لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۱

پایان پانزده ماه جنگ در غزه؛ آتش‌بس از ساعت ۸:۳۰ صبح یکشنبه به وقت محلی اجرا می‌شود


قطر که به میانجی‌گری این توافق کمک کرد روز شنبه اعلام کرد که آتش‌بس بین اسرائیل و حماس در نوار غزه از ساعت ۶:۳۰ صبح یکشنبه «به وقت گرینویچ» به اجرا گذاشته می‌شود.

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر در شبکه ایکس نوشت: «طبق هماهنگی طرف‌های توافق و میانجی‌ها، آتش‌بس در نوار غزه از ساعت ۸:۳۰ صبح روز یکشنبه ۱۹ ژانویه (۳۰ دی ماه) به وقت محلی در غزه آغاز می‌شود.»

این مقام قطری نوشته: «ما به ساکنان توصیه می‌کنیم احتیاط را رعایت کنند، نهایت احتیاط را به خرج دهند و منتظر دستورات منابع رسمی باشند.»

زمان دقیق شروع آتش‌بس مشخص نبود، اگرچه اسرائیل که کابینه آن اوایل روز شنبه توافق تبادل گروگان و اسرا را تصویب کرد، گفته بود که هیچ زندانی قبل از ساعت ۱۴:۰۰ به وقت گرینویچ آزاد نخواهد شد.

اوایل روز شنبه پس از پانزده ماه جنگ ویرانگر در غزه، کابینه اسرائیل توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها را که با میانجی‌گری آمریکا، قطر و مصر حاصل شده بود، تصویب کرد. این توافق، به درگیری‌های خونین در نوار غزه پایان می‌دهد.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل روز شنبه ۲۹ دی‌ماه اعلام کرد که این تصمیم پس از یک جلسه شش‌ساعته، با حمایت ۲۴ وزیر و مخالفت ۸ وزیر کابینه اتخاذ شد. در مرحله نخست این توافق، قرار است از روز یکشنبه یک آتش‌بس شش‌هفته‌ای آغاز شود و بخشی از گروگان‌های اسرائیلی در مقابل زندانیان فلسطینی آزاد شوند.

پیش از تصویب این توافق، مصر اعلام کرد اتاق عملیات مشترکی در قاهره با حضور نمایندگانی از آمریکا، قطر، مصر، اسرائیل و مقامات فلسطینی تشکیل خواهد شد تا بر اجرای توافق و تبادل اسرا نظارت کند.

طبق اعلام وزارت دادگستری اسرائیل، در روز نخست اجرای توافق، ۹۵ زندانی فلسطینی، شامل ۱۰ نوجوان، آزاد خواهند شد. کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل نیز گزارش داد که اولین گروه از گروگان‌های اسیر حماس شامل ۳۳ نفر، ساعت ۴ بعدازظهر یکشنبه آزاد خواهند شد. همچنین، رئیس‌جمهوری فرانسه تأیید کرد که دو شهروند فرانسوی-اسرائیلی نیز در میان این گروگان‌ها هستند.

ساعتی بعد وزارت دادگستری اسرائیل اعلام کرده است که ۷۳۷ زندانی و بازداشتی در چارچوب مرحله اول آتش‌بس غزه و توافقنامه آزادی گروگان‌ها که روز شنبه تصویب شد، آزاد خواهند شد.

تشکیلات خودگردان فلسطینی در واکنش به این توافق، اعلام آمادگی کرد تا مسئولیت کامل اداره غزه را بر عهده گیرد و خدمات اساسی مانند آب، برق و بازسازی را مدیریت کند.

این توافق که روز چهارشنبه ۲۶ دی‌ماه نهایی شد، شامل آتش‌بسی شش‌هفته‌ای، خروج تدریجی نیروهای اسرائیلی از غزه، آزادی گروگان‌های حماس و زندانیان فلسطینی، و ارسال روزانه ۶۰۰ کامیون کمک بشردوستانه به غزه است.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، دستیابی به این توافق را نتیجه «دیپلماسی مستمر و دقیق آمریکا» دانست و بر تأثیر آن در تغییر معادلات منطقه‌ای، از جمله تضعیف جمهوری اسلامی ایران، تأکید کرد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، نیز این توافق را دستاوردی بزرگ برای خود دانست و آن را آغازگر تحولات جهانی معرفی کرد.

این توافق در پی حمله تروریستی ۱۵ مهر ۱۴۰۲ توسط حماس به اسرائیل به وقوع پیوست که در آن ۱۲۰۰ غیرنظامی کشته و بیش از ۲۵۰ نفر، شامل سالخوردگان، زنان و کودکان، به اسارت گرفته شدند. پس از این حمله، اسرائیل عملیات گسترده‌ای برای نابودی حماس و آزادی گروگان‌ها آغاز کرد.

با وجود آزادی ۱۰۰ گروگان طی آتش‌بس موقتی در اکتبر ۲۰۲۳، همچنان ۹۴ گروگان در اسارت حماس هستند و ۳۴ نفر از آنان جان خود را از دست داده‌اند. این توافق امیدها را برای پایان این بحران انسانی زنده کرده است.

XS
SM
MD
LG