یک مقام دولتی بخش انرژی در ایران میگوید سرنوشت روزانه هشت تا ۱۰ میلیون لیتر گازوئیل مشخص نیست و «اختلاف قیمت داخلی و صادراتی» سبب افزایش قاچاق سوخت شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس در روز پنجشنبه ۱۰ فروردین، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، با مطرح کردن پیشنهاد «اسقاط خودروهای بیکیفیت»، گفت که «مصرف بنزین خودروهای داخلی به طور میانگین دو برابر استاندارد است» و «توجهی به بهینهسازی نمیشود»؛ در این شرایط با ساخت پتروپالایشگاه و افزایش میزان تولید نمیتوان به تقاضا پاسخ داد.
سالاری درباره «تأثیر اختلاف قیمت داخلی و صادراتی سوخت بر قاچاق» گفت که «قطعا اختلاف قیمت داخلی و صادراتی باعث افزایش قاچاق گازوئیل شده است» و به طور روزانه «سرنوشت حدود هشت الی ۱۰ میلیون لیتر گازوئیل مشخص نیست.»
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با تأکید بر این که نزدیک بودن قیمت بنزین و سیانجی سبب شده است که مردم به دوگانهسوز شدن خودروها «حتی به صورت رایگان» علاقه نداشته باشند، گفت «مجوز احداث ۴۰۰ جایگاه سیانجی» صادر شده که «۴۰ جایگاه» آن در استان سیستان و بلوچستان ساخته خواهد شد.
به گفته این مقام دولتی، «اعطای کارمزد ویژه» برای ساخت این جایگاهها «به نتیجهای نرسید» و به دلیل نزدیک بودن قیمت بنزین و سیانجی، «نه خودروها علاقه دارند که حتی به صورت رایگان دوگانهسوز شوند و نه کسی علاقهای به احداث جایگاه سیانجی دارد.
پیش از این، رهبر جمهوری اسلامی در سخنان نوروزی خود با اشاره به «صرفهجویی و اسراف» گفته است: «ما مسرفانه عمل میکنیم. بعضی از کشورهایی که چند برابر ما جمعیت دارند، مصرف گازشان از ما کمتر است، مصرف بنزینشان از ما کمتر است، مصرف بنزین ما بالا است، مصرف گاز ما بالا است، مسرفانه عمل میکنیم. آب را هدر میدهیم، نان را دور میریزیم، این عیب بزرگی است؛ این را باید برطرف کنیم.»
این اظهارات علی خامنهای از نگاه تحلیلگران، آمادهباش برای افزایش قیمتها در حوزه آرد، نان ، انرژی و بنزین تلقی شده است که احتمال دارد دولت در نیمه دوم سال جاری برای کاهش یارانههای پرداختی، دست به جراحی اقتصادی در حوزههای ذکر شده بزند.
روز چهارشنبه، عضو کمیسیون انرژی مجلس میزان قاچاق سیستماتیک سوخت مایع توسط نیروگاهها در ایران را «یک و نیم میلیارد لیتر» اعلام کرد و گفت نهادهای نظارتی از مجلس شورای اسلامی خواستهاند «فکری به حال حجم بالای تخلفات» بکند.
مالک شریعتی همچنین سوختبری با ماشینهای شخصی و فروش سوخت قاچاق در آن سوی مرزها را ناچیز خواند و افزود: «رویمان نمیشود بگوییم یک و نیم میلیارد لیتر [در سال] آمار رسمی قاچاق سوخت مایع نیروگاههای ما است.»