نایب رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر از کاهش ۷۰ درصدی صادرات «کانتینری» به قطر خبر داد و گفت تا پیش از جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ روزانه ۱۰۰ کانتینر کالا از ایران به قطر میرفت و امروز این تعداد به کمتر از ۳۰ کانتینر کاهش یافته است.
به گفته خورشید گزدرازی، چالشهای ایجاد شده توسط مسئولان دولتی و ناتوانی بازرگانان ایرانی برای رقابت با بازرگانان دیگر کشورها از دلایل این کاهش است.
هفته گذشته نیز مرکز آمار ترکیه با انتشار گزارشی اعلام کرد که واردات ترکیه از ایران در سال گذشته میلادی کمتر از ۲/۲ میلیارد دلار بوده است که در مقایسه با سال ۲۰۲۲ حدود ۳۳ درصد کاهش را ثبت کرده است.
صادرات ایران به عراق نیز تحت تاثیر مقررات جدید بانکی و ارزی در این کشور و همچنین بهواسطه تحریم کالاهای ایرانی پس از حملات موشکی سپاه به کردستان عراق، با کاهش چشمگیری همراه شده است.
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران نیز در ۲۶ دی ماه از کاهش ۴ میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی در ۹ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داده و از دولتی شدن اقتصاد انتقاد کرده بود.
روزنامه «دنیای اقتصاد» در واکنش به کاهش صادرات و تداوم «منفیتر» شدن تراز تجاری ایران نوشته است که مقامات دولتی، برای ارائه آمار دست به دامان روشهای جدیدی شدند.
صادرات ایران ناشی کیفیت پایین، هزینه تمام شده بالا، عدم استفاده از دانش روز در فرآوری محصولات و بسته بندی، محدودیتهای تحریمی و مشکلات بنیادین اقتصاد بهواسطه سوء مدیریت، روند نزولی به خود گرفته است.