لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۳

اوکراین خواستار عضویت تمام عیار در ناتو شد


ایگور دولهوف، سفیر اوکراین در ناتو. کنفرانس خبری در بروکسل، ۲۹ اوت ۲۰۱۴
ایگور دولهوف، سفیر اوکراین در ناتو. کنفرانس خبری در بروکسل، ۲۹ اوت ۲۰۱۴

روز جمعه اوکراین با بیشترین تاکید بر تقاضای کمک نظامی از غرب، خواستار عضویت کامل در ناتو شد. پیش از آن، اوکراین روسیه را به اعزام ستون های زرهی مسلح برای به عقب راندن نیروهای اوکراین در برابر شورشیان هوادار روسیه متهم کرده بود.

خبرگزاری رویترز می نویسد ولادیمیر پوتین به روال معمول با اتخاذ موضع تهاجمی، اقدام کی یف برای بازپس گرفتن شهرهای شرقی از شورشیان را به اشغال اتحاد جمهوری های شوروی توسط نازی ها در جنگ جهانی دوم تشبیه کرد. او با اعلام موفقیت شورشیان در متوقف کردن اوکراین به آنان پیشنهاد کرد که به سربازان اوکراینی که در محاصره آنان قرار دارند اجازه عقب نشینی دهند.

پوتین که با گروهی از جوانان در اردوگاهی تابستانی سخن می گفت، از مردان هم وطنش خواست «آماده پاسخ گویی به هرگونه تهاجم علیه روسیه باشند». او مردم روسیه و اوکراین را «عملا ملتی واحد » شمرد. سخنی که از نظر اوکراینی ها یک هزار سال سابقه موجودیت این ملت را نادیده می گیرد.

به گزارش رویترز در ۷۲ ساعت گذشته بناگهان شورشیان روسیه -گرا جبهه تازه ای گشوده و نیروهای اوکراینی را از یک شهر کلیدی بر ساحل دریای ازوف، که دارای اهمیت استراتژیک است، بیرون راندند. کی یف و دولت های غربی این تغییرات را نتیجه رسیدن ستون های مسلح نیروهای مسکو می دانند که پوتین برای نجات شورشی که روبه نابودی داشت، ارسال کرده است.

شورشیان می گویند حاضرند به شرط پس گرفتن سلاح ها و تجهیزات زرهی خود به سربازان اوکراین اجازه عقب نشینی دهند. کیف این امر را نشانه پیروی جنگ جویان از فرمان های مسکو می داند.

روسیه بار دیگر هدف انتقاد وزیرخارجه فرانسه قرار گرفت. لوران فابیوس به شبکه تلویزیونی فرانسه ۲۴ گفت این امر روسیه را با تحریم های بیشتر اتحادیه اروپا روبرو خواهد کرد.

«وقتی کشوری بدون موافقت و برخلاف میل کشوری دیگر نیرو وارد خاک آن کشور می کند، این کار یعنی اشغال و به هیچ وجه پذیرفتنی نیست.»

در برلن، فرانک والتر اشتاین میر، وزیر خارجه آلمان پس از گفت و گو با همتای اوکراینی خود گفت: «با تجاوز های مرزی که دیروز، و حتی بیش از آن در دوروز پیش دیده ایم، بیم از آن داریم که اوضاع بیش از پیش غیر قابل کنترل شود.»

در واشنگتن، جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید گفت وجود جای پای روسیه در بحران اوکراین انکار پذیر نیست.

او گفت: «ما به طور منظم جریان دقیق رویدادها را زیر نظر داریم و به رغم اعتراض های دولت روسیه که به دلایلی می خواهد اوضاع را طور دیگری نشان دهد، واقعیت آن است که آن انکار و اعتراض ها همه بی اعتبارند و ما در این مورد کاملا صادقانه حرف می زنیم.»

عضویت تمام عیار اوکراین در ناتو که مستلزم پیمان دفاعی دوجانبه با آمریکاست هنوز نامحتمل به نظر می رسد. اما کی یف با اعلام درخواست پیوستن به ناتو غرب را برای حمایت از خود تحت فشار بیشتری قرار می دهد. قرار است ناتو هفته آینده در ویلز دربریتانیا اجلاسی برگزار کند.

در سال ۲۰۰۸ ناتو با عضویت سریع اوکراین و گرجستان در این پیمان مخالفت کرد و چندماه پس از آن روسیه گرجستان را اشغال کرد.

اندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو می گوید به حق اوکراین برای درخواست عضویت در ناتو احترام می گذارد.

راسموسن گفت: « ه رغم انکارهای توخالی مسکو، روشن است که نیروها و تجهیزات روسیه با عبور غیرقانونی از مرزهای اوکراین وارد بخش های شرقی و جنوبی این کشور شده اند». او افزود: «این اقدامی تصادفی و بی برنامه نیست بلکه بخشی از الگوی خطرناکی ست که ماه هاست در بی ثبات کردن حاکمیت اوکراین می کوشد.»

روز جمعه در شهر دونی یتسک که یکی از دژهای عمده جدایی خواهان است، چند خمپاره در نزدیکی ایستگاه راه آهن منفجر شد که یکی از آن ها به ایستگاه راه آهن خورد و دیگری به یک تراموای برقی اصابت کرد. جنگجویان شورشی از قول مقام های پزشکی می گویند چهار تن از مجروحان به صورت اورژانس و بقیه با اتومبیل های شخصی به بیمارستان اعزام شده اند. به گزارش رویترز صدای انفجار های قوی همچنان از مرکز شهر شنیده می شود و یک تراموا به آتش کشیده شده و دود غلیظ سراسر میدان را پوشانده است. کی یف می گوید برای بسیج نیروها به منظور دفاع از ماریوپل، که دومین شهر عمده بر سر راه نیروهای شورشی ست، تلاش می کند.

به نوشته رویترز تاکنون غرب روشن کرده است که برای حمایت از اوکراین قصد ورود به جنگ ندارد، اما در عوض با تحریم های اقتصادی علیه روسیه می کوشد این کشور را ازپا درآورد.

با این حال از آنجا که به نظر می رسد تحریم ها چندان تاثیری بر وضعیت پوتین نداشته اند، سیاست مداران غربی در جست و جوی تدبیرهای سخت تری هستند که در عین حال اقتصاد خود آنان را ، بویژه در اروپا که سخت وابسته به صادرات انرژی روسیه است، ضعیف نکند.

وزیران خارجه اروپا روز جمعه در میلان و پیشاپیش اجلاس اتحادیه اروپا که در روزهای پایان این هفته برگزار می شود، تصریح کردند که این اتحادیه درباره افزایش تحریم های اقتصادی علیه روسیه گفت و گو خواهد کرد.

وزیر خارجه لهستان گفت «کشورهایی که تاکنون هوادار میانجیگری بودند حال باید توضیح دهند که چه راه هایی برای متوقف کردن پوتین و نجات اوکراین دارند». کارل بیلت وزیرخارجه سوئد نیز گفت «تحریم تنها کافی نیست. به نظر می رسد که پوتین می خواهد مردمش را قربانی کند.»

لهستان از دادن اجازه پرواز به هواپیمای حامل وزیر دفاع روسیه بر فراز آسمان کشورش خودداری کرد و او را ناگزیر به بازگشت به براتیسلاوا، در اسلوواکی کرد. ورشو گفته است درصورتی به این هواپیما اجازه پرواز خواهد داد که اعلام شود هواپیما غیرنظامی ست.

XS
SM
MD
LG