لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۵۳

نشست سه جانبه ایران، آمریکا و چین درباره راکتور اراک برگزار شد


عکش آرشیوی از تاسیسات آب سنگین اراک
عکش آرشیوی از تاسیسات آب سنگین اراک

نمایندگان ایران، ایالات متحده و چین روز دوشنبه در حاشیه نشست عمومی آژانس بین المللی انر‍‍ژی اتمی در شهر وین پایتخت اتریش، درباره نحوه اجرای عملیات بازطراحی راکتور آب سنگین اراک گفت‌وگو کردند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، مقام‌های ارشد انرژی هسته‌ای سه کشور، درباره برخی موضوعات مرتبط با توافق جامع هسته‌ای وین، از جمله چگونگی تنظیم اسناد مربوط به نحوه اجرای بازطراحی راکتور تحقیقاتی اراک، بحث و تبادل نظر کردند.

بر اساس توافق جامع اتمی بین ایران و گروه ۱+۵، محدودیت‌هایی در ازای لغو برخی تحریم‌ها بر روی برنامه هسته‌ای ایران اعمال خواهد شد؛ از جمله بازطراحی رآکتور اراک، که پلوتونیم تولیدی آن می‌تواند در ساخت سلاح هسته‌ای به کار گرفته شود.

علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهوری و رییس سازمان انر‍ژی اتمی ایران پیشتر در روز چهارم شهریور ماه در سفر به پکن، در همین زمینه با مقام‌های چینی دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

پنجاه و نهمین نشست عمومی آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه با حضور نمایندگان ۱۶۴ کشور عضو و سخنرانی مدیرکل این نهاد نظارتی هسته‌ای سازمان ملل متحد، در وین آغاز به کار کرد. نشست امسال پنج روز ادامه خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، آقای صالحی در سخنانی در جلسه امروز، ضمن یادآوری نقشه راه مورد توافق ایران و آژانس گفت "همانگونه که ما به تعهدات خود طبق برجام و نقشه راه متعهدیم، انتظار داریم آژانس نیز از طریق جمع بندی منصفانه و عینی روند جاری به اقدام متقابل دست بزند."

ساعاتی پیش از اعلام توافق جامع اتمی بین شش قدرت عضو گروه ۱+۵ و ایران در روز ۲۳ تیر ماه، یوکیا آمانو و علی اکبر صالحی از توافق بر سر "نقشه راهی" خبر دادند، که با اجرای آن تمام مسائل گذشته به طور کامل حل و فصل خواهد شد.

این توافق بین ایران و آژانس، که مسئولیت نظارت و راستی‌آزمایی تعهدات تهران بر مبنای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یا همان توافق جامع هسته‌ای را به عهده دارد، محرمانه بوده و طرفین از ذکر جزئیات آن خودداری کرده‌اند.

به گزارش آژانس، تهران به پرسش‌های باقی مانده درباره فعالیت‌های گذشته هسته‌ای خود پاسخ داده است، از جمله فعالیت‌های ادعایی با ابعاد احتمالی نظامی به ویژه در تاسیسات نظامی پارچین، که موضوع بازرسی از آن یکی از موضوعات دشوار در راه رسیدن به توافق نهایی بوده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز پنجم شهریور ماه، در گزارشی محرمانه گفته بود از زمان گزارش پيشين در ماه مه، توانسته است با استفاده از تصاوير ماهواره‌ای حضور خودرو، ابزار و احتمالا مواد ساختمانی در بخش مخصوصی از تاسیسات پارچين را تشخيص دهد.

طبق نقشه راه مورد توافق دو طرف، آژانس تا پانزدهم اکتبر (۲۳ مهر ماه) می‌تواند هر توضیحی که نیاز داشته باشد را در این ارتباط از تهران مطالبه کند، تا بتواند گزارش نهایی در مورد ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران را تا پایان سال جاری میلادی (دهم دی ماه) تهیه و منتشر کند.

ایران ادعای داشتن ابعاد نظامی در برنامه هسته‌ای خود را رد می‌کند و می‌گوید هدف از این برنامه "صلح آمیز" تنها تولید انرژی و نیز استفاده از فناوری هسته‌ای در پزشکی و کشاورزی است.

همزمان خبرگزاری ایرنا در گزارشی جداگانه، از سفر گروهی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران در روز سه‌شنبه خبر داد، که به گفته یکی از مقات سازمان انرژی اتمی ایران"طبق روال معمول" صورت می گیرد و بازدید از مراکز نظامی "در دستور کار بازرسان آژانس نیست."

علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز دوشنبه پس از دیدار با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در حاشیه نشست سالانه این سازمان در وین، تعداد بازرسان آژانس که قرار است اواخر امشب وارد تهران شوند را ۱۳ نفر اعلام کرد.

وی همچنین از سفر یوکیا آمانو به ایران ظرف ۳ تا ۴ روز آینده خبر داد.

XS
SM
MD
LG