لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۲

بحران کردهای سوریه: سامان یافتن یا خودمختاری؟


یکی از اردوگاه های آوارگان کرد سوری در اربیل عراق
یکی از اردوگاه های آوارگان کرد سوری در اربیل عراق

اغلب خانواده های کرد سوریه، سامان یافتن و پایان گرفتن خشونت را اولویتی مهم تر از تشکیل کردستان یکپارچه می دانند.

کردهای سوریه در جنگ داخلی آن کشور از سویی گرفتار کشمکش های داخلی خود هستند و از سوی دیگر، در حال مبارزه با افراط گرایان اسلامی برای به دست گرفتن اداره چند منطقه سوریه.

این گروه های افراط گرای اسلامی که کردهای سوریه با‌ آنها می جنگند، گروه هایی چون القاعده و جبهه النصره در سوریه هستند که کردها را دشمنان قسم خورده خود می دانند.

آموزش زبان و تاریخ کرد، در سوریه ممنوع است. با این وصف، اغلب کردهای سوریه از جنگ داخلی در آن کشور ناخرسندتر از محدودیت هایی هستند که در آن کشور با آنها مواجه اند.

ده ها هزار پناهجوی کرد سوریه در گرماگرم بحران جاری در آن کشور، ناگزیر از خانه هایشان گریخته اند و در کشورهای همسایه پناه گرفته اند.

شرایط اردوگاه های پناهندگی کشورهای همسایه سوریه که این روزها محل سکنای کردهای سوریه شده، به گونه ای نیست که فرزندان اغلب این خانواده ها بتوانند به مدرسه بروند، و مشکل اساسی آن است که پناهجویان کرد سوریه نمی توانند در ساختار آموزش و پرورش کشورهای همسایه ای که به آنها پناهنده شده اند، ثبت نام کنند.

ادامه و تشدید خشونت میان اسلام گرایان و کردهای سوریه، به بحران حقوق بشر جمعیت کرد آن کشور دامن زده و سبب شده که شمار آوارگان کردی که در ترکیه، عراق، لبنان، اردن و مصر پناه می گیرند، افزایش یابد.

تحلیلگران می گویند آنچه اوضاع کنونی را پیچیده تر کرده، آن است که سرزمینی که در سوریه محل سکنای جمعیت اکثرا کرد آن کشور است، بسیار غنی است و از این روی، ادامه خشونت اثر منفی مضاعفی بر آن منطقه دارد.

دانیل واگنر که از تحلیلگرانی است که با تمرکز بر اوضاع جاری کردهای سوریه فعالیت می کند، به تارنمای انگلیسی صدای آمریکا می گوید که هم دولت اسد و هم اسلام گرایان افراطی خواهان تصاحب سرزمینی هستند که کردهای سوریه در آن زندگی می کنند و علت عمده این تمایل نیز غنی بودن این سرزمین است و وجود ذخایر نفتی فراوان در آن.

کردها که ۹ درصد از جمعیت سوریه را به خود اختصاص می دهند، در پی آنند که از سوریه، عراق، ترکیه و ایران جدا شوند و خود، جمعیت کرد یکپارچه خودمختاری را تشکیل دهند.

برخی از تحلیلگران مسائل کردها، می گویند خشونت و بحران جاری سوریه ممکن است در نهایت به نفع کردهای آن کشور باشد و در بلندمدت برایشان مثبت باشد و منجر به گرفتن امتیازاتی بیشتر شود.

دانیل واگنر، تحلیلگری که بر مسائل کردها تمرکز دارد، می گوید صلح واقعی و پایدار تنها در شرایطی در خاورمیانه برقرار خواهد شد که مسئله کردها و ایجاد کردستانی یکپارچه حل شود و معضل اسرائیل ـ فلسطینیان نیز فیصله یابد.

در شرایط کنونی اما، خانواده های کرد نگران آوارگی خود و فرزندانشان هستند و اغلب آنها سامان یافتن و پایان گرفتن خشونت را اولویتی مهم تر از تشکیل کردستان یکپارچه می دانند.
XS
SM
MD
LG