خبرگزاریها گزارش دادهاند که در نمونهبرداری از مرکز نظامی پارچین، بازرسان آژانس نیز کارشناسان ایرانی را همراهی میکنند.
در حالیکه انتقادها به توافق محرمانه ایران و آژانس بر سر بازرسی از مراکز نظامی و نمونه برداری از مراکز نظامی توسط خود ایرانیها، در محافل سیاسی آمریکا ادامه دارد، خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه ۲۰ شهریور گزارش داد که قرار است در جریان نمونه برداری از مرکز نظامی پارچین، بازرسان بینالمللی نیز کارشناسان ایرانی را همراهی کنند.
همزمان با توافق ایران و ۱+۵ بر سر متن برجام در ۲۳ تیر ماه امسال در وین، سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز تفاهم نامهای را بر سر نحوه بازرسی از مراکز مشکوک غیرهستهای به امضا رساندهاند. این تفاهم نامه از سوی طرفین محرمانه معرفی شده و جزئیات آن منتشر نشده است اما خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته بود که بر اساس این تفاهم نامه، تهران اجازه دارد برای بازرسی از تاسیسات پارچین از کارشناسان خودش استفاده کند.
این موضوع بحثها و انتقادات فراوانی را در محافل سیاسی و کنگره آمریکا برانگیخت اما خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی از قول دو منبع غربی از مصالحه میان ایران و آژانس در این مورد خبر داد و نوشت که در جریان نمونه برداری از پارچین، بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی هم همراه کارشناسان ایرانی حضور خواهند داشت.
با این حال، یک مقام سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه ۲۱شهریور اعلام کرد که گروهی از بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی سه شنبه هفته جاری از وارد ایران میشوند. علی اصغر زارعان، معاون این سازمان گفت که در این سفر، بازدید بازرسان از مراکز نظامی در دستور کار نیست.
این در حالیست که یک روز پیش از انتشار گزارش رویترز، نشستی در موسسه هادسون واشنگتن برگزار شد که در آن سخنرانان با انتقاد از توافق ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی آنرا توافقی محرمانه دانستند که دست ایران را برای پیشبرد برنامه هستهای خود باز میگذارد.
در نشست موسسه هادسون، سخنرانان براین اعتقاد بودند که توافق نقشه راه، دادن امتیازی ویژه به ایران است.
آمریکا و پنج کشور دیگر دخیل در مذاکرات هستهای در توافق نقشه راه نقشی ندارند اما از سوی آژانس در جریان آن قرار گرفته و آن را تایید کردهاند.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده است فعالیت های مرتبط با نقشه راه تا ۲۳ مهر به پایان خواهد رسید و نتایج ارزیابی او ۲۴آذر به شورای حکام ارائه خواهد شد.