به گفته رئیس کنفدراسیون صنعت آب، ایران از ناترازی آب عبور کرده و وسط «بحران» قرار دارد و تنها برای حل مشکل آب تهران، سرمایهگذاری ۸۰ هزار میلیارد تومانی نیاز است.
رضا حاجیکریم گفته بر اساس شاخص «فالکوممارک» که برای تعیین ناترازی آب استفاده میشود «نباید بیش از ۴۰ درصد منابع آب تجدیدپذیر را مصرف کنیم و ما حوضه بالای ۹۰ درصد آب تجدیدپذیر را مصرف میکنیم یعنی اینکه نه تنها از ناترازی عبور کردهایم، بلکه وسط بحران قرار داریم.»
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، حاجیکریم شرایط تهران را خطرناک اعلام کرده و گفته در این شهر ۷۰ درصد منابع آبی را «به مصرف شرب میرسانیم یعنی کوچکترین صدمه و غفلت ممکن است منجر به تبعات شدیدی شود.»
این مقام مسئول در واکنش به طرحهایی همچون جابجایی پایتخت برای رفع ناترازیها نیز گفته در کل موضوع جابجایی پایتخت «نه مشکل آب را حل میکند و نه اینکه با بضاعت فعلی سرمایهگذاری که داریم اصلا امکان انجام آن را داریم.»
زنگ خطر بحران آب در ایران از سالها پیش زده شده است و اعتراض مستمر کشاورزان در استانهای مختلف از جمله اصفهان گواه بر تشدید بحران آب در ایران است.
بحران آب در ایران مهاجرت استانی را نیز به دنبال داشته است که تحلیلگران نسبت به عواقب آن هشدار دادهاند.
در همین رابطه در ماههای گذشته رسانهها بارها از شدت گرفتن مهاجرت از نقاط مرکزی به استانهای شمالی خبر داده و نسبت به عواقب این اتفاق هشدار دادند.
در چرایی این اتفاق نیز وبسایت «عصر ایران» پرسیده است: «خود مسئولین حاضرند در محیط فقیر و در محرومیت کامل زندگی کنند؟»
پیشتر شهلا کاظمیپور، عضو هیات علمی دانشگاه تهران به وبسایت «خبرآنلاین» گفته بود که مهاجرت کردن بهخاطر بهدست آوردن رفاه بیشتر است و این رفاه بیشتر در حال حاضر در مهاجرت از شهری به شهر دیگر دنبال میشود.
احد وظیفه، رییس مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی نیز سال گذشته نسبت به این موضوع هشدار داده و به «خبرآنلاین» گفته بود: «رودخانه هیرمند عملاً خشک شده تا مهاجرت از استانی مانند سیستان و بلوچستان بیشتر شود، کارشناسان بر این باورند که مهاجرتهای محیط زیستی؛ از هوای آلوده شروع و به کمبود آب رسیده است.»
تفاوت فرهنگی، نگاه مردم بومی به مهاجران، نیازهای مسکن، کالاهای اساسی زندگی، آموزش و بهداشت و دیگر الزامات زندگی شهری از جمله مواردی است که به تنهایی میتوانند سطح کیفی زندگی در شهرهای مقصد را با چالش روبرو کنند.
ناسا نیز چند سال پیش در گزارشی از وضعیت گرمایشی و خشکسالی جهان ارائه کرد که در آن ۴۵ کشور را به طور مستقیم در معرض «خشکسالی شدید» قرار داد. در این رتبهبندی از بین ۴۵ کشور، ایران چهارمین کشوری بود که در ۳۰ تا ۴۰ سال آینده بخش عظیمی از آن به بیابان تبدیل میشود.