همزمان با فرا رسیدن سالگرد اعتراضات مردمی سال ۱۳۹۸ در ایران که با کشتهشدن صدها تن در نتیجه سرکوب نیروهای حکومتی همراه شد، رسانههای جهان خبر کشته شدن دست کم ۹ نفر در شهرهای مختلف را پوشش دادند و همچنین به نقل از سازمانهای اطلاعاتی – امنیتی، جزئیاتی را از تلاش حکومت ایران برای جاسوسی و آدمربایی علیه مخالفان در خارج از کشور، منتشر کردند.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشهای خود بر گسترش اعتراضات سراسری و قربانیان نوجوان جنبش در ایران تمرکز کرد. نیویورک تایمز روز چهارشنبه در باره اعتراضات سراسری که سهشنبه بالا گرفت، مینویسد حکومت ایران سرکوب میکند، در حالی که نشانی از فروکش کردن جنبش مردمی در ایران به چشم نمیخورد. خبرنگار نیویورک تایمز مینویسد مقامات ایران در چندین شهر با خشونت تلاش کردند معترضان را پراکنده کنند.
روزنامه وال استریت جورنال در شماره روز چهارشنبه، چند گزارش مربوط به ایران منتشر کرد که از آن جمله میتوان به حمله به نفتکش مرتبط با اسرائیل در دریای عمان و همچنین چشمانداز رویارویی تیم ملی فوتبال آمریکا با فوتبالیستهای ایرانی اشاره کرد.
روزنامه نیویورک تایمز گزارشی در باره عملیات جاسوسی جمهوری اسلامی در خارج از کشور منتشر کرد. نیویورک تایمز در گزارش اختصاصی خود نوشت که آمریکا در باره استفاده گسترده وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از خدمات کارآگاهان خصوصی در خاک خود، تحقیق میکند. عکس بالای گزارش، مایکل مککیور، کارآگاه خصوصی آمریکایی، را نشان میدهد که حکومت ایران او را اجیر کرده بود تا محل سکونت و زندگی خصوصی مسیح علینژاد، فعال سیاسی و حقوق بشر، را که هدف توطئه آدمربایی بود، در بروکلین نیویورک زیر نظر بگیرد.
خبرگزاری رویترز نیمروز چهارشنبه به وقت نیویورک گزارش داد که در پی ماهها چانهزنی دیپلماتیک، سرانجام حکومت ایران دو نفتکش یونانی عازم آبهای امارات را که هفت ماه پیش توقیف کرده بود را آزاد کرد. توقیف این نفتکشها در آبهای نزدیک ایران، واکنش به توقیف دو نفتکش ایرانی توسط نیروی دریایی آمریکا بود در آبهای یونان بود.
وال استریت جورنال روز چهارشنبه گزارش آزاد شدن نفتکشهای یونانی را پوشش داد، و در گزارش دیگری با عکس مغازههای بسته در دومین روز سالگرد کشتار آبان ۱۳۹۸، نوشت قوه قضائیه سه حکم اعدام جدید علیه معترضان دستگیر شده صادر کرد. سون انگل راسموسن، خبرنگار وال استریت جورنال، نوشت که از جمله اتهامات این افراد «افساد فیالارض» بود. این روزنامه همچنین زیر عکسی از خبرگزاری فرانسه نوشته است، با بلند شدن صدای تیراندازی، معترضان در ایستگاه متروی تهران پا به فرار گذاشتند.
وال استریت جورنال در گزارش دیگری مینویسد اوکراین با بررسی لاشه پهپادهای ایرانی ارتش روسیه، زنجیره تامین غربی قطعات آنها را افشا کرد و نشان داد جمهوری اسلامی، علیرغم تحریمهای شدید غرب، پهپادهای مرگبار خود را با استفاده از قطعات آمریکایی، اروپایی، و متحدان دیگر آمریکا تولید کرده است. در واکنش به افشاگری اوکراین مقامات آمریکایی به وال استریت جورنال گفتند در باره دسترسی حکومت ایران به قطعات غربی تحقیق خواهند کرد.
وال استریت جورنال مینویسد بررسی ترکیب قطعات پهپادهای ایرانی در اوکراین، محدودیتهای تحریم غرب را آشکار کرد. وزارت خزانهداری آمریکا، سازمان تولیدکننده پهپادها در ایران را به فهرست تحریمها اضافه کرد.
واشنگتن پست روزنامه صبح پایتخت آمریکا در چندین گزارش به اعتراضات و مسابقات جام جهانی فوتبال پرداخت و به نقل از اسوشیتدپرس نوشت نفتکش مرتبط با اسرائیل در نزدیکی سواحل عمان، با یک پهپاد حامل بمب مورد حمله قرار گرفت.
فیگارو، روزنامه محافظهکار صبح پاریس، براساس گزارشی از خبرگزاری فرانسه از وین نوشت که رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گفت آمریکا و سه کشور اروپائی فرانسه، انگلستان و آلمان شامگاه سهشنبه قطعنامه جدیدی به شورای حکام ارائه کردند که در آن عدم همکاری جمهوری اسلامی با آژانس محکوم شده است.
واحد خبر شبکه سراسری ایبیسی آمریکا گزارش اسوشیتدپرس از سخنان رئیس سازمان اطلاعاتی-امنیتی امآی۵ بریتانیا را منتشر کرد. در این گزارش آمده است که روسیه، چین، و ایران، امنیت بریتانیا را تهدید میکنند.
استار تریبون، روزنامه پرتیراژ ایالت مینهسوتا یکی از دهها روزنامه محلی است که گزارش رویترز در باره تلاش حکومت ایران برای کشتن یا ربودن ده فرد مرتبط با بریتانیا را منعکس کرده.
روزنامه جروزالم پست اسرائیل به نقل از کن مککالوم رئیس سازمان امنیت داخلی بریتانیا مینویسد جمهوری اسلامی ضمن سرکوب خونین معترضان در داخل کشور، پروژههای جاسوسی تهاجمی متعددی در بریتانیا دنبال میکند. عکسی که این روزنامه کار کرده، تظاهرات ایرانیان مقیم لندن در حمایت از اعتراضات سراسری ایران را نشان میدهد.
دیلی تلگراف چاپ لندن و بسیاری دیگر از جراید صبح چهارشنبه بریتانیا در اخبار مربوط به جام جهانی به حضور تیم ملی ایران به مربیگری کارلوس کیروش پرداختند. دیلی تلگراف نوشته است، فوتبالیستهای ایرانی از خواندن سرود جمهوری اسلامی در مسابقات اخیر امتناع کردهاند و روز گذشته مربی کارلوس کیروش روی حق آنها برای اعتراض پافشاری کرد.
- اعتراضات سراسری
روزنامه گاردین روز چهارشنبه گزارشهای خود در باره اعتراضات سراسری علیه حکومت ایران را بهروز میکند.
گاردین نیمروز چهارشنبه به وقت نیویورک خبر تیراندازی نیروی امنیتی به معترضان را چاپ میکند، که بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، به مرگ دست کم دو نفر انجامید. در اعتراضات انبوه سه سال پیش، بنا به گزارش رویترز، دست کم یکهزار و پانصد نفر به ضرب گلوله نیروی امنیتی کشته شدند.
محله هفتگی آمریکایی نیوزویک چاپ نیویورک روز چهارشنبه در پایگاه اینترنتی خود تیتر زده که یک سازمان مخالف جمهوری اسلامی، ماموران نظام را متهم کرد که از بالای یک مسجد به معترضان تیراندازی میکند. نیوزویک مینویسد سازمان مجاهدین خلق ویدیوی کوتاهی از مردودشت در توئیتر منتشر کرده که سنگرگیری ماموران تیرانداز در مسجد را نشان میدهد.
بخش اخبار شبکه تلویزیونی دبلیوآیاوان هندوستان صبح چهارشنبه به نقل از یک گروه حقوق بشری گزارش میدهد که دست کم سه معترض در اثر تیراندازی ماموران حکومت ایران کشته شدند.
خبرگزاری بلومبرگ آمریکا صبح چهارشنبه در گزارشی در باره ناآرامیهای سهشنبهشب و صبح چهارشنبه در ایران مینویسد شمار احکام اعدام قوه قضائیه علیه معترضان دستگیر شده، به پنج افزایش یافت و دست کم ۹ نفر کشته شدند، از جمله چند مامور امینتی. عکسی اسوشیتدپرس که بلومبرگ نشر داده، مغازههای بسته بازار بزرگ تهران را نشان میدهد.
عرب نیوز به نقل از رسانههای حکومت ایران گزارش میدهد دست کم دو پاسدار بسیجی به نامهای رضا الماسی و رضا آذربار، یکی در بوکان و دیگری در کامیاران، بدست معترضان ناشناس در تظاهرات سالگرد آبان ۱۳۹۸، کشته شدهاند.
روزنامه اکسپرس چاپ لندن ترجمه انگلیسی شعارهای معترضان، از جمله «سال سال خونه سیدعلی سرنگونه» را چاپ کرده و گزارش کشته شدن دو تن از نیروهای امنیتی در سالگرد آبان خونین را پوشش داده و مینویسد معترضان در تهران، چهارراه صنعت را بستهاند و فریاد میزنند آزادی آزادی. اکسپرس میافزاید سازمان حقوق بشری هنگاو به خبرگزاری فرانسه گفت سهشنبهشب دو تن در اثر تیراندازی مستقیم نیروی امنیتی به معترضان، کشته شدند.
نشریه اینترنتی ایران وایر لندن، صبح چهارشنبه گزارش میدهد که در سالگرد آبان خونین، خشونت در خیابانهای ایران به مرگ دست کم پنج تن انجامید. دو تن از جانباختگان از ماموران امنیتی و سه تن آنها از معترضان بودند.
روزنامه پرتیراژ فِرست پُست چاپ هندوستان گزارشی در باره اعتراضات سراسری چاپ کرده و مینویسد در سالگرد آبان خونین، کاسبکاران بازارهای در اطراف کشور در حمایت از معترضان، مغازههای خود را بستند.