وزرای دارایی بزرگترین اقتصادهای جهان در نشست روز شنبه خود در هند مسکو را به دلیل جنگ علیه اوکراین به شدت محکوم کردند.
هند که میزبان نشست وزرای دارایی و روسای بانکهای مرکزی کشورهای گروه ۲۰ در شهر بنگالورو بود، تمایلی به طرح موضوع جنگ در اوکراین نداشت اما، کشورهای غربی اصرار داشتند که نمیتوانند از هیچ نتیجهای که شامل محکومیت روسیه نباشد حمایت کنند.
فقدان اجماع کامل در میان اعضای گروه ۲۰ بر سر اوکراین به این معنی بود که هند با استفاده از کرسی ریاست این نشست صرفاً به ارائه یک جمعبندی از گفتگوهای دو روزه و اشاره به اختلاف نظرهای موجود بر سر این موضوع بسنده کرد.
در بیانیه این جمعبندی ضمن اشاره به اختلال در زنجیره تامین، خطرات برای ثبات مالی و تداوم ناامنی انرژی و غذایی در جهان گفته شد: «بیشتر اعضاء جنگ در اوکراین را به شدت محکوم کردند و تاکید داشتند که این جنگ موجب درد و رنج عظیم انسانی و تشدید شکنندگیهای موجود در اقتصاد جهانی می شود.»
این بیانیه همچنین با اشاره به اقداماتی که از سوی آمریکا، کشورهای اروپایی و سایر کشورها برای مجازات و خشکاندن درآمدهای روسیه به دلیل تهاجم به اوکراین انجام شده است، گفت: «دیدگاههای دیگر و ارزیابیهای متفاوتی از وضعیت و تحریمها وجود داشت.»
نتیجه این نشست مشابه نشست گروه ۲۰ در نوامبر گذشته در بالی بود. در آنجا هم اندونزی، کشور میزبان، بیانیهای نهایی مبنی بر اذعان به تفاوتها صادر کرد. گروه ۲۰ که طی دو دهه برای مقابله با بحرانهای اقتصادی تشکیل شد، به طور فزایندهای برای دستیابی به اجماع بین اعضاء تلاش کرده است.
جنت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا، پیشتر به رویترز گفته بود که صدور بیانیه برای محکوم کردن روسیه «کاملاً ضروری» است. دو نماینده از گروه ۲۰ به رویترز گفتند که روسیه و چین نمی خواهند گروه ۲۰ جایگاهی برای بحث در مورد مسائل سیاسی باشد.
روسیه، عضو گروه ۲۰ که در گروه هفت عضویت ندارد، اقدامات خود در اوکراین را «عملیات نظامی ویژه» میخواند و از نامیدن آن به عنوان تهاجم یا جنگ اجتناب می کند.
هند تا حد زیادی موضع بی طرفی خود را حفظ کرده است. از مقصر دانستن روسیه برای تهاجم خودداری کرده و ضمن پیگیری برای راه حلی دیپلماتیک به دنبال افزایش خرید نفت از روسیه است.
چین و هند از جمله کشورهایی بودند که به قطعنامه روز پنجشنبه سازمان ملل که با رای اکثریت قاطع خواستار خروج نیروهای روسیه از اوکراین و توقف جنگ شد، رای ممتنع دادند.
گروه ۲۰، علاوه بر کشورهای گروه ۷، شامل کشورهایی مانند استرالیا، برزیل و عربستان سعودی است.
صندوق بینالمللی پول در حاشیه نشست گروه ۲۰، جلسهای با بانک جهانی، چین، هند، عربستان سعودی برای گفتگو در باره تجدید ساختار بدهی اقتصادهای آسیب دیده برگزار کرد که در این جا هم اعضاء با هم اختلاف نظر داشتند.
جنت یلن گفت که این جلسه هیچ «نتیجهای» نداشت.
فشارها بر چین که در روابط دو جانبه با کشورهای جهان بزرگترین بستانکار است و همچنین برخی کشورهای بستانکار دیگر برای کاهش وام های اعطایی به کشورهای در حال توسعه در حال افزایش است.