانتوروف وزیر صنعت و تجارت، دیمیتری راگوزین معاون امور دفاعی نخست وزیر و فوروسنکو دستیار علمی رییس جمهوری روسیه ملاقات کرد.
آقای ستاری در گفتگو با ایرنا توضیح داده که محور مذاکرات درباره هواپیمای جنگنده "بیشتر در باره حوزههای فناوری بود و درباره خرید صحبتی نشد، زیرا این موضوع باید از مسیرهای مرتبط و تخصصی پیگیری شود".
پیشتر در روز ۲۹ مرداد ماه، وزیر دفاع ایران تاکید کرده بود که "روسیه با درک تواناییهای بالقوه ایران، با طراحی و ساخت مشترک جنگندهها با ایران موافقت کرده است" و ایران در زمینه تولید جت جنگنده با هیچ کشوری به جز روسیه همکاری نخواهد کرد.