لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۳۱

راهکارهای عملی ترکیه در مورد کردهای سوریه


عامل کلیدی در راهکارهای عملی ترکیه قبول این واقعیت است که آنکارا قادر نیست فعالیت کردهای سوریه را متوقف سازد.

هنگامی که کردهای سوریه اعلام کردند که خواهان استقلال و تشکیل یک دولت جدید هستند، آنکارا واکنش خشم آلودی از خود نشان داد، سخنان تهدیدی آمیزی ابراز داشت، و نیروهای نظامی خود را در مناطق مرزی مستقر کرد. ولی تغییر ناگهانی، شگفت آمیز و جالبی که ماه گذشته روی داد آن بود که اخیراً ترکیه میزبان نشست با رهبر حزب دموکراتیک متحد کردهای سوریه شد، که تا بحال این گروه را یک سازمان تروریستی می خواند.

زمانی که وزارت امور خارجه ترکیه ماه گذشته میزبان یک رشته دیدارهای مثبت، دیپلماتیک با صالح مسلم، رهبر حزب دموکراتیک متحد کردهای سوریه شد، و قرار شد که این دیدارها ادامه یابد، این خبر تیتر اول رسانه های گروهی این کشور را به خود اختصاص داد.

امبرین زمان خبرنگار «روزنامه طرف» ترکیه، این دیدارها را آغاز کننده راهی جدید خواند.

زمان گفت: «برگزاری این دیدار به خودی خود بسیار حائز اهمیت است، چون مدتهاست که دولت ترکیه این گروه و رهبران آن را یک گروه مستقل می شناسد، و گفته است تفاوتی اساسی بین این گروه و حزب کارگران کردستان، موسوم «پ ک ک» نیست. از این رو آنکارا همواره آنها را یک گروه تروریستی خوانده است. ولی این که آیا این دیدارها نتایج مثبتی خواهد داشت یا خیر موضوع دیگری است.»

از زمانی که بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، نیروهای نظامی خود را خود را از منطقه کرد نشین سوریه در همسایگی ترکی، خارج کرد، و اجازه تا حزب دموکراتیک متحد بخش عمده این منطقه را کنترل کند، آنکارا با نگاهی تردید آمیز این تحولات را به دقت و از نزدیک زیر نظر گرفته است.

هنگامی که حزب دموکراتیک متحد اعلام کرد که خواهان استقلال و تشکیل یک دولت جدید در این منطقه است، که بسیاری از ساکنان آن از شورشیان کرد تبار ترکیه هستند،ظن ترکیه به تحولات اخیر بیشتر شده است.

دولت ترکیه بارها هشدار داده است که هرگز اجازه نخواهد داد که چنین اتفاقی - که آن را عبور از «خط قرمز» می داند - صورت پذیرد.
ولی متهان دمیر، کارشناس امور دفاعی و خبرنگار روزنامه «حریت» ترکیه، می گوید که دولت ترکیه اخیراً راهکار و روشهای واقعی بینانه تری نسبت به کردهای سوریه گرفته است.

دمیر می گوید: «سالهاست که ما متوجه شده ایم که تنها هشدار خط قرمز از رویداهای و تحولات اخیر جلوگیری نخواهد کرد. تنها کافی نیست که بگوییم «ما نمی توانیم بپذیریم.» حتی اگر شما بتوانید بپذیرید یا خیر، واقعیت آن است که گاهی اوقات تحولاتی در منطقه صورت گرفته و یا در شرف انجام است که از کنترل شما خارج است. بنابراین ترکیه باید در سیاست های خود تجدید نظر کرده و حتی دست به نوعی همکاری بزند.»

دمیر می افزاید عامل کلیدی در راهکارهای عملی ترکیه پیرامون کردهای سوریه می تواند قبول این واقعیت باشد که آنکارا قادر نیست که خواستها و فعالیت حزب دموکراتیک متحد کردهای سوریه را متوقف سازد.

سینان الگن رئیس موسسه پژوهشی «ادام»، که مرکز آن در استانبول است، می گوید، با وجود آن که پس از اعلام استقلال از سوی حزب دموکراتیک متحد کردهای سوریه، ترکیه نیروهای نظامی بسیاری در خطوط مرزی خود را سوریه مستقر ساخته است، ولی آنکارا تمایلی به دخالت نظامی در سوریه ندارد.

الگن می گوید: «در حال حاضر آنکارا به هیچ وجه تمایلی به دخالت مستقیم نظامی در سوریه ندارد، و مردم ترکیه از این اقدام پشتیبانی نخواهند کرد.

نتایج و پیشرفت مذاکرات مقامات ترکیه با رهبران حزب دموکراتیک متحد کردهای سوریه - که قرار است در اواخر هفته جاری صورت گیرد - معلوم خواهد شد. اما ناظران می گویند که دولت ترکیه به خوبی می داند که شورشیان کرد این کشور نیز از نزدیک این مذاکرات را پیگیری می کنند.
XS
SM
MD
LG