لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۱

پژوهش جدید: ویروس کر‌ونا می‌تواند منجر به مشکلات طولانی‌مدت دستگاه گوارش شود


یک پژوهش جدید نشان داده که بیماری‌های گوارشی در افرادی که کووید-۱۹ گرفته‌اند یک سال پس از ابتلا نیز «به طور قابل توجهی» بیشتر از دیگران است.

نتایج این پژوهش که در مجله «نیچر کامیونیکیشنز» منتشر شده است، سابقه پزشکی ۱۵۴ هزار بیمار مبتلا به کووید-۱۹ را در سیستم مدیریت سلامت کهنه‌سربازان با حدود ۵.۶ میلیون بیمار دارای سن مشابه و سایر ویژگی‌ها که به ویروس کرونا مبتلا نشده‌اند مقایسه کرده است.

بیماران مبتلا به کرونا، ۳۶ درصد بیشتر در معرض مشکلات گوارشی طولانی‌مدت قرار گرفته‌اند که قبل از ابتلا به آن دچار نبودند. ۹هزار و ۶۰۵ نفر از آنها مشکلاتی را تجربه کردند که روی عملکرد سیستم گوارش، روده، پانکراس یا کبد تأثیر می‌گذاشت.

شایع‌ترین اختلالات مرتبط با اسید بود از جمله ریفلاکس معده و زخم معده که در بیش از ۲ هزار و ۶۰۰ بیمار مشاهده شد.

بیماری‌های التهابی جدی - مانند پانکراتیت حاد و کلانژیت (التهاب مجاری صفراوی) درصد بسیار کمتری از بیماران را تحت تأثیر قرار داده است، اما با این حال، میان کسانی که کووید-۱۹ داشته‌اند نسبت به کسانی که این ویروس را نگرفته‌اند، شایع‌تر بود.

دلایل مختلفی وجود دارد که ابتلا به ویروس کر‌ونا می‌تواند منجر به مشکلات طولانی‌مدت دستگاه گوارش شود.

یک استاد دستگاه گوارش در دانشکده پزشکی آیکان در مانت ساینای نیویورک که این موضوع را بررسی کرده است به «نیویورک تایمز» گفته که تیمش به این نتیجه رسیده‌ است که پروتئینی به نام ACE۲ در پوشش روده کوچک به وفور وجود دارد که ویروس کرونا به آن می‌چسبد و این گیرنده‌ها ممکن است راهی برای ورود مستقیم ویروس به دستگاه گوارش فراهم کنند.

همچنین ممکن است برخی از قطعات ویروس پس از رفع عفونت در بدن باقی بمانند و سیستم ایمنی بیماران را فعال نگه دارند و علائم مرتبط با التهاب ایجاد کنند.

بیشتر بیماران این مطالعه، در موج‌های اولیه همه‌گیری کرونا مبتلا شدند که دسترسی به واکسن وجود نداشت و یا محدود بود.

پژوهشگران می‌گویند انواع جدیدتر ویروس ممکن است اثرات متفاوتی به جای بگذارد و برخی تحقیقات نشان می‌دهد که واکسن می‌تواند خطر ابتلا به علائم طولانی مدت کووید را کاهش دهد هرچند این ریسک را کاملا برطرف نمی‌کند.

همچنین این مطالعه جدید مشخص نکرده که آیا برخی از شرایط مانند داشتن دیابت یا بیماری‌های قلبی عروقی، افراد را در معرض خطر بیشتر مشکلات گوارشی پس از ابتلا به کووید-۱۹ قرار می دهد یا خیر.

دانشمندان هنوز در حال بررسی جنبه‌های مختلف ویروس کرونا و زیرمجموعه‌های آن هستند تا بهتر بتوانند برای علائم درازمدت آن چاره‌ای بیاندیشند.

XS
SM
MD
LG