لینکهای قابل دسترسی

سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۷

بورل: احکام دیوان کیفری بین‌المللی برای اعضای اتحادیه اروپا لازم‌الاجرا هستند


جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز شنبه تأکید کرد که احکام صادره از سوی دیوان کیفری بین‌المللی لازم‌الاجرا هستند و کشورهای عضو اتحادیه نمی‌توانند در این زمینه به صورت گزینشی عمل کنند.

اگرچه تمامی اعضای اتحادیه اروپا معاهده تاسیس دیوان کیفری بین‌المللی را امضا کرده‌اند، اما برخی از رهبران اروپایی همچون ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، گفته‌اند به رغم صدور حکم بازداشت این دیوان علیه بنیامین نتانیاهو، او می‌تواند از مجارستان بازدید کند.

بورل در همین ارتباط گفت کشورهای عضو اتحادیه اروپا ملزم هستند که این تصمیم دیوان را اجرا کنند و اجرای آن اختیاری نیست.

او افزود الزامات دیوان باید از طرف دیگر کشورهایی که خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا هستند، اجرا شود.

به گفته بورل، «بسیار خنده‌دار» خواهد بود که از کشورهای جدید خواسته شود به تعهدی پایبند باشند که اعضای کنونی از آن تبعیت نمی‌کنند.

جوزپ بورل در ادامه اظهارات نسبتا تند خود مدعی شد هروقت کسی با سیاست یک دولت اسرائیل مخالفت کند، به یهودستیزی محکوم می‌شود.

او گفت حق دارد از تصمیمات دولت تحت رهبری نتانیاهو یا هر کابینه دیگر در اسرائیل انتقاد کند و متهم به یهودستیزی نشود زیرا به گفته بورل این رویکرد «قابل قبول نیست.»

  • مخالفت فراحزبی آمریکا با حکم دیوان

صدور حکم بازداشت نخست ‌وزیر و وزیر دفاع پیشین اسرائیل از سوی قضات دیوان کیفری بین‌المللی در روز پنجشنبه اول آذر، با واکنش و مخالفت گسترده مقام‌ها و سیاستمداران ایالات متحده روبرو شد.

رئیس جمهوری آمریکا این حکم را «ظالمانه» دانست و گفت: «به صراحت می‌گویم بین اعمال اسرائیل و کردار حماس هیچ شباهتی وجود ندارد و دیوان کیفری بین‌المللی مقایسه درستی انجام نداده است.»

جو بایدن در ادامه تاکید کرد «ما مثل همیشه در کنار اسرائیل هستیم و در برابر تهدیدات علیه امنیت، از این کشور دفاع خواهیم کرد.»

یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز پیشتر در بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن به بخش فارسی صدای آمریکا فرستاده شد، گفت: «ایالات متحده اساساً تصمیم دادگاه مبنی بر صدور حکم بازداشت برای مقامات ارشد اسرائیلی را رد می‌کند و از شتابزدگی دادستان و اشتباهات مشکل‌ساز فرآیند منجر به این تصمیم به شدت نگران است.»

همزمان، میچ مک‌کانل رهبر جمهوری‌خواهان سنای آمریکا با انتقاد تند از صدور حکم بازداشت برای نخست‌ وزیر و وزیر دفاع پیشین اسرائیل از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، این حکم را «نفرت‌انگیز» خواند و در پستی در ایکس نوشت: «این نهاد با دادگاهی نمایشی، بی‌اخلاقی خود را نشان داد و حالا سعی می‌کند تا این رذیلت را به نشان فضیلت برای خود بدل کند.»

مایکل مک‌کال، رئیس جمهوری‌خواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا هم تصمیم دیوان را «شرم‌آور» و یک کمپین «ضداسرائیلی» که حقایق درباره جنگ جاری در غزه را نادیده می‌گیر، خواند، و گفت ایالات متحده می‌تواند تحریم‌هایی علیه مقام‌های این نهاد وضع کند.

همچنین، تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت آرکانزاس، ضمن تنتقاد از حکم دیوان کیفری بین‌المللی علیه مقام‌های ارشد اسرائیل، این نهاد را دادگاهی «پوشالی» و «کریم خان» دادستان آن را نیز یک «متعصب دیوانه» خواند.

جان باروسو، سناتور ارشد جمهوری‌خواه از ایالت وایومینگ، هم خواستار تحریم این نهاد قضایی بین‌المللی شد.

قضات دیوان کیفری بین‌المللی و در راس آنها کریم خان، دادستان دیوان، روز پنجشنبه اول آذرماه بنیامین نتانیاهو نخست ‌وزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین این کشور به همراه محمد ضیف فرمانده کشته شده حماس را به ارتکاب «جنایات جنگی» و «جنایت علیه بشریت» متهم و حکم بازداشت آنها را صادر کردند.

این دو در صورت سفر به هر کدام از ۱۲۰ کشور عضو دیوان کیفری بین‌المللی، ممکن است بازداشت شوند.

بنیامین نتانیاهو شامگاه پنجشنبه در پیامی ویدیویی با بی‌اعتبار دانستن حکم دیوان کیفری بین‌المللی برای بازداشت او و وزیر دفاع پیشین، به اقدامات کشورش برای محافظت از غیرنظامیان اشاره و اتهام «جنایت علیه بشریت» را رد کرد.

او با تاکید بر حق اسرائیل برای دفاع از شهروندانش در برابر «محور شرارت» جمهوری ‌اسلامی و نیروهای نیابتی آن، دادستان صادرکننده حکم را «سرکش» خواند و گفت این دادستان به «آزار و اذیت جنسی» متهم است و قضات طرفدار این حکم هم «انگیزه‌های یهودستیزانه» دارند.

XS
SM
MD
LG