رئیس جمهوری ایالات متحده که برای شرکت در دو اجلاس بینالمللی به اروپا سفر کرده است، روز جمعه هفتم آبان وارد رم پایتخت ایتالیا شد و در نخستین بخش از سفر خود با رهبر کاتولیکهای جهان در واتیکان دیدار کرد.
گفتوگوهای دو طرف حدود یک ساعت و پانزده دقیقه طول کشید و پس از آن نیز حدود پانزده دقیقه برای گرفتن عکس و تبادل هدایا در حضور اعضای هیئتهای همراه، از جمله جیل بایدن بانوی اول ایالات متحده، صرف شد.
جزئیات گفتوگوهای دو طرف منتشر نشده است، اما بنابر اعلام کاخ سفید، پرزیدنت بایدن از تلاشهای پاپ فرانسیس در حمایت از فقرا و آنهایی که از گرسنگی، جنگ، و آزار و اذیت در جهان رنج میبرند، قدردانی کرده است.
رئیس جمهوری آمریکا همچنین از پیشگامی رهبر کاتولیکهای جهان در مبارزه با بحران آب و هوایی و نیز حمایتهای او از تلاشهای جهانی برای پایان دادن به همهگیری کووید-۱۹ و دسترسی برابر همگان به واکسن ستایش کرد.
جو بایدن و پاپ فرانسیس پیشتر سه بار با یکدیگر دیدار کرده بودند.
هدف سفر رئیس جمهوری آمریکا به اروپا، شرکت در دو اجلاس بینالمللی است؛ یکی نشست دو روزه سران گروه ۲۰ که از شنبه آغاز میشود و دیگری اجلاس تغییرات اقلیمی در گلاسکوی اسکاتلند که از دوشنبه آغاز به کار خواهد کرد.
پرزیدنت بایدن در طول اقامت خود در پایتخت ایتالیا دیدارهای جداگانهای نیز با سران برخی از کشورها خواهد داشت؛ از جمله با سران فرانسه، آلمان و بریتانیا، سه متحد اروپایی آمریکا در توافق هستهای تیر ۱۳۹۴ قدرت های جهانی با ایران.
ایالات متحده و سایر اعضای برجام شش دور مذاکره با ایران در وین پایتخت اتریش برای احیای برجام برگزار کردهاند که در خرداد ماه گذشته متوقف شد. تاریخ برگزاری دور هفتم این مذاکرات هنوز به طور دقیق مشخص نشده است.
واشینگتن پیشتر ضمن تاکید بر لزوم پیگیری دیپلماسی در برابر تهران در این زمینه، هشدار داده است که فرصت مذاکره نامحدود نیست و با توجه به پیشرفتهای هستهای ایران ممکن است بازگشت به برجام دیگر سودمند نباشد.
دیدار بایدن با امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، نخستین دیدار دو رئیس جمهوری پس از اختلاف دیپلماتیک ماه گذشته است که در پی قرارداد آمریکا و بریتانیا با استرالیا برای ساخت ناوگان زیردریایی هستهای بهوجود آمد.
استرالیا پیش از آن با فرانسه برای ساخت زیردریاییهای متعارف در حال گفتوگو بود، اما آن را کنار گذاشت و با آمریکا و بریتانیا قرارداد بست؛ تصمیمی که با اعتراض پاریس روبرو شد و سفرای خود را از آن کشورها فراخواند.
رئیس جمهوری ایالات متحده پس از شرکت در نشست سران گروه ۲۰، برای شرکت در اجلاس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد در شهر گلاسکو، راهی اسکاتلند میشود. این اجلاس از دوشنبه اول نوامبر آغاز بهکار خواهد کرد.