شبکه «اسکاینیوز» به نقل از یک منبع امنیتی آگاه مدعی شده است که جمهوری اسلامی پهپاد تهاجمی جدیدی برای روسیه ساخته است تا از آن در جنگ علیه اوکراین استفاده کند. این منبع همچنین میگوید به نظر میرسد که تهران به توافق با مسکو برای ارسال موشکهای زمین به زمین به روسیه نزدیک شده است.
بنا بر این گزارش پهپاد جدید شاهد-۱۰۷ یک هواپیمای بدون سرنشین «انفجاری و شناسایی» است که احتمالاً مجهز به فناوریهای پیشرفته مجهز است و برای جستوجوی اهداف ارزشمند در میدان نبرد - مانند سیستمهای راکت چند پرتابی بریتانیایی و آمریکایی که در اختیار نیروهای اوکراینی است - مورد استفاده قرار میگیرد.
این منبع به اسکاینیوز گفت که «چند واحد» از این پهپاد که به طور ویژه طراحی شده ممکن است در معاملهای به ارزش بیش از دو میلیون دلار به روسیه پیشنهاد شده باشد. به گفته این منبع، طراحی این پهپاد نشاندهنده فعالیت قابل توجهی است که جمهوری اسلامی برای حمایت از منافع روسیه در اوکراین انجام میدهد.
اوکراین و متحدان غربی این کشور پیشتر جمهوری اسلامی را متهم کردند که صدها پهپاد تهاجمی یک طرفه «شاهد-۱۳۱» و «شاهد-۱۳۶» را به مسکو ارائه میدهد. این مدلها «پهپادهای انتحاری» نامیده میشوند، زیرا به سمت هدف پرواز میکنند و پس از برخورد به آن منفجر میشوند.
روسیه در حملات مرگبار خود علیه اهداف نظامی و غیرنظامی در اوکراین، از ترکیب حملات پهپادی و موشکی برای نفوذ به پدافند هوایی اوکراین استفاده میکند که با حمایت غرب تجهیز شده است.
این منبع امنیتی میگوید که پهپاد جدید «شاهد-۱۰۷» از خانواده هواپیماهای بدون سرنشین «شاهد-۱۰۱» با دم «وی» شکل است. این پهپاد با طول حدود ۲.۵ متر و بالهای سه متری میتواند از یک وسیله نقلیه پرتاب شود و برد آن تا ۱۵۰۰ کیلومتر تخمین زده میشود.
این منبع امنیتی همچنین مدعی شده است که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی اخیرا آزمایشی را با حضور روسها در یک پایگاه هوایی در مرکز ایران انجام دادند که شامل پهپادهای شاهد-۱۰۷ و شاهد-۱۳۶ بود.
این در حالی است که ابراهیم رئیسی شهریور گذشته ارسال پهپاد یا سلاحهای دیگر به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را تکذیب کرد. او در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک گفت که جمهوری اسلامی با جنگ اوکراین «مخالف» است.
اما اسکای نیوز سال گذشته یک قرارداد تسلیحاتی را فاش کرد که برای نخستین بار با شواهد محکمی نشان میداد جمهوری اسلامی مهمات جنگی به روسیه فروخته است.
نگرانیهای بزرگ اوکراین
به گفته یک منبع اوکراینی، ادعای ساخت نوع جدیدی از پهپاد توسط جمهوری اسلامی «احتمالاً درست است». این منبع گفت: «ما نگرانیهای زیادی در مورد عرضه احتمالی انواع پهپادهای مذکور داریم.
او در ادامه افزود که تهاجم روسیه «تکیه زیادی به پهپادهای ایرانی دارد و دائماً آنها را مدرن می کند. آنها سعی میکنند تا پهپادها را سریعتر کنند تا نیروهای دفاعی اوکراین مجبور شوند از سیستمهای دفاع هوایی گرانتری استفاده کنند».
این منبع اوکراینی گفت که روسیه اکنون قادر است سامانه «شاهد-۱۳۶» را در تاسیساتی در منطقه تاتارستان در ۸۰۰ کیلومتری شرق مسکو مونتاژ کند. به گفته این منبع، ظرفیت تولید باید تا سال آینده میلادی حدود چهار هزار فروند باشد.
به عقیده کارشناسان، در صورت تایید این خبر، ساخت یک پهپاد جدید، نشاندهنده قابلیتهای رو به رشد تولید نظامی ایران، و اهمیت این کشور برای اقدامات جنگی روسیه است.
جمهوری اسلامی به توافق برای ارائه موشکهای بالستیک به روسیه نزدیک است
همکاری تهران و مسکو با تحویل موشکهای بالستیک زمین به زمین ایران به روسیه که بسیار کشندهتر از پهپادها است، قابل توجهتر میشود.
این منبع آگاه امنیتی میگوید که بر اساس اطلاعات موثق، به نظر میرسد که ایران و روسیه قرارداد تسلیحاتی میان خود را تمدید کردند و مسکو انتظار دارد که به زودی سامانههای موشکی دقیق زمین به زمین را از تهران دریافت کند. این تسلیحات شامل موشکهایی با برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر است.
اوایل ماه میلادی جاری، یک مقام آمریکایی در رسانههای ایالات متحده گفت که جمهوری اسلامی در حال آماده شدن برای آغاز ارائه موشکهای بالستیک کوتاه برد به روسیه است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پیشتر توسعه و تکثیر موشک و فناوری وابسته به تولید موشک و پهپاد توسط جمهوری اسلامی را «یکی از بزرگترین چالشها در زمینه صلح و امنیت بینالمللی» خواند.
این در حالی است که نیروی هوایی اوکراین روز یکشنبه، ۱۷ دی، اعلام کرد روسیه طی ۲۴ ساعت قبل از آن با ۲۸ پهپاد انفجاری و سه موشک کروز به اوکراین حمله کرد و افزود که سامانههای پدافند هوایی این کشور ۲۱ فروند از این پهپادها را منهدم کردند.
پیشتر دفتر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز جمعه ۱۵ دی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دیگر هیچ پنهانکاری وجود ندارد. فدراسیون روسیه با هدف آشکار نسلکشی، برای اولین بار با موشکهای دریافتی از کره شمالی به خاک اوکراین حمله کرد.»
میخائیلو پودولیاک، دستیار زلنسکی، شواهدی مبنی بر این که این موشکها ساخت کره شمالی هستند ارائه نکرد. اما جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه ۱۴ دی به توافق روسیه با جمهوری اسلامی ایران و کره شمالی برای خرید تسلیحات نظامی اشاره کرد.
جان کربی در کنفرانس خبری خود از پیشرفت مذاکرات بین جمهوری اسلامی و روسیه برای فروش موشکهای کوتاهبرد بالستیک به مسکو و خرید موشکهای بالستیک از کره شمالی ابراز نگرانی کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پیشتر توسعه و تکثیر موشک و فناوری وابسته به تولید موشک و پهپاد توسط جمهوری اسلامی را «یکی از بزرگترین چالشها در زمینه صلح و امنیت بینالمللی» خواند.
منبع : اسکاینیوز و گزارشهای پیشین صدای آمریکا