انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران از برخوردهای انضباطی با چهار دانشجوی این دانشگاه خبر داد.
بر اساس این گزارش، مطهره گونهای و مهدی هادیزاده، دو عضو سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران به ترتیب به ۲۴ ماه و ۱۲ ماه محرومیت از تحصیل و تغییر محل تحصیل خود به دانشگاه علوم پزشکی اردبیل محکوم شدهاند.
دو دانشجوی دیگر به نامهای کیان بنیهاشمی و فاطمه غریبی نیز به دو سال و نیم محرومیت از تحصیل با احتساب سنوات محکوم شدهاند.
در ماههای اخیر و به ویژه پس از اعتراضات اخیر در ایران، فشار و سرکوب دانشجویان افزایش یافته است و بسیاری از تحصیل محروم یا با احکام سنگین انضباطی روبرو شدهاند و برای شمار زیادی هم پروندهسازی شده است.
اساتیدی که در کنار دانشجویان خود ایستادهاند نیز با بازنشستگی و استعفای اجباری روبرو شدهاند.
در تازهترین مورد از فشار بر دانشجویان میتوان به پروندهسازی برای ۳۰ دانشجوی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران به اتهام شرکت در تجمع اعتراضی در پی رفتار توهینآمیز رئیس دانشکده و احضار آنها به کمیته انضباطی اشاره کرد.
روزنامه «هممیهن» چندی پیش گزارش داد که با تصویب آییننامه کمیته انضباطی دانشگاه در آذر ماه گذشته، سرکوب دانشجویان شدت یافته و فضای دانشگاهها ملتهب است.
در این گزارش آمده است که در سال گذشته، ۱۷۶ حکم انضباطی، ۸ اخراج و ۳۰۱ ترم تعلیق از سوی کمیتههای انضباطی گزارش شده است و همچنین اشاره شده که عمده پروندهسازیها «بدون رعایت ضوابط آییننامهای» ادامه دارد.
«شیوهنامه اجرایی آییننامه انضباطی دانشجویان کشور» با تعیین «۲۰ شیوه تنبیهی» و امضای وزیران علوم و بهداشت جمهوری اسلامی، آذرماه گذشته به دانشگاههای کشور ابلاغ شد.
در مقدمه این شیوهنامه آمده است: «کمیته انضباطی دانشجویان» به عنوان «مرجع رسیدگی به تخلفات دانشجویان» موظف است با تاکید بر «موازین شرعی، اخلاقی، قانونی و حقوقی» به تخلفات رسیدگی کند.
یک دانشجوی دانشگاه بهشتی در گفتگو با «هممیهن»، از ورود حراست به «تمام امور» و «تفتیش عقاید» دانشجویان معترض در ماههای اخیر گفته است.
فعالان دانشجویی با راهاندازی کمپینی با هشتگ «از تعلیق بگو» در شبکههای اجتماعی، به شرح محرومیتهای تحصیلی خود پرداختهاند.
شماری از دانشجویان تعلیقی در بیانیهای خواستار به رسیمت شناختهشدن «بدیهیترین حقوق شهروندی» از جمله شامل «حق تحصیل در دانشگاه»، «حق تشکیل اجتماعات مسالمتآمیز»، «حق آزادی و اندیشه و بیان» و «حق حفظ حریم خصوصی» شدهاند.
آنها در این بیانیه که در کانالهای تلگرامی دانشجویان منتشر شد، «خودکامگی» را مبنای مشروعیت جمهوری اسلامی خوانده و نوشتهاند: « حاکمیت با اعمال سرکوب افسارگسیخته و همهجانبه برای خاموش کردن هرگونه تلاش برای ایجاد تغییر و سلب امکان کنشگری، دانشجویان را به عنوان آینده ایران به ورطه نابودی خواهد کشاند.»
فرمانده کل سپاه پاسداران، حسین سلامی، در مهرماه سال جاری ادعا کرده بود «دشمنان» دانشگاه را به عنوان «نقطه تمرکز تمام تلاشهای خود» برای «تحریف ذهنها، تسخیر قلبها، تسلط بر فضای اندیشه و تفکر و باورهای جوانان ما» در نظر گرفتهاند.