لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۳

مهلت یک هفته‌ای اتحادیه اروپا برای تحریم‌های جدید علیه روسیه


هرمن فون رامپوی، رئیس شورای اروپا (راست) در کنار پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری اوکراین – بروکسل، ۸ شهریور
هرمن فون رامپوی، رئیس شورای اروپا (راست) در کنار پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری اوکراین – بروکسل، ۸ شهریور

رئیس جمهوری فرانسه می‌گوید اگر روسیه ارسال سلاح و نیرو به شرق اوکراین را متوقف نکند، اتحادیه اروپا ناگزیر به اقدامات تنبیهی اقتصادی دیگری دست خواهد زد.

اتحادیه اروپا بالاخره روز یکشنبه اعلام کرد ظرف یک هفته تحریم های جدید و سنگینتری علیه مداخله نظامی روسیه در اوکراین اعلام خواهد کرد.

با این حال، رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصددارند پیش از اعمال تحریم‌‌های بیشتر علیه روسیه، فرصت دیگری برای صلح به مسکو بدهند. این تصمیم از نگرانی از بروز یک جنگ سرد دیگر، و لطمه‌دیدن اقتصاد کشورهای اروپایی از تحریم روسیه، ناشی شده که خود شکافی در میان اعضای اتحادیه ایجاد کرده است.

در نشست اعضای اتحادیه اروپا که روز شنبه در مقر اتحادیه در بروکسل پایتخت بلژیک برگزار شد، مقامات کشورهای عضو از پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین به گرمی استقبال کردند، و به وی اطمینان دادند که کمک‌های بیشتری، از لحاظ اقتصادی و غیره در اختیار آن کشور قرارمی‌دهند.

اما اختلاف نظر میان ۲۸ عضو اتحادیه مانع از اقدام علیه مسکو شده‌است. پیش‌نویس بیانیه نهایی روز شنبه حاکی است اعضا تنها از بازوی اجرایی اتحادیه خواستند تا «بی درنگ» گزینه‌های بیشتری برای تحریم روسیه آماده‌‌کند.

آقای پوروشنکو هشدار‌داد که شکست تلاش‌ها در روزهای آینده برای پایان دادن به جنگ با نیروهای روس و شورشیان در شرق می‌تواند راه را برای «جنگ تمام عیار» باز کند. وی افزود رهبران اتحادیه توافق کرده‌اند که تحریم‌های جدید به کارآیی طرح صلح وی موکول شده است.

در نشست روز شنبه، دونالد تاسک، نخست وزیر لهستان به ریاست شورای اروپا منصوب شد، و فردریکا موگرینی، وزیر خارجه ایتالیا مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه را برعهده گرفت. خانم موگرینی که از بهمن ماه وزارت خارجه ایتالیا را برعهده داشته، یک ماه دیگر جانشین کاترین اشتون می‌شود. وی که با تحریم روسیه مخالف است، در نخستین اظهارنظرش بر ضرورت توافق دیپلماتیک با روسیه تأکید کرد:

«همچنان که در مورد سطح تحریم ها فکر می‌کنیم، باید راه دیپلماتیک را هم بازبگذاریم... با این امید که ترکیب عاقلانه ای از هر دو کارآیی داشته باشد.»

آن دسته از اعضای اتحادیه اروپا که پیشتر در جرگه کشورهای کمونیستی اروپای شرقی بودند، دو ماه پیش در مخالفت با خانم موگرینی – که به نظر آن‌ها در برابر ولادیمیر پوتین بسیار نرم، و بسیار متعهد به اتکای ایتالیا به منابع گاز روسیه است – نشست قبلی سران را که قرار بود تشکیل شود، به بن‌بست کشاندند.

از سوی دیگر، دونالد تاسک، که در زمان دانشجویی در جنبش همبستگی لهستان فعال بود، قول داد نگرانی دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا، از افزایش قدرت اتحادیه را رفع کند، و نگذارد بریتانیا به عدم‌پیوستن به اتحادیه رأی دهد.

فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه تأکید کرد اگر روسیه از بیرون بردن تسلیحات و سربازانش از مناطق شرقی اوکراین سر باز زند، اتحادیه چاره‌ای جز اتخاذ تحریم های بیشتر نخواهد داشت:

«آیا می‌خواهیم بگذاریم وضعیت وخیم‌تر شود تا جایی که به جنگ بیانجامد؟ این خطر امروز وجود دارد. وقتی برای تلف‌کردن نداریم.»

دالیا گریبوسکایته، رئیس جمهوری لیتوانی – کشوری که پیشتر جزو جمهوری‌های اتحاد شوروی بود – از ولادیمیر پوتین و از تردیدهای اتحادیه در رویارویی با وی به صراحت انتقاد کرد. خانم گریبوسکایته خواهان تأمین فوری تسلیحات نظامی برای کیف، و تحریم تسلیحاتی روسیه شد. وی گفت مسکو با حمله به اوکراین در واقع خود را «در وضعیت جنگی علیه اروپا» قرار داده است.

اما کشورهای بزرگ اروپا نگران هستند که با تحریم مسکو، به اقتصاد خودشان ضربه بزرگتری وارد شود. این کشورها عبارتند از آلمان، بریتانیا و فرانسه و ایتالیا – که به واردات گاز از روسیه بسیار متکی است.

XS
SM
MD
LG