گزارشهای رسیده به صدای آمریکا نشان میدهد نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برای جلوگیری از افزایش شدید قیمت ارز در بازار ایران، با اقدامات مختلف مبادلات ارز در بازار را متوقف کردند.
بر اساس این گزارشها، نهادهای حکومتی در پی حمله اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی، اقدام به احضار و تهدید مالکان صرافیهای بزرگ کردند.
این گزارشها نشان میدهد که در اقدام دیگری فعالیت تمامی سایتهای اطلاع رسانی قیمت ارز نیز متوقف شده و نهادهای امنیتی در رسانههای حکومتی اقدام به ایجاد جریان خبری مبنی بر روند کاهشی نرخ ارز کردهاند.
یک صراف در تهران به صدای آمریکا میگوید به رغم حضور در محل کار از هرگونه فعالیت و داد و ستد منع شدهایم. به گفته این صراف، بسیاری از همکاران او در تماس تلفنی از سوی نهادهای امنیتی تهدید به بازداشت و لغو مجوز شدهاند و برهمین اساس معاملات ارز در بازار کاملا متوقف شده است.
بنابر گزارشها قیمت دلار آمریکا در روزهای گذشته با ایجاد نگرانی از حمله اسرائیل از مرز ۶۹ هزار تومان هم عبور کرده بود اما پس از انجام حملات، نهادهای امنیتی برای کنترل بازار اقدام به متوقف کردن معاملات در بازار کردهاند.
ارتش اسرائیل صبح روز شنبه ۵ آبان، همزمان با طلوع آفتاب در ایران، اعلام کرد حملات «دقیق و هدفمند» به اهداف نظامی جمهوری اسلامی در مناطق مختلف ایران به پایان رسیده و هواپیماهای اسرائیلی با موفقیت به پایگاههای خود بازگشتهاند.
ارتش اسرائیل این حملات را واکنشی به حمله اخیر رژیم ایران به اسرائیل دانست و تصریح کرد «مأموریت با موفقیت به اتمام رسید.»
اسرائیل در توضیح حملات بامداد ۵ آبان خاطرنشان کرد: «بر اساس اطلاعات موجود، جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل به تأسیسات تولید موشک در ایران حمله کردند. این تأسیسات برای ساخت موشکهایی استفاده میشد که طی سال گذشته به اسرائیل شلیک شده بودند و تهدیدی مستقیم برای شهروندان اسرائیلی به حساب میآمدند. همچنین، سامانههای موشکی زمینبههوا و دیگر توانمندیهای هوایی حکومت ایران که با هدف محدود کردن آزادی عمل هوایی اسرائیل طراحی شده بودند، مورد حمله قرار گرفتند.»
ارتش اسرائیل اضافه کرد: «در این مرحله با استفاده از قابلیتهای عملیاتی تهاجمی خود، به اهداف استراتژیک در عمق خاک ایران حمله کردیم اما در صورت ادامه حملات رژیم ایران، حق دفاع از شهروندانمان را محفوظ میدانیم و همچنان در حال ارزیابی وضعیت و آماده اقدامات دفاعی و تهاجمی بعدی هستیم.»
نیروهای دفاعی اسرائیل بامداد شنبه ۵ آبان، حملات گستردهای را علیه اهداف نظامی جمهوری اسلامی در ایران آغاز کردند. این حملات، که به گفته ارتش اسرائیل در پاسخ به حملات موشکی ایران به اسرائیل در ۱ اکتبر انجام شد، در چندین موج و با مشارکت بیش از ۱۰۰ هواپیمای جنگنده انجام گرفت.
به گزارش جروزالمپست، این عملیات بر زیرساختهای کلیدی نظامی جمهوری اسلامی شامل تأسیسات تولید موشک و پهپاد، پرتابگرهای موشک بالستیک، و سامانههای پدافند هوایی متمرکز بود.
منابع اسرائیلی گفتند که این حملات با هدف تضعیف قابلیتهای نظامی حکومت ایران و جلوگیری از حملات آتی آنها انجام شده است.
این حملات همزمان با شنیده شدن صدای انفجارهای مهیب در تهران و چند شهر دیگر همراه بود. برخی منابع خبری نیز از فعال شدن پدافند هوایی جمهوری اسلامی و درگیریهای پراکنده خبر دادند.
در این بین، رسانههای حکومتی جمهوری اسلامی تلاش کردند تا این حملات را کماهمیت جلوه دهند و تأکید کردند که تاسیسات نفت و پتروشیمی هدف حمله قرار نگرفتهاند.
در حالی که رسانههای حکومتی تلاش داشتند تا حملات بامداد شنبه اسرائیل را کماهمیت جلوه دهند، برخی منابع خبری داخلی تأیید کردند که چندین پایگاه نظامی در تهران و غرب کشور هدف حمله قرار گرفتهاند. همچنین، پدافند هوایی ایران در برخی مناطق فعال شد و گزارشهایی از انفجارها در پارچین و کرمانشاه منتشر شد.
سازمان هواپیمایی کشوری ایران اما دو ساعت بعد از آغاز حملات اسرائیل، حریم هوایی این کشور را بست و فعالیت پروازهای داخلی و بینالمللی را به حالت تعلیق درآورد.
عراق نیز به دلیل تنشهای منطقهای، تمام پروازهای خود را متوقف کرد. در حالی که رسانههای حکومتی تلاش داشتند فعالیت عادی فرودگاههای مهرآباد و خمینی را نشان دهند، گزارشهای میدانی از تغییر مسیر پروازها و اختلال در جابهجایی مسافران حکایت داشت.
قرارگاه پدافند هوایی جمهوری اسلامی درباره حمله بامداد شنبه اسرائیل به مواضع نظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد: ««با وجود هشدارهای مکرر مقامات جمهوری اسلامی به اسرائیل برای اجتناب از اقدامات تحریکآمیز، این کشور با حمله به چند مرکز نظامی در استانهای تهران، خوزستان و ایلام به تنشزایی ادامه داد.»
در ادامه این بیانیه ادعا شده است که «سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور با این حملات مقابله کرده و توانسته به طور موفقیتآمیز آنها را رهگیری کند. با این حال، آسیبهای محدودی به برخی از مناطق وارد شده و ابعاد این حادثه در حال بررسی است.»
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در واکنش به این حملات تأیید کرد که ایالات متحده پیش از آغاز حمله از برنامه اسرائیل آگاه بوده است، اما در این عملیات مشارکت نداشته است. کامالا هریس، معاون رئیسجمهور آمریکا، نیز اعلام کرد که تحولات را از نزدیک دنبال میکند. همزمان، سناتورهای جمهوریخواه آمریکا از حملات اسرائیل حمایت کردند و از دولت بایدن خواستند در کنار اسرائیل بایستد.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، هم روز جمعه با یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، گفتگو و آخرین اطلاعات درباره حملات ارتش اسرائیل به اهداف نظامی در ایران را دریافت کرد. آستین بار دیگر بر تعهد پایدار ایالات متحده به امنیت اسرائیل و حق دفاع از خود تأکید کرد.
وی همچنین بر افزایش حضور نیروهای آمریکایی برای دفاع از پرسنل این کشور، اسرائیل و دیگر شرکای منطقهای در برابر تهدیدات ایران و گروههای تروریستی مورد حمایت آن تأکید کرد.
اسرائیل بعد از اعلام پایان عملیات نظامی خود در ایران تاکید کرد که در صورت ادامه حملات جمهوری اسلامی، به حملات متقابل و دفاع از خود ادامه خواهد داد. منابع اسرائیلی تأیید کردند کابینه امنیتی اسرائیل این حملات را به اتفاقآرا تأیید کرده و دستور اجرای آن را صادر کرده است.