لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۳۹

چالش زودهنگام توافق ایران و عربستان؛ لفاظی‌ها بر سر میدان گازی آرش بیشتر می‌شود


میدان گازی «آرش»
میدان گازی «آرش»

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز دوشنبه در گزارشی تحلیلی نوشت اختلاف بر سر میدان گازی آرش چالشی زودهنگام برای توافق میان ایران و عربستان با پادرمیانی چین است.

عربستان سعودی و کویت در یک طرف و ایران در طرف دیگر ادعای مالکیت میدان گازی آرش (الدوره) در خلیج فارس را می‌کنند و گفت‌وگوهای دوطرف بر سر تعیین خط مرزی دریایی در ماه مارس بی‌نتیجه ماند.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه، روز دوشنبه گفت تهران «استیفای حقوق و منافعش را در برنامه خودش قرار داده است و هیچ‌گونه تضییع حقوق ملت ایران را بر نخواهد تابید.»

این در حالی است که سعد البراک، وزیر نفت کویت، روز پنجشنبه در مصاحبه‌ای با کانال خبری اسکای‌نیوز گفته بود که کشورش بدون انتظار برای تعیین خط مرزی با ایران، حفاری و تولید از میدان گازی الدوره (آرش) را آغاز خواهد کرد.

عربستان سعودی در این مناقشه طرف کویت را گرفته و می‌گوید این دو کشور عرب مالکیت انحصاری میدان گازی مزبور را دارند و از ایران خواسته به مذاکرات بازگردد.

جمهوری اسلامی و عربستان سعودی که بر سر طیف وسیعی از منازعات در سراسر خاورمیانه اختلاف نظر دارند و یکدیگر را به بی‌ثبات کردن منطقه متهم می‌کنند، در ماه آوریل سال جاری با پادرمیانی پکن روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند و اقدام به بازگشایی دفاتر دیپلماتیک خود کرده‌اند.

با این حال، دو کشور همچنان در جنگ داخلی یمن از طرف‌های مخالف حمایت می‌کنند.

عربستان همچنین در حال رایزنی با ایالات متحده آمریکا بر سر عادی‌سازی روابط با اسرائیل است. ناصر کنعانی روز دوشنبه به خبر احتمال عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل واکنش نشان داد و گفت هر گامی که «در مسیر شناسایی [اسرائیل] برداشته شود» به نفع صلح و امنیت در منطقه نیست.

هنوز مشخص نیست که آیا اختلافات بر سر میدان گازی آرش فراتر از لفاظی‌ها تشدید خواهد شد. اما در حال حاضر تنش‌ها در خلیج فارس بالا هستند و آمریکا در واکنش به توقیف غیرقانونی کشتی‌های تجاری از سوی جمهوری اسلامی اقدام به تقویت حضور نظامی خود در آب‌های منطقه کرده است.

عربستان سعودی و کویت سال گذشته توافق کردند به صورت مشترک از میدان گازی آرش بهره‌برداری کنند. کویت در آن زمان اعلام کرد این دو کشور عرب قصد دارند روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی و ۸۴ هزار بشکه گاز مایع از آن استخراج کنند. ایران در واکنش این توافق را غیرقانونی خوانده و تصریح کرد باید در هرگونه طرحی درباره میدان گازی آرش مشارکت داشته باشد.

XS
SM
MD
LG