همزمان با چالشهای بخشهای مختلف اقتصاد کشور، صنعت برق ایران نیز با مشکلات فراوانی روبهرو است و به گفته یک فعال این حوزه، وضعیت بحرانی تولید است.
مصطفی تندرو، عضو سندیکای صنعت برق ایران، روز سهشنبه یکم فروردین درباره مطالبات برقی تولیدکنندگان، به خبرگزاری «ایلنا» گفت، «انباشت مطالبات» به صورت سنتی یکی از قدیمیترین مشکلات تولیدکنندگان برق است که «طی یک دهه اخیر ابعادی بحرانی پیدا کرده است.»
این فعال صنعت برق ایران، انباشت مطالبات را موجب بر هم خوردن «انضباط مالی نیروگاهها» دانسته و افزوده، عملا امکان «برنامهریزیهای دقیق» برای انجام «اقدامات هزینهبر» مانند تعمیرات از بین میرود و «پیامدهای منفی گستردهای» برای «تولیدکنندگان خصوصی و غیردولتی» برق دارد.
در سالهای اخیر مناطق مختلفی از ایران بارها با «کمبود برق» در نتیجه «قطعیهای گسترده» مواجه بوده که سبب شده است روند بسیاری فعالیتها از جمله کارگاهها و بنگاههای اقتصادی خورد و کلان با اختلال و مشکل مواجه شود.
عضو سندیکای صنعت برق ایران در ارتباط با بالا رفتن ارزش دلار و سقوط ارزش ریال نیز گفته، در شرایطی که به دلیل «نوسانات و جهش ارزی»، ارزش پول ملی در حال کاهش است، ارزش مطالبات در صورت «عدم پرداخت»، به صورت ماهانه «کاهش» مییابد «و این زیان به هیچ عنوان برای تولیدکنندگان قابل جبران نخواهد بود.»
رضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد، نیز ۲۵ دی ۱۴۰۱ گفته بود «قطعی گاز و برق» در صنعت فولاد، کاهش «۲ میلیون تنی تولید فولاد» را به همراه خواهد داشت.
این در حالی است که ولید فیاض، وزیر انرژی و آب لبنان نوزدهم شهریور ۱۴۰۱ پس از دیدار با مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی در بیروت، گفته بود، کشورش از «هبه ایران» برای تأمین سوخت مورد نیاز «نیروگاههای برق لبنان» استقبال میکند.
با توجه به بحرانی بودن وضعیت صنعت برق کشور و همزمان بحران کمبود برق در برخی فصول سال و مناطق ایران، برخی کارشناسان احتمال دادهاند که ماههای گرم پیش رو، میتواند روزهای دشواری را برای اقتصاد و خانوادهها در بخش تأمین برق رقم بزند و به تکرار تجربه «قطعیهای مکرر و طولانی مدت» سالهای گذشته به ویژه در تابستان منجر شود.