گروه حماس برای دومین بار یکشنبه ۷ بهمن، توافق آتشبس غزه را نقض کرده و از ارائه فهرست گروگانهایی که قرار است در ادامه مرحله اول آزاد شوند، خودداری کرد.
تاکنون ۷ تن از ۳۳ گروگان اسرائیلی به عنوان بخشی از توافقنامه آزاد شدهاند، در حالی که در مقابل حدود ۳۰۰ زندانی امنیتی فلسطینی آزاد شدهاند.
به گزارش نشریه تایمز اسرائیل، طبق شرایط این توافق، قرار بود این گروه فلسطینی تحت حمایت حکومت ایران که از سوی بسیاری از کشورها از جمله آمریکا «تروریستی» شناخته شده، تا پایان شنبه به اسرائیل اطلاع دهد که کدام یک از ۲۶ گروگان باقیمانده در فهرست، که همگی در دسته بهاصطلاح «انساندوستانه» شامل زنان، کودکان، سالمندان و بیماران هستند، زنده هستند.
مقامات ارشد اسرائیلی، تأیید کردند که اورشلیم این اطلاعات را دریافت نکرده و عدم ارائه این فهرست نقض توافق محسوب میشود.
اسرائیل همچنین اعلام کرده است که به دلیل این تخلف از سوی حماس، بازگشت آوارگان فلسطینی به شمال غزه را متوقف میکند.
مقامات اسرائیلی همچنین از عدم آزادی آربل یهود، یک گروگان زن غیرنظامی، توسط حماس انتقاد کردهاند و این اقدام را نقض شرایط توافق دانستهاند.
یک هفته پیش آتشبسی برقرار شد که منجر به آزادی تعدادی از گروگانهای اسرائیلی توسط حماس در ازای آزادی زندانیان فلسطینی از سوی اسرائیل شد.
در گزارش دیگری از خبرگزاری رویترز، با ادامه بحران انسانی در نوار غزه و اختلافات بر سر اجرای توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس، رئیسجمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، از اردن و مصر خواست تا فلسطینیان بیشتری از غزه را بپذیرند.
او در اظهاراتی گفت که وضعیت غزه به یک «خرابه» تبدیل شده و خواستار همکاری کشورهای عربی برای ایجاد مکانی جدید برای سکونت فلسطینیان شد. ترامپ افزود: «صحبت از حدود ۱/۵ میلیون نفر است و میتوانیم کل این منطقه را تخلیه کنیم.»
ترامپ اعلام کرد که قصد دارد روز یکشنبه ۷ بهمن با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری مصر، نیز درباره این موضوع صحبت کند.
او همچنین تاکید کرد که «باید مکان دیگری برای فلسطینیان ایجاد کنیم که بتوانند برای یک بار هم که شده در صلح زندگی کنند.»
پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا با استقبال دو عضو کابینه اسرائیل که رسانههای اسرائیلی از آنها به عنوان «راست افراطی» نام میبرند، بتسالل اسموتریچ وزیر دارایی و ایتامار بنگویر وزیر مستعفی امنیت ملی قرار گرفت در واکنش به پیشنهاد ترامپ از آن استقبال کردند.
درگیری اخیر میان اسرائیل و حماس، که از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، به ادعای مقامات فلسطینی کشته شدن بیش از ۴۷ هزار نفر در غزه منجر شده است.
این درگیری با حمله حماس، گروه شبه نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی، به اسرائیل که حدود ۱۲۰۰ کشته و ۲۵۰ گروگان به همراه داشت، آغاز شد.
اسرائیل پس از این حمله، عملیات نظامی گستردهای را در غزه آغاز کرد.
جنگ اخیر تقریباً تمامی جمعیت غزه را آواره کرده و بحران گرسنگی گستردهای را در این منطقه به همراه داشته است.
جمعیت غزه پیش از شروع درگیریها حدود ۲/۳ میلیون نفر بود. گروههای حقوق بشری و سازمانهای امدادی نسبت به وضعیت وخیم انسانی هشدار دادهاند و خواستار اقدام فوری برای کاهش بحران شدهاند.