لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۷

مراسم روز پزشک در ایران در غیاب پزشکان کشته‌شده در اعتراضات برگزار شد


آرشیو.
آرشیو.

همزمان با گرامیداشت روز پزشک در ایران، منابع حقوق بشری از پزشکان کشته‌شده در جریان اعتراضات سراسری سال گذشته یاد کرده‌اند.

سایت «دادبان» روز پنجشنبه ۲ شهریور تصاویری از مسعود احمدزاده، دندانپزشک، و آزاد حسین‌پوری، پزشک را منتشر کرد که در آبان‌ماه گذشته در مهاباد به ضرب گلوله نیروهای امنیتی کشته‌شدند.

پریسا بهمنی، جراح عمومی و از تجمع‌کنندگان مقابل ساختمان نظام پزشکی تهران ، آیدا رستمی، پزشک امدادگر معترضان مجروح، ابراهیم ریگی، پزشک مداواکننده مجروحان در جمعه خونین زاهدان، و آیلار حقی، دانشجوی پزشکی در تبریز، نیز از جمله پزشکان و دانشجویان پزشکی جان‌باخته در سال گذشته بشمار می‌روند.

مسئولان حکومت ایران که تاکنون مسئولیت کشته‌شدن معترضان را برعهده نگرفته‌اند کشته‌شدن پریسا بهمنی را ناشی از «تصادف» و دلیل مرگ آیدا رستمی را نیز بر اثر «پرتاب‌شدن از پل عابر پیاده» عنوان کردند.

این در حالیست که فعالان حقوق بشر جان‌باختن پریسا بهمنی را در اثر اصابت گلوله ماموران امنیتی دربرابر ساختمان نظام پزشکی تهران ذکر کرده‌اند.

خانواده آیدا رستمی هم از مشاهده آثار شکنجه بر پیکر این پزشک از جمله تخلیه یکی از چشمانش خبر داده بودند.

ابراهیم ریگی، از بازداشت‌شدگان اعتراضات در زاهدان، هم اسفندماه گذشته پس از بازداشت مجدد به وسیله ماموران انتظامی کشته شد.

آیلار حقی، دانشجوی ۲۳ ساله رشته پزشکی در دانشگاه تبریز، در آبان‌‌ ماه گذشته و در میانه اعتراضات سراسری کشته شد.

کمیته پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان در پاییز سال گذشته و در بحبوحه اعتراضات اسامی بیش از ۸۰ نفر از پزشکان و دانشجوی پزشکی زندانی را منتشر کرده بود.

کمپین حقوق بشر ایران هم زمستان گذشته در گزارشی از فشارهای امنیتی بر پزشکان و کادر درمان از جمله بازداشت، شکنجه و تهدید آنها خبر داده بود.

در اوج اعتراضات نیز نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی استفاده از آمبولانس به عنوان ابزار سرکوب توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران در جریان اعتراضات سراسری اخیر پرداخت.

این روزنامه که با چندین معترض در ایران گفتگو کرده بود، فیلم‌ها و عکس‌هایی را از دست‌کم شش نقطه ایران در این خصوص تحلیل و مکان‌یابی کرد.

یکی از ساکنان تهران به نیویویورک تایمز گزارش داد که دست‌کم سه معترض را دید که در یک تظاهرات دانشجویی به داخل آمبولانس هل داده شدند.

نیویورک تایمز به نقل از یک شاهد عینی دیگر نوشت که عده زیادی از افراد عا‌دی مثل دختران جوان را پشت آمبولانس دیده است که آمبولانس با چراغ‌های خاموش آنها را در شهر منتقل می‌کرده است.

استفاده این‌گونه از آمبولانس، نقض قانون بین‌المللی بی‌طرفی پزشکی است.

از سوی دیگر همزمان با بحران کمبود پزشک در ایران، آمارها حاکی از مهاجرت سالانه تا ۱۰ هزار پزشک از کشور است.

بهنام عباسیان، عضو شورای عالی نظام پزشکی، هم چندی پیش با هشدار درباره کمبود پزشک و دندانپزشک گفته بود که در آینده نه چندان دور، باید «پزشکان افغانستانی و پاکستانی» بیایند و در ایران کار کنند.

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت، بدون اشاره به مشکلات جامعه پزشکی ایران صرفا در پیام خود به مناسبت روز پزشک که اول شهریورماه تعیین شده، از زحمات پزشکان در سالهای جنگ و همچنین دوران همه گیری کرونا قدردانی کرده است.

XS
SM
MD
LG