نشست رهبران عضو گروه ۲۰ ظهر شنبه به وقت محلی در شهر رم، پایتخت ایتالیا، آغاز به کار کرد. این نخستین نشست حضوری این گروه بعد از همهگیری کرونا است. سال گذشته نشست عربستان به صورت مجازی برگزار شده بود.
رهبران کشورهای قدرتمند اقتصادی به رسم هر سال، در ابتدا با هم عکس یادگاری گرفتند.
مقابله با بحران کرونا و همهگیریهای احتمالی آینده، مقابله با تغییرات آب و هوایی، و همچنین وضع مالیات بر شرکتهای چند ملیتی، از جمله اصلیترین موضوعات این نشست است.
در حاشیه این نشست، مساله مذاکرات هستهای با ایران طرح خواهد شد. کاخ سفید تأیید کرده است که مساله مذاکره هستهای ایران در میان اولویتهای سفر رئیس جمهوری آمریکا قرار دارد و جو بایدن درباره آن با رهبران سه کشور اروپایی عضو برجام رایزنی خواهد کرد. قرار است این جلسه عصر شنبه برگزار شود.
پیش از این برخی چهره های شاخص از جمله پاپ فرانسیس و دبیر کل سازمان ملل متحد خواستار کمک گروه ۲۰ به تسهیل واکسیناسیون برای کشورهای فقیر شده بودند و این موضوع در دستور کار نشست رم قرار دارد.
موضوع تغییرات اقلیمی هم در محور مذاکرات رهبران گروه ۲۰ است. آنها میگویند قصد دارند که افزایش دما را محدود کنند. روز شنبه، نخست وزیر ایتالیا که میزبان نشست سران گروه ۲۰ است در سخنان خود، خواستار تعهد گروه ۲۰ در مورد محدود کردن افزایش دما شد. توافق پاریس در این زمینه عملا به نتیجه نرسیده است و رهبران کشورهای عضو گروه ۲۰ امیدوارند روز دوشنبه در نشست گلاسگو، این موضوع را با جدیت دنبال کنند.
موضوع وضع مالیات ۱۵ درصدی بر شرکتهای چند ملیتی هم در نشست گروه ۲۰ مطرح است. پیش از این، بیش از ۱۴۰ کشور توافق کردند که به این طرح بپیوندند. در حال حاضر بسیاری از شرکتهای بزرگ برای فرار از مالیات به مناطقی که قوانین آسانتری دارند و به بهشتهای مالیاتی مشهورند، پناه میبرند. اعضای گروه ۲۰ امیدوارند که وضع این قانون مالیاتی بتواند سالانه ۱۵۰ میلیارد دلار به درآمدهای مالیاتی جهانی اضافه کند.
از حواشی روز نخست این نشست، حضور معترضان بود. دولت ایتالیا برای بیاثر کردن تجمع معترضان، نشست رهبران گروه ۲۰ را در حاشیه شهر رم برگزار کرده است؛ اما این تدبیر هم مانع حضور معترضان نشد. فعالان مدافع تغییرات آب و هوایی که اقدام دولتها را ناچیز میدانند، برای ساعتی مسیر برگزاری نشست را مسدود کردند.