خبرگزاری رویترز میگوید وزیران خارجه کشورهای گروه هفت شامل آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان، ایتالیا، کانادا و ژاپن در نشست آتی خود در ژاپن به موضوع ایران و تحولات خاورمیانه خواهند پرداخت.
در گزارش بامداد جمعه ۲۵ فروردین رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک آمده است: گروه هفت در نشست هفته آینده خود در ژاپن، استراتژی خود در ارتباط با خاورمیانه را بررسی میکند.
این نخستین نشست گروه هفت بعد از کاهش اعتراضات در داخل ایران و بهبود روابط جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در این ماه است.
منابع دیپلماتیک غربی به خبرگزاری رویترز گفتهاند توافق جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در چین، غافلگیری آمریکا و متحدان اروپایی را به همراه داشت.
همچنین برای سالها یکی از نگرانیهای غربیها مساله سوریه بود اما به نظر میرسد بعد از توافق ایران و عربستان، ریاض مانند دیگر کشورهای عربی منطقه تلاشهایی برای بهبود روابط با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه دارد و «این میتواند به پایان انزوای سوریه در خاورمیانه بیانجامد.»
وزیران خارجه کشورهای گروه هفت شامل آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان، ایتالیا، کانادا و ژاپن از ۱۶ تا ۱۸ آوریل (۲۶ تا ۲۸ فروردین) در منطقه کاروایزاوا، ناگانو در مرکز ژاپن دیدار کنند.
یک منبع دیپلماتیک به رویترز گفت که منطقه خاورمیانه در حال تحولات جدی است و این شامل برنامه هستهای ایران و همچنین عوضشدن موازنه قدرت ژئوپلوتیک به خاطر توافق ایران و عربستان با میانجیگری چین میشود.
این منبع دیپلماتیک میگوید کشورهایی چون عربستان با اینکه متحد آمریکا هستند اما در قبال جنگ روسیه با اوکراین مانند آمریکا از اوکراین حمایت نکردند و با طرح موضوع بیطرفی اما عملا به سمت چین رفتهاند.
در گزارش رویترز آمده، گروه ۷ هم باید بتواند از منافع امنیتی خود که از قضا در راستای امنیت منطقه و امنیت جهان است محافظت کند.
یک دیپلمات غربی دیگر هم درباره ضرورت بازنگری سیاست گروه هفت درباره خاورمیانه گفت: توافق ایران-سعودی- چین نشانی از مشکلات ما است. هیچکس از این توافق خبردار نشد بنابراین لازم است دوباره گرد هم جمع شویم.
جمهوری اسلامی و عربستان سعودی بعد از هفت سال قطع رابطه، ماه پیش با میانجیگری چین برای از سرگیری روابط توافق کردند. این توافق درست بعد از فروکش کردن اعتراضات گسترده در ایران، موجب بدگمانی بسیاری از معترضان شده؛ آنها میگویند جمهوری اسلامی که در داخل تضعیف شده، سعی دارد در خارج از کشور با توافق با دشمنان خود، فضای بین المللی را به سوی خود تغییر دهد.
برخی کارشناسان از جمله منشه امیر هم به صدای آمریکا گفتهاند، «چین واسطه شد تا بتواند بدون دغدغه نفت ایران و عربستان را بخرد.»