لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۸

روایت یک رسانه از افزایش فقر و اشتغال دانش آموزان دبیرستانی 


Child labour in Iran, کودک کار در ایران
Child labour in Iran, کودک کار در ایران

یکی از رسانه‌های ایران در مطلبی که ساعاتی پس از انتشار بدون هیچ توضیحی اقدام به حذف آن کرد نوشته است که تشدید فقر در ایران باعث شده است تا بخش قابل توجهی از دانش‌آموزان دبیرستانی جذب بازار کار شده و در بسیاری موارد مجبور به ترک تحصیل شوند.

وب‌سایت «تجارت نیوز» در گزارش خود تاکید کرده که «دانش آموزان شاغل نشان دیگری از فقر در جامعه هستند» و در کنار این موضوع «بسیاری از دانش آموزان توان خرید لوازم التحریر و وسایل جانبی تحصیل خود را ندارند.»

به نوشته تجارت نیوز، یکی دیگر از معضلات این روزهای حوزه آموزش و پرورش و البته در مدارس دولتی به خصوص مقطع متوسطه حضور نداشتن دانش آموزان سر کلاس‌های درس است.

در این گزارش تاکید شده که «اکثر این دانش آموزان شاغل هستند.» گزارش در بررسی علل بروز این پدیده نیز نوشته است که «آنها برای اینکه بتوانند در تامین هزینه‌های معیشت خانواده خود مشارکت داشته باشند از ساعت کلاس خود می‌زنند.»

یک کارشناس آموزش نیز به این رسانه گفته است: «این مساله به‌خاطر عدم تمایل والدین نیست بلکه به این دلیل است که هزینه‌های زندگی آنقدر افزایش پیدا کرده که دیگر جایی برای افزایش سهم آموزش در سبد خانوار را باقی نمی‌گذارد.»

فرشته میرزایی، بی‌توجهی به عدالت آموزشی و تحصیل رایگان را عامل قربانی شدن آموزش و پرورش کودکان در برابر مشکلات معیشتی و فقر دانسته است.

در همین حال خبرگزاری تسنیم، وابسته به نهاد‌های امنیتی نیز ۲۳ آذرماه به نقل از دبیرکل خانه تعاونگران نوشته است: «بین فقر و ترک‌تحصیل ارتباط معنا‌داری وجود دارد.»

علی‌حسین شهریور با اشاره به ۹۲۹ هزار بازمانده از تحصیل در مقاطع تحصیلی مختلف طی سال گذشته گفته است: «سال گذشته، ۱۵تا ۱۷ساله‌ها بیشترین تعداد بازماندگی از تحصیل را داشتند.»

دبیرکل خانه تعاونگران تاکید کرده که خانواده‌های فقیر اغلب قادر به تامین هزینه‌های تحصیل فرزندان خود نیستند.

به گفته شهریور، در خانواده‌های فقیر، کودکان اغلب مجبورند برای کمک به تامین مخارج خانواده به کار مشغول شوند و از تحصیل باز بمانند.

بنابر گزارش‌ها روند ترک تحصیل و بازماندن از تحصیل در ایران موجب نگرانی فعالان اجتماعی و حتی اقتصادی شده است.

به باور کارشناسان و تحلیلگران، روند ترک‌تحصیل در نهایت به افزایش نابرابری اجتماعی و اقتصادی منجر می‌شود و این اتفاق چرخه فقر را تقویت می‌کند.

اقتصاددانان بر این باورند که نیروی کار کم‌سواد و کم‌مهارت، مانعی برای رشد اقتصادی و توسعه کشور است. در کنار این موضوع فعالان اجتماعی نیز نسبت به وضعیت حاکم بر کشور هشدار می‌دهند و معتقدند که ترک‌تحصیل مشکلات اجتماعی مانند افزایش جرم و جنایت، اعتیاد و بی‌نظمی اجتماعی را دامن خواهد زد.

در همین راستا روزنامه شرق در شماره اول مهر ماه ۱۴۰۳ خود در گزارشی نوشته بود: «آموزش‌ و پرورش کارکرد اقتصادی خود را از دست داده است. تا ۲۰ یا حتی ۱۰ سال پیش تحصیلات بهترین امکان پیشرفت و ارتقا و جابه ‌جایی بین طبقه‌های اجتماعی بود اما در حال حاضر فرد با تحصیل در مقاطع بالاتر نمی‌تواند جابه‌جایی طبقاتی داشته باشد.»

این روزنامه تاکید کرده بود: «دانش‌آموزان ترک تحصیل و ورود به بازار کار را برای خودشان یک برد حساب می‌کنند و درس خواندن و ساعاتی که سر کلاس هستند را برای خودشان باخت می‌دانند.»

XS
SM
MD
LG