وزارت امور خارجه آمریکا میگوید دولت ایالات متحده به عنوان میزبان مقر سازمان ملل متحد، متعهد است، سفر نمایندگان کشورهای عضو به آمریکا را تسهیل کند.
جمهوری اسلامی، هفته گذشته اعلام کرد که ابراهیم رئیسی، قصد دارد به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی امسال سازمان ملل متحد شرکت کند.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز پنجشنبه با اشاره به توافقنامه ایالات متحده با سازمان ملل گفت: «ما این تعهدات را بسیار جدی میگیریم.»
او از اظهار نظر بیشتر خودداری کرد، زیرا طبق قوانین آمریکا مسائل ویزایی محرمانه هستند.
سخنرانی مقامات و رهبران کشورها در مجمع عمومی سازمان ملل از سه شنبه، ۲۹ شهریور، آغاز میشود. تا زمان تهیه این گزارش، سخنرانی ابراهیم رئیسی برای صبح چهارشنبه ۳۰ شهریور برنامهریزی شده است.
این در حالی است که نهاد غیر انتفاعی «متحد علیه ایران هستهای» در آمریکا، به شدت مخالف صدور ویزا برای رئیسی است.
چهارشنبه، ۱۹ مرداد، جو لیبرمن، رئیس هیئت مدیره، و مارک والاس، مدیرعامل آن نهاد، در مقاله ای در روزنامه وال استریت ژورنال، از رئیس جمهوری آمریکا خواستند با صدور ویزا برای همتای ایرانی مخالفت کند.
لیبرمن و والاس، که از سیاستمداران سابق ایالات متحده هستند به اعلام جرم وزارت دادگستری آمریکا علیه یک عضو نیروی قدس سپاه پاسداران که روز قبل اعلام شد قصد ترور مقامات پیشین ایالات متحده را داشته، استناد کردند.
آنها نوشتند: «با توجه به سابقه خونین رئیسی و ادامه تهدیدات جمهوری اسلامی برضد شهروندان آمریکایی، دولت بایدن باید تقاضای رئیسی برای صدور ویزا را رد کند.»
وزارت دادگستری ایالات متحده روز گذشته یک ایرانی وابسته به سپاه قدس با نام شهرام پورصفی را متهم کرد که سرگرم برنامهریزی برای ترور جان بولتون، مشاور امنیت ملی دولت دونالد ترامپ، و یکی از دیپلماتهای ارشد آمریکا بوده است.
لیبرمن و والاس همچنین خطاب به رئیس جمهور آمریکا نوشتهاند: «حمله علیه آمریکاییها از سوی ایران صرفاً تروریسم دولتی نیست بلکه باید با آن را اعلام جنگ تلقی کرد».
بهنظر این دو مقام آمریکایی، همین شرایط کافی است که تعهد دولت ایالات متحده برای صدور ویزا لغو شود ضمن آنکه کنگره به رئیس جمهوری اختیار داده تا بر اساس ملاحظات «امنیتی، تروریستی و سیاست خارجی» با درخواست ویزا مخالفت کند.
در صورتی که دولت بایدن تصمیم بگیرد به رئیسی اجازه ورود به خاک آمریکا ندهد، اقدامی بیسابقه نخواهد بود.
دولت رونالد ریگان، در سال ۱۳۶۷، جلوی ورود یاسر عرفات، رئيس سازمان آزادیبخش فلسطینی را به علت سوابق تروریستی او گرفت. در سال ۱۳۹۳ نیز دولت باراک اوباما از صدور ویزا برای حمید ابوطالبی خودداری کرد. ابوطالبی در حمله و تسخیر سفارت آمریکا در تهران پس از انقلاب دست داشت.
علاوه بر این، سال گذشته دولت بایدن محدودیتی را اعلام کرد که بر اساس آن اشخاصی که علیه مخالفان خود در خارج از کشور خارج از چارچوب قضایی، اقدام میکنند از دریافت ویزا محروم خواهند شد.