ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز پنجشنبه ۱۴ دی، با صدور فرمانی، گفت شهروندان خارجی که برای روسیه در اوکراین میجنگند، میتوانند تابعیت این کشور را دریافت کنند. این حق تابعیت شامل خانوادههای این افراد نیز میشود.
در این دستور آمده است افرادی که قراردادهایی را برای مشارکت در آنچه مسکو «عملیات نظامی ویژه» در اوکراین مینامد، امضا میکنند، میتوانند برای خود، همسر، فرزندان، و والدینشان، گذرنامه روسی دریافت کنند. آنها باید مدارکی را ارائه دهند که نشان دهد حداقل یک سال برای شرکت در این عملیات ثبتنام کردند.
واجدین شرایط شامل افرادی می شوند که قراردادهایی با نیروهای مسلح معمولی، یا دیگر شاخههای نظامی فعال در جنگ امضا کردند؛ توصیفی که میتواند برای گروههایی مانند سازمان مزدور «واگنر» استفاده شود.
به نظر می رسد این اقدام با هدف ایجاد انگیزههای بیشتر برای خارجیانی با تجربه نظامی است تا به صفوف نیروهای روسیه در اوکراین ملحق شوند. مسکو اطلاعاتی درباره تعداد خارجیهایی که برای روسیه در اوکراین می جنگند، منتشر نمیکند.
خبرگزاری رویترز، پیشتر درباره تعدادی از این اتباع خارجی از جمله کوباییهایی که توسط گروه واگنر استخدام شدند، گزارش داده بود. دستمزد این افراد برای جنگیدن در اوکراین تقریبا بیش از یکصد برابر میانگین حقوق ماهانه در کوبا بود.
یک منبع آگاه ماه گذشته به رویترز گفت که گزارش اطلاعاتی آمریکا که اخیرا از طبقه بندی خارج شده است، میگوید که در جنگ اوکراین حدود ۳۱۵ هزار سرباز روسی کشته و زخمی شدند که تقریبا نزدیک به ۹۰ درصد پرسنل نظامی روسیه در هنگام آغاز حمله به اوکراین است.
حمله موشکی روسیه به اوکراین یک کشته بر جای گذاشت و باعث قطع برق مناطقی از این کشور شد
مقامات اوکراینی، روز پنجشنبه ۱۴ دی، گفتند که حمله موشکی روسیه به شهر «کروپیونیتسکی» در مرکز اوکراین، یک تن را کشت، به دو تاسیسات انرژی آسیب رساند، و باعث قطع برق در مناطقی از این کشور شد.
اپراتور شبکه ملی اوکراین در شیکه پیامرسان تلگرام، تأیید کرد که تعدادی از مراکز این سازمان هدف قرار گرفته است. وزارت انرژی اوکراین در بیانیهای جداگانه اعلام کرد که تلاش برای بازسازی خسارات و بازگرداندن جریان برق به شبکههای آسیبدیده در جریان است.
به گفتن آندری رایکویچ، فرماندار منطقه، روسیه احتمالا از موشک «ایکس-۵۹» استفاده کرده است. او در ادامه گفت که در این حمله یک کارگر جان باخت و تعدادی زخمی شدند.
روسیه از اواخر سال میلادی گذشته حملات خود را به اوکراین افزایش داد و با صدها موشک مختلف و پهپادهای «شاهد» به این کشور حمله کرده است.
روسیه به بازرسان آژانس انرژی اتمی اجازه بازرسی بخشهایی از نیروگاه هستهای «زاپوریژیا» در اوکراین را نداد
رئیس سازمان نظارت بر انرژی هستهای سازمان ملل، روز چهارشنبه ۱۳ دی، گفت که روسیه به بازرسان او اجازه بازرسی بخشهایی از نیروگاه هستهای اشغالشده «زاپوریژیا» در اوکراین را نداده است.
به گفته رافائل گروسی، آژانس هنوز هیچ اطلاعاتی درباره وضعیت نیروگاه، و برنامههای بازسازی و نگهداری از این تأسیسات را در سال میلادی جاری دریافت نکرده است.
نیروگاه هستهای زاپوریژیا در روزهای نخست تهاجم نظامی روسیه به اوکراین توسط سربازان روسی اشغال شد. هر دو کشور یکدیگر را به گلوله باران اطراف نیروگاه متهم میکنند. به دلیل خسارات وارده، شش راکتور نیروگاه از کار افتاده است و برق تولید نمیکند.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، میگوید که بازرسان به مدت دو هفته به سالنهای اصلی راکتورهای یک، دو، و شش، دسترسی نداشتند.
او در بیانیهای که در تارنمای آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر شد، گفت که این نخستین باری است که کارشناسان آژانس اجازه دسترسی به سالن راکتور واحدی که در حالت تعطیلی سرد است، ندارند. هسته راکتور و سوخت مصرف شده در این بخش از نیروگاه قرار داد. به گفته رافائل گروسی، بازرسان فقط اجازه بازرسی محدود از برخی بخشهای دیگر این نیروگاه در جنوب شرقی اوکراین را داشتند.
پترو کوتین، رئیس شرکت دولتی انرژی هستهای اوکراین، میگوید که روسیه ممکن است تلاش کند تا شرایط واقعی نیروگاه را پنهان کند. او در شبکه پیامرسام تلگرام، گفت که امنیت هستهای کشور تنها با خروج نیروهای روسی از این نیروگاه و مناطق اطراف امکانپذیر است.
رافائل گروسی از هنگام تهاجم روسیه به اوکراین سه بار از نیروگاه هستهای زاپوریژیا دیدن کرده است که با توجه به درگیریهای سنگین در خط مقدم جبهه چالش بزرگی بود. او بارها از طرفین خواسته است تا به درگیریها در اطراف این تأسیسات پایان دهند و مانع بروز یک فاجعه بزرگ شوند.
رافائل گروسی در بیانیه خود گفت که بهرغم برخی حملات روسیه، کارکنان آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رعایت استانداردهای ایمنی در سه نیروگاه هستهای دیگر اوکراین را بررسی کردند.
منبع : رویترز