ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، هرانا، در گزارشی جامع، موارد نقض حقوق بشر در ایران طی سال ۱۴۰۰ را منتشر کرد.
در این گزارش آمده است که آمارهای ارائهشده در این گزارش «نمیتواند آیینه تمامنمای وضعیت حقوق بشر در ایران محسوب شود» زیرا جمهوری اسلامی به سازمانهای مستقل حقوق بشری اجازه فعالیت آزادانه نمیدهد.
صدای آمریکا نمیتواند مستقلا این آمارها را تایید کند.
برخی از آمارهای ارائه شده در این گزارش به شرح زیر هستند:
- دگراندیشان
دادگاههای عمومی و انقلاب در مجموع ٣١٠ پرونده متهمان عقیدتی یا امنیتی، مجموعا بیش از ۱۱۱۰ سال حبس، و برای دگراندیشان در ایران بیش از ۶.۶ میلیارد ریال جریمه نقدی صادر کردند.
- کودکان
طی سال ۱۴۰۰ خورشیدی: ازدواج بیش از ٢٠ هزار کودک ثبت شد؛ دستکم ۷۷۸۰ مورد کودکآزاری، تجاوز، و آزار جنسی کودکان به وقوع پیوست؛ ٩٢ کودک دست به خودکشی و سه کودک دست به خودسوزی زدند؛ بیش از سه میلیون کودک از تحصیل محروم بودند؛ و بیش از هفت میلیون کودک کار در ایران وجود داشت.
- احکام شلاق
در سال گذشته دستکم ۴۰۰۰ ضربه شلاق صادر و نزدیک به ۴۰۰ ضربه شلاق اجرا شد.
- زنان، فرهنگ، سنت و قوانین
طی سال گذشته بیش از ۲۱۵۰۰ هزار مورد خشونت خانگی رخ داد، دستکم ١٢ زن در معرض اسیدپاشی قرار گرفتند، ١٠ زن خودسوزی کردند، و ٢٠ زن دیگر قربانی قتل ناموسی شدند.
- تلفات غیرنظامیان
در سال ۱۴۰۰ خورشیدی، ٢٠٣ شهروند ایرانی هدف شلیک نیروهای مسلح جمهوری اسلامی قرار گرفتند، ۲۶ کولبر کشته و ۸۶ کولبر زخمی شدند، ١٣ سوختبر کشته و ١٢ سوختبر زخمی شدند، و در نتیجه انفجار مین ۲۵ شهروند کشته و ۶۵ نفر دیگر زخمی شدند.
- احکام اعدام
به گزارش هرانا، طی سال گذشته دستکم ٣٣٣ ایرانی، از جمله سه کودکمجرم (افرادی که در زمان ارتکاب جرم زیر سن قانونی بودند) توسط جمهوری اسلامی اعدام شدند و برای ۱۰۵ تن دیگر احکام اعدام صادر شد.
- وضعیت کارگران
طی سال ۱۴۰۰ خورشیدی، دستکم ۱۰۶۶۹ کارگر اخراج یا بیکار شدند، ۷۶۴ کارگر در سوانح کاری کشته و ۹۴۴۱ کارگر دیگر مصدوم شدند، و نزدیک به ۳۲ هزار کارگر از معوقات مزدی خود خبر دادند.
- تجمعات اعتراضی
در سال گذشته دستکم ۲۷۶۹ تجمع اعتراضی ثبت شد که ۶۱۰ مورد از آنها تجمع کارگری، ۱۷۶۹ مورد تجمع صنفی، ۴۸ مورد تجمع دانشجویی، و ۲۶۲ مورد تجمع مالباختگان بود.
- وضعیت زندانیان
بنا بر این گزارش در سال ۱۴۰۰ خورشیدی، ١٩٣ زندانی دست به اعتصاب غذا زدند، ٣١٧ زندانی مورد تبعید، تهدید، و شکنجه قرار گرفتند، و ٢٧ زندانی بر اثر «بیماری، قتل توسط ماموران، و خودکشی» جان خود را از دست دادند.
ایالات متحده بارها و در موارد مختلف جمهوری اسلامی ایران را به دلیل موارد گوناگون نقض حقوق بشر محکوم کرده است.
آمریکا چند ماه پیش برخی از مسئولان امنیتی و نهادهای ایرانی را در ارتباط با «نقض جدی حقوق بشر» و سرکوب اعتراضات و تضعیف دموکراسی تحریم کرد. وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیهای به نقل از آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفت که ایالات متحده از طیف وسیعی از ابزارهای خود برای آشکار کردن موارد نقض حقوق بشر و و متوقف کردن آن استفاده میکند.
ایران همچنین از سال ۱۹۹۹ و به دلیل نقض شدید آزادی های مذهبی، در زمره «کشورهای با نگرانی ویژه» در ذیل قانون آزادی مذهبی بین المللی مصوب ۱۹۹۸ قرار دارد. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، بر اساس تازهترین گزارش وضعیت آزادی مذهبی تاکید کرده است که حکومت جمهوری اسلامی ایران همچنان به ارعاب، آزار، اذیت و بازداشت اعضای اقلیتهای مذهبی، از جمله بهائیان، مسیحیان، یهودیان، زرتشتیان، مسلمانان سنی، و دراویش، ادامه میدهد.