در حالی که بهرهبرداری از میدان مشترک «آرش» در دهه گذشته همواره از اختلافات ایران با کویت و عربستان بوده، کویت پس از اعلام آمادگی تهران برای آغاز حفاری در میدان گازی مورد مناقشه در خلیج فارس، ایران را به گفتوگو درباره مرزهای دریایی بین دو کشور دعوت کرد.
این میدان نفتی ـ گازی که از سوی ایران «آرش» و از سوی دو کشور کویت و عربستان «الدوره» نامیده میشود، دهها سال است به جهت تعیین سهم ایران و کویت، به موضوعی «مناقشه برانگیز» برای دو کشور تبدیل شده است.
اخیرا نیز «ادعاهایی» از سوی مقامات کویتی درباره میدان نفتی ـ گازی آرش مطرح شده ولی مقامات جمهوری اسلامی همواره از «موضع انفعال» با این ادعاها برخورد کردهاند.
در بیانیه وزارت خارجه کویت که روز دوشنبه، ۱۲ تیرماه منتشر شد، آمده است: «دولت کویت دوباره از طرف ایرانی برای آغاز مذاکرات در مورد تعیین مرزهای دریایی دعوت میکند».
با این حال در این بیانیه اخیر وزارت خارجه کویت «نکتهای وجود دارد» که میگوید «کویت و پادشاهی عربستان» به تنهایی دارای «حقوق انحصاری بر ثروت طبیعی» در این میدان هستند.
بر اساس این گزارش دولت کویت پیشتر مدعی شده است که میدان گاز طبیعی «الدوره» یک میدان «کاملا کویتی و عربستانی» است.
این گزارش مدعی است موضوعی که باید با تهران طرح شود تنها محدود به «تعیین مرز» منطقه فراساحلی یک منطقه بیطرف مشترک میان کویت و عربستان سعودی در مجاورت منطقه دریایی ایران است.
المانیتور هم به نقل از مؤسسه خاورمیانه نوشت این میدان برای کویت «بسیار مهم» است زیرا این کشور، اگرچه از نظر نفت غنی است، اما گاز طبیعی کمی دارد.
کویت و عربستان سعودی سال گذشته ـ با وجود مخالفتهای تهران که این قرارداد را «غیرقانونی» میدانست ـ توافقنامهای برای توسعه این میدان امضا کردند.
پیشتر عربستان سعودی و کویت اواخر فروردین از ایران دعوت کردند که برای تعیین محدوده شرقی منطقه فراساحلی مشترک میدان آرش با آنها مذاکره کند.
تهران اما میگوید که در این میدان سهم دارد و توافق عربستان و کویت را که در هفتههای گذشته برای توسعه آن امضا شده است، «غیرقانونی» میداند.