رئیس بیمارستان کودکان علیاصغر از «طغیان» روتاویروس در تهران و افزایش مراجعه کودکان مبتلا به این بیمارستان خبر داد. فرهاد چوبدار گفت که اپیدمی روتاویروس در حال آغاز است و این موضوع به اطلاع وزارت بهداشت رسیده است.
رئیس بیمارستان کودکان علیاصغر افزود واکسیناسیون روتاویروس در ایران «روتین» نیست و از خانوادههایی که «توانایی» دارند خواسته است تا «به صورت آزاد» کودکان خود را واکسینه کنند.
در دیماه سال ۱۳۹۷، رئیس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو گفته بود که برای ورود این واکسن به شبکه واکسیناسیون، «تأمین منابع مالی» ضروری است. علی واشقانی گفته بود که علی خامنهای با تخصیص ۱۰۰ میلیون دلار برای تولید دو واکسن «پنوموکوک» و «روتاویروس» موافقت کرده و این اعتبار در اختیار شرکتهای واکسنسازی قرار گرفته است.
در خرداد سال ۱۴۰۰، انستیتو پاستور ایران از امضای توافق با شرکت بهارات بایوتک هند برای انتقال فنآوری تولید واکسن روتاویروس به ایران و تولید داخلی این واکسن خبر داد.
در اول آذر سال ۱۴۰۱، رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت از احتمال ورود این واکسن به برنامه واکسیناسیون کشوری خبر داد.
محسن زهرایی گفت: «در تلاش هستیم تا ضمن تأمین اعتبار در بودجه سال آتی برای واردات این واکسنها، بتوانیم به تولید داخلی برسیم و تا از سال ۱۴۰۲ به برنامه واکسیناسیون کودکان زیر یک سال اضافه شود.»
این واکسن تاکنون به دلیل آنچه کارشناسان «عدم تخصیص منابع» میدانند به مرحله عملیاتی نرسیده است.
- علائم و درمان روتاویروس
علائم ابتلا به روتاویروس معمولاً حدود دو روز پس از قرار گرفتن فرد در معرض آن شروع میشود و استفراغ و اسهال ناشی از آن میتواند سه تا هشت روز طول بکشد. علائم دیگر ممکن است شامل از دست دادن اشتها واز دست دادن مایعات بدن باشد که می تواند به ویژه برای نوزادان و کودکان خردسال خطرناک باشد.
علائم کم آبی بدن، کاهش ادرار، خشکی دهان و گلو، احساس سرگیجه هنگام ایستادن، گریه با اشک کم یا بدون اشک و احساس خواب آلودگی یا گیجی غیر معمول است.
بهترین راه برای محافظت در برابر کم آبی، نوشیدن مایعات فراوان و استفاده از محلولهای آبرسانی خوراکی است.
- واکسن روتاویروس
در تولید واکسن روتاویروس از سویههای ضعیفشده روتاویروس با منشأ انسانی یا حیوانی استفاده میشود.
واکسنهایی که در حال حاضر عرضه میشوند شامل یک واکسن روتاویروس انسانی تک ظرفیتی و یک واکسن روتاویروس گاوی-انسانی پنج ظرفیتی است و هر دو واکسن به صورت خوراکی مصرف میشوند.
دو واکسن روتاویروسی که در حال حاضر برای نوزادان در آمریکا مجوز دارند، روتاتِک (RotaTeq) است که در سه دز در سنین ۲ ماهگی، ۴ ماهگی و ۶ ماهگی تجویز می شود.
واکسن دیگر، «روتاریکس» (Rotarix) نام دارد که در دو دز در سنین ۲ ماهگی و ۴ ماهگی تجویز میشود.
نخستین در هر دو واکسن باید پیش از ۱۵ هفتگی کودک تزریق شود.
کودکان باید قبل از ۸ ماهگی تمامی دزهای واکسن روتاویروس را دریافت کنند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا میگوید پیش از معرفی واکسن، تقریباً همه کودکان آمریکایی قبل از تولد ۵ سالگی خود به روتاویروس مبتلا شده بودند.
هر سال، در بین کودکان آمریکایی کمتر از ۵ سال، روتاویروس منجر به بیشتر از ۴۰۰ هزار ویزیت پزشک، بیش از ۲۰۰ هزار مراجعه به اورژانس و ۵۵ تا ۷۰ هزار بستری میشد و ۲۰ تا ۶۰ کشته میداد.
بر اساس آمار این نهاد بهداشتی، واکسن «روتاویروس»، هر سال، از ۴۰ تا ۵۰ هزار بستری در بیمارستان میان نوزادان و کودکان خردسال آمریکایی پیشگیری میکند.
سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که واکسنهای روتاویروس باید در تمامی برنامههای ملی ایمنسازی گنجانده شود و به ویژه در کشورهای جنوب و جنوب شرقی آسیا و آفریقا جنوب صحرا به عنوان یک اولویت در نظر گرفته شود.
این نهاد بینالمللی توصیه میکند که نخستین دز واکسن روتاویروس در اسرع وقت پس از ۶ هفتگی تجویز شود.