حمله هوایی روز شنبه اسرائیل علیه مواضع جمهوری اسلامی در ایران با واکنش گروهی از رهبران و سیاستمداران جهان همراه شد که از جنبههای مختلفی به این موضوع پرداختند.
ارتش اسرائیل صبح روز شنبه ۵ آبان، اعلام کرد با حملات «دقیق و هدفمند» اهداف نظامی جمهوری اسلامی را در مناطق مختلف ایران مورد حمله قرار داده است.
اتحادیه اروپا از همه طرفها خواست تا حداکثر خویشتنداری را برای جلوگیری از «تشدید کنترل نشده» تنش در خاورمیانه به کار گیرند.
این اتحادیه در بیانیه خود میگوید: «چرخه خطرناک حملات و تلافیجوییها خطر گسترش بیشتر درگیریها در منطقه را به دنبال دارد.
اتحادیه اروپا ضمن تأکید بر حق اسرائیل برای دفاع از خود، از همه طرفها خواسته است تا برای جلوگیری از تشدید غیرقابل کنترل تنش، که به سود هیچ کسی نیست، حداکثر خویشتنداری را به کار گیرند.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، نیز روز شنبه گفت حکومت ایران نباید به موج حملات اسرائیل پاسخ دهد و از همه طرفها خواست تا خویشتنداری کنند.
او که برای شرکت در نشست سران کشورهای مشترک المنافع در ساموآ حضور داشت، در یک نشست مطبوعاتی گفت: «من بطور واضح میگویم که اسرائیل حق دارد از خود در برابر تجاوز [حکومت] ایران دفاع کند. من به همان اندازه واضح میگویم که ما باید از تشدید تنش بیشتر در منطقه اجتناب کنیم و از همه طرفها بخواهیم خویشتنداری نشان دهند. ایران نباید [به حمله اسرائیل] پاسخ دهد.»
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» به جمهوری اسلامی نسبت به هرگونه «تشدید تنش» هشدار داد.
او نوشت: «پیام من به ایران واضح است: این پاسخهای گسترده تنشزا نمیتواند برای همیشه ادامه داشته باشد.»
شولتس در ادامه افزود که این چرخه خشونت باید اکنون پایان یابد و این مسأله فرصتی برای صلح در خاورمیانه فراهم خواهد کرد.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، با هشدار درباره «تشدید مداوم تنش» گفت روسیه از همه طرفهای درگیر میخواهد که ضمن خویشتنداری، خشونت را متوقف کنند و مانع تبدیل رویدادهای کنونی به یک سناریوی فاجعهبار شوند.
او در ادامه افزود که باید از تحریک جمهوری اسلامی برای انجام اقدام تلافیجویانه جلوگیری کرد و به «زنجیره تشدید کنترل نشده» پایان داد.
استفان دوجاریک، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، نیز با انتشار بیانیهای در واکنش به حملات اسرائیل علیه جمهوری اسلامی گفت آنتونیو گوترش، دبیرکل، عمیقا نگران تشدید مداوم تنشها در خاورمیانه است.
دوجاریک گفت تمام اقدامات تنشزا سزاوار محکومشدن هستند و باید متوقف شوند.
بنا بر این بیانیه، گوترش خواستار توقف فوری تمام اقدامات نظامی از جمله در غزه و لبنان، تلاش حداکثری همه طرفها برای جلوگیری از وقوع جنگ تمامعیار، و بازگشت به مسیر دیپلماسی است.
یائیر لاپید، نخستوزیر پیشین، و رهبر اپوزیسیون اسرائیل، با انتشار بیانیهای، توانایی نیروی هوایی این کشور برای هدف قرار دادن مواضع جمهوری اسلامی در داخل ایران را تحسین کرد.
او همچنین از محدود بودن واکنش نظامی اسرائیل انتقاد کرد وگفت: «تصمیم برای حمله نکردن به اهداف استراتژیک و اقتصادی ایران اشتباه بود.»
لاپید در ادامه افزود که اسرائیل میتوانست و باید هزینه «بسیار سنگینتری» به ایران تحمیل میکرد.
وزارت امور خارجه فرانسه با انتشار بیانیهای از همه طرفها خواست تا از هرگونه تشدید تنش، و اقدامی که میتواند شرایط بسیار متشنج منطقه را بدتر کند، بپرهیزند.
وزارت خارجه تعدادی از کشورهای عربی و خاورمیانه نیز با انتشار بیانیههایی خواستار انجام اقدامات بینالمللی برای کاهش تنش در منطقه شدند.
عربستان سعودی، قطر، عراق، کویت، سوریه، و عمان، از جمله کشورهای هستند که واکنش نظامی اسرائیل را محکوم کردند.
نیروهای دفاعی اسرائیل بامداد شنبه ۵ آبان، حملات گستردهای را علیه اهداف نظامی جمهوری اسلامی در ایران اجرا کردند. این حملات، که به گفته ارتش اسرائیل در پاسخ به حملات موشکی ایران به اسرائیل در ۱ اکتبر انجام شد، در چندین موج و با مشارکت دهها هواپیمای جنگنده انجام گرفت.