لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۵

صدور رای دیوان بین‌المللی دادگستری در مورد پرونده شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل


دیوان بین‌المللی دادگستری. لاهه. ۶ بهمن.
دیوان بین‌المللی دادگستری. لاهه. ۶ بهمن.

دیوان بین‌المللی دادگستری روز جمعه، ششم بهمن، با صدور رای خود درباره پرونده شکایت آفریقای حنوبی از اسرائیل، تصریح کرد در مورد حقانیت اتهام اصلی افریقای جنوبی مبنی بر ارتکاب نسل‌کشی توسط اسرائیل در غزه تصمیم‌گیری نمی‌کند.

این دیوان در عین حال در حکم خود از اسرائیل خواست اقدامات بیشتری برای کمک به غیرنظامیان در غزه انجام دهد، با این حال حکمی مبنی بر برقراری آتش‌بس که افریقای جنوبی در شکایت خود درخواست کرده بود، صادر نکرد.

آفریقای جنوبی در روز ۹ دی ۱۴۰۲با تسلیم شکایتی به دیوان بین‌المللی دادگستری خواستار آن شد که قضات این دیوان با اتخاذ تدابیر اضطراری، دستور توقف فوری عملیات نظامی در غزه را به اسرائیل بدهند.

آفریقای جنوبی همچنین در شکایت خود، اسرائیل را به نقض کنوانسیون نسل‌کشی سال ۱۹۴۸ متهم کرده است. این کنوانسیون که در پی کشتار دسته‌جمعی یهودیان در هولوکاست تصویب شده است همه کشورها را موظف می‌کند اطمینان حاصل کنند چنین جنایاتی هرگز تکرار نخواهد شد.

اسرائیل ادعاهای آفریقای جنوبی را نادرست و «به شدت تحریف شده» خوانده و گفته است که نهایت تلاش خود را برای جلوگیری از تلفات غیرنظامیان انجام می‌دهد.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، پس از شکایت افریقای جنوبی گفت: «فریاد ریاکاری آفریقای جنوبی تا آسمان می‌رسد.» او افزود: «ما با تروریست‌ها می‌جنگیم، با دروغ‌ها می‌جنگیم... امروز شاهد جهانی وارونه هستیم. اسرائیل متهم به نسل‌کشی است در حالی که با نسل‌کشی می جنگد.»

افریقای جنوبی پس از صدور حکم روز جمعه دیوان بین‌المللی دادگستری گفت به اقدامات خود در چارچوب نهادهای حاکمیت جهانی برای حفاظت از حقوق فلسطینی‌ها در غزه ادامه خواهد داد.

مسئول سیاست خارجی فلسطینی‌ها نیز از حکم دیوان استقبال کرد و گفت این حکم یادآوری مهمی است که هیچ کشوری فراتر از قانون نیست.

سخنگوی دولت آلمان روز جمعه گفت که این کشور به حکم دیوان بین المللی دادگستری احترام خواهد گذاشت.

آلمان گفت حکم دیوان بین‌المللی دادگستری در روز جمعه به اتهام اصلی در این پرونده که آیا نسل‌کشی رخ داده است، نمی‌پردازد بلکه بر درخواست فوری آفریقای برای اتخاذ اقدامات اضطراری تمرکز خواهد کرد.

پیشتر وزارت خارجه ایالات متحده در پی شکایت افریقای جنوبی در بیانیه‌ای ضمن تاکید بر نقش مهم دیوان بین‌المللی دادگستری برای حل و فصل مسالمت‌آمیز مناقشات گفت: «این ادعاها که اسرائیل مرتکب نسل‌کشی شده بی اساس است. در حقیقت، آنهایی مرتکب نسل‌کشی شده‌اند که با حملات به اسرائیلی‌ها علناً برای نابودی اسرائیل و کشتار جمعی یهودیان فراخوان می‌دهند.» این بیانیه موقعیت اسرائیل در دفاع از خود را چالش‌برانگیز توصیف می‌کند و آن را صحنه نبرد شهری خوانده که «حماس در آن عمداً از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند.»

شبه‌نظامیان حماس و متحدانش روز ۱۵ مهر در حمله‌ای تروریستی به جنوب اسرائيل یورش بردند و بیش از ۱۲۰۰ تن را که بیشتر آنها غیرنظامی بودند، کشتند. شبه‌نظامیان فلسطینی بیش از ۲۴۰ تن را نیز گروگان گرفتند و به داخل غزه منتقل کردند. بیش از ۱۰۰ تن از گروگان‌ها در آتش‌بس موقت ماه سه ماه قبل آزاد و چندین تن نیز کشته شدند.

گروه حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد، از سوی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، کانادا، ژاپن و چندین کشور دیگر جهان در فهرست گروه‌های تروریستی قرار دارد.

XS
SM
MD
LG