لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۳

دیوان کیفری بین‌المللی علیه رهبران اسرائیل و حماس حکم جلب صادر کرد


ویرانی‌های ناشی از جنگ در غزه
ویرانی‌های ناشی از جنگ در غزه

قضات دیوان کیفری بین‌المللی روز پنجشنبه ١ آذر حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، و همچنین ابراهیم المصری، از رهبران گروه تروریستی حماس، را به اتهام ارتکاب «جنایات جنگی» و «جنایت علیه بشریت» صادر کردند.

کریم خان، دادستان دیوان کیفری بین‌المللی، روز ٣١ اردیبهشت سال جاری گفته بود که به دنبال صدور احکام بازداشت در ارتباط با حمله ۱۵ مهر ۱۴۰۲ علیه اسرائیل و پاسخ نظامی اسرائیل در غزه است.

دیوان کیفری بین‌المللی اعلام کرده پذیرش صلاحیت آن توسط اسرائیل الزامی نیست.

هم نتانیاهو و هم گالانت در صورت سفر به هر کدام از ۱۲۰ کشور عضو دیوان ممکن است بازداشت شوند.

اسرائیل صلاحیت دیوان کیفری بین‌المللی و ارتکاب جنایات جنگی در غزه را رد می‌کند.

همزمان اسرائیل اعلام کرده خالد المصری را که با اسم محمد ضیف نیز شناخته می‌شود، در حملات خود علیه حماس کشته است.

حماس کشته‌شدن محمد ضیف را تایید یا تکذیب نکرده است.

  • واکنش‌ها

سناتور لیندزی گراهام، عضو جمهوری‌خواه مجلس سنای آمریکا، روز پنجشنبه اول آذر، در واکنش به صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، این نهاد بین‌المللی را به فساد متهم کرد و گفت که این دادگاه با صدور این احکام بازداشت به «پوچ‌ترین و غیرمسئولانه‌ترین شکل ممکن عمل کرد.»

او در شبکه اجتماعی «ایکس» با اشاره به این‌که ابهامات جدی در مورد کریم‌خان، دادستان دیوان کیفری بین‌المللی، وجود دارد، افزود که این دادگاه «یک شوخی خطرناک» است.

سناتور گراهام تاکید کرد: «اکنون زمان آن فرا رسیده است که سنای ایالات متحده وارد عمل شود و در قانونی دو حزبی این نهاد غیرمسئول را تحریم کند.» او همچنین خواستار امضای این قانون توسط جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، شد.

این سناتور جمهوری‌خواه ایالات متحده اشاره کرد که دیوان کیفری بین‌المللی هر گونه درک و مفهوم از انصاف را به چالش کشیده و به اقدامات یک «دادستان فاسد» مشروعیت داده است.

جان فترمن، سناتور دموکرات ایالت پنسیلوانیا، نیز با اعتراض شدید به حکم صادره، دیوان کیفری بین‌المللی را «فاقد صلاحیت، بی‌ارتباط، و بدون قابلیت اجرایی» توصیف کرد.

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، با انتشار بیانیه‌ای حکم صادره از سوی دیوان کیفری بین‌المللی برای بازداشت او و یوآف گالانت، وزیر دفاع پیشین این کشور، را «یهودستیزانه» خواند.

دفتر نتانیاهو در این بیانیه دیوان را یک «نهاد سیاسی مغرض و تبعیض‌آمیز» و اتهامات آن را «نادرست و پوچ» توصیف کرد.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل ضمن یادآوری وحشی‌گری‌های ارتکاب‌یافته در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس علیه کشورش به عنوان بزرگ‌ترین قتل‌عام یهودیان از زمان هولوکاست تصریح کرد هیچ جنگی عادلانه‌تر از جنگ اسرائیل در غزه نیست.

این بیانیه با اشاره به متهم بودن کریم خان، دادستان این دیوان، به «آزار و اذیت جنسی»، او و قضات دیگر این نهاد قضائی بین‌المللی را به داشتن «تنفر یهودستیزانه علیه اسرائیل» متهم و تصریح کرد که هیچ حکم «ضد اسرائیلی» این کشور را از دفاع از شهروندانش باز نخواهد داشت.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل در پایان این بیانیه تاکید کرد که نتانیاهو زیر بار هیچ فشاری تسلیم نخواهد شد و به تلاش‌هایش در راستای تحقق کل اهداف جنگی علیه حماس و محور تروریستی جمهوری اسلامی ایران ادامه خواهد داد.

همچنین اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهوری اسرائیل، در واکنش به حکم دیوان کیفری بین‌المللی، آن را «انتخاب تروریسم و شیطان به جای دموکراسی و آزادی» دانست که «سیستم قضایی بین‌المللی را به سپر انسانی جنایات حماس علیه بشریت تبدیل کرد.»

نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسبق اسرائیل، نیز صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت از سوی دیوان کیفری بین‌المللی را یک «داغ ننگ» برای این نهاد قضایی بین‌المللی خواند.

یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، هم با انتقاد شدید از رای دیوان کیفری بین‌المللی در لاهه برای صدور حکم جلب علیه نتانیاهو و گالانت، آن را «مایه شرمساری اخلاقی که کاملاً به یهودستیزی آلوده است و نظام قضایی بین‌المللی را به پایین‌ترین درجه تنزل می‌دهد» توصیف کرد.

او همچنین گفت که این «تصمیم شرم‌آور» در خدمت «سر مار، یعنی حکومت ایران و نیابتی‌هایش» است.

گیدئون ساعر، وزیر امور خارجه اسرائیل، صدور حکم مزبور از سوی دیوان را حمله به حق اسرائیل برای دفاع از خود و هدیه‌ای برای «محور شرارت» خواند.

بنی گانتز، وزیر دفاع اسبق اسرائیل و از مخالفان نتانیاهو، حکم دیوان کیفری بین‌المللی را «کوری اخلاقی و لکه ننگین با ابعاد تاریخی» خواند که «هرگز فراموش نخواهد شد.»

یائیر لاپید، نخست‌وزیر پیشین اسرائیل و از مخالفان نتانیاهو، نیز ضمن محکوم کردن حکم دیوان کیفری بین‌المللی یادآور شد که اسرائیل برای دفاع از خود علیه سازمان‌هایی تروریستی می‌جنگد که با حمله به شهروندان اسرائیلی اقدام به قتل و تجاوزجنسی علیه آنها کردند و اینکه صدور احکام بازداشت علیه رهبران اسرائیل «پاداشی برای تروریسم» است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت که حکم دیوان کیفری بین‌المللی به توصیف او «سیاسی نیست، باید به آن احترام گذاشت و این احکام را اجرا کرد.»

همچنین کاسپر ولدکمپ، وزیر خارجه هلند، در سخنانی که خبرگزاری «ای‌ان‌پی» این کشور نقل قول کرد، از آمادگی هلند برای اجرای حکم بازداشت نتانیاهو در صورت نیاز خبر داد.

سخنگوی وزارت خارجه فرانسه هم گفت که واکنش این کشور به این حکم «بر اساس قوانین دیوان بین‌المللی کیفری» خواهد بود.

ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن، نیز گفت که احکام دیوان باید مورد احترام قرار گیرند و اجرا شوند و افزود: «فلسطینی‌ها سزاوار عدالت هستند.»

حماس، گروه تروریستی تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران، در بیانیه‌ای رسمی خواستار آن شد که دیوان کیفری بین‌المللی دامنه اقدامات خود را به آنچه «همه رهبران اشغالگر جنایتکار» نامید، گسترش دهد.

از سویی، فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در مناطق فلسطینی، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: همان‌گونه که جامعه جهانی برای عواقب احتمالی این حکم آماده می‌شود، باید با یکدیگر کار کنیم تا «شعله مسئولیت‌پذیری را روشن نگه داریم.»

او ابراز امیدواری کرد که «در این زمان تاریکی، ندای عدالت قوی تر شود.»

در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته گروه حماس به اسرائیل، بیش از ۱۲۰۰ نفر از ساکنان عمدتاً غیرنظامی کشته و بیش از ۲۵۰ نفر دیگر از جمله زنان، کودکان، و سالمندان به گروگان گرفته شدند.

اسرائیل در پاسخ به این حمله، تهاجم به غزه را با هدف نابودی حماس و بازگرداندن گروگان‌های ربوده‌شده آغاز کرد. بنا بر گزارش‌ها، جنگ غزه که نقطه آغازین آن حمله تروریستی حماس به شهروندان اسرائیلی بود، تاکنون به کشته شدن ده‌ها هزار تن و آوارگی ساکنان این منطقه منجر شده است.

در حالی‌که حدود ۱۰۰ نفر از گروگان‌ها در جریان آتش‌بس موقت اواخر پاییز سال گذشته، با زندانی‌های فلسطینی مبادله شدند هنوز حدود ۱۰۰ نفر در اسارت حماس به سر می‌برند و بنا بر گزارش‌ها برخی از آن‌ها کشته شده‌اند.
گروه حماس در فهرست سازمان‌های تروریستی آمریکا، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.

XS
SM
MD
LG