با وجود وعدههای میلیونی دولت سیزدهم جمهوری اسلامی در بخش خانهسازی، یک پژوهشگر اقتصاد از کاهش شدید «ساخت مسکن» در دولت ابراهیم رئیسی نسبت به گذشته، خبر داده است.
به نوشته شماره امروز چهارشنبه هشتم آذر ماه روزنامه «هممیهن» چاپ تهران، هبیتالله ستاریان، استاد دانشگاه گفته است: «بیش از دو دهه است که هر ساله باید یک میلیون مسکن ساخته شود، اما در نهایت ۳۰۰ هزار واحد مسکن تولید میشود.»
این پژوهشگر اقتصاد مسکن افزوده است: ساخت سالانه «۳۰۰ هزار واحد مسکن» نیز در دو سال اخیر کاهش یافته و به «۲۰۰ هزار واحد مسکن» رسیده است.
در شرایطی که بر پایه گزارش منتشره بیست و نهم آبانماه «دادههای باز ایران» قیمت «یک پرس چلوکباب» دو برابر «هزینه خوراک روزانه» یک کارگر است، تصور خانه خانهدار شدن برای بسیاری از دهکهای درآمدی ایرانیان تبدیل به رویایی دست نیافتنی شده است.
به گفته هبیتالله ستاریان، پژوهشگر اقتصاد مسکن در حال حاضر ایران با «کمبود بالای مسکن» مواجه شده و میخواهد در شرایط اقتصادی کنونی، «نیاز مسکن» را تامین کند که امری نشدنی است؛ زیرا «ساخت این میزان مسکن به بودجه وسیعی نیاز دارد.»
بر اساس گزارش نیمه آبانماه روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران، در دو سالگی طرح «ساخت یک میلیون مسکن در سال» که ابراهیم رئیسی از دوران تبلیغات ریاستجمهوری در خرداد ۱۴۰۰ بارها وعده آن را داده، تاکنون حجم عرضه موثر به «۶۰۰ هزار واحد» و تقاضای موثر نیز «۶۵۰ هزار نفر» رسیده است.
از سوی دیگر و همتراز با بحران ساخت مسکن، رسانههای ایران هجدهم آبانماه با استناد به آمار رسمی منتشر شده در این بخش، اعلام کرده بودند که قراردادهای امسال مستاجرها در مقایسه با سال گذشته، «۵۵ درصد» افزایش نرخ به خود دیده که بیش از دو برابر «میانگین تاریخی این نرخ» است.