رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی، گفت تا پایان سال آینده، ایران با ناترازی روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین مواجه خواهد بود و در زمستان نیز ناترازی گازوئیل به این مشکل اضافه میشود.
احمد معروفخانی، در گفتوگویی با خبرگزاری حکومتی ایلنا، نبود برنامهریزی صحیح برای مدیریت مصرف و سرمایهگذاری ناکافی در بخش پالایشگاهی را از دلایل اصلی این ناترازیها دانست.
او اعلام کرد که با وجود نیاز کشور به تامین کمبود بنزین، بسیاری از شرکتهای پتروشیمی، افزودنیهای تولید بنزین را صادر میکنند.
معروفخانی با تاکید بر این که یکی از راه حلهای افزایش تولید بنزین، استفاده از فرآورده نفتی «ریفرمیت» است، گفت «مثلا هفته گذشته شاهد صادرات ریفرمیت به بازار امارات بودهایم» و افزود «در صورتی که همین محصول میتواند در داخل کشور با فرایند ترکیب با نفتا تبدیل به بنزین مطلوب و باکیفیت شود.»
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، با اشاره به بی ضابطه بودن تولید و صادرات محصولات نفتی، تشریح کرد که وزارت نفت باید قوانینی برای کنترل صادرات محصولات مرتبط با تولید بنزین وضع کند. همچنین سیاستهایی وضع کند که مانع از خروج مواد ضروری برای تولید بنزین از کشور شود.
او تشریح این که محصولات و افزودنیهای بنزین به کشوری مثل امارات ارسال میشود و مجددا تبدیل به بنزین شده و به کشور خودمان بازمیگردد، گفت که چاره اساسی این است که «در کوتاهمدت از صادرات این محصولات جلوگیری کنیم تا کمک حال تامین سوخت کشور باشیم.»
معروف خانی، که در راستای پروژه اخیر حکومت برای زمینه سازی و آمادگی روانی و جلوگیری از خشم عمومی مردم، مصاحبه میکرد، افزایش قیمت بنزین را به عنوان «یکی از راهکارهای کنترل مصرف» مطرح کرد.
با این همه در زمینه نحوه اجرایی شدن گرانی بنزین، او به «پیوستهای فرهنگی و اجتماعی مناسب» تأکید کرد تا «تأثیرات منفی این اقدام» به حداقل برسد.
پیش از این، در واکنش به انتقادهای گسترده برای افزایش قیمت بنزین، محمدرضا عارف، معاون اول پزشکیان، اعلام کرد که دولت «هیچ تصمیم عجولانهای نخواهد گرفت» و «در هر تصمیمی، تمام پیوستهای اجتماعی، فرهنگی و عدالت را مد نظر قرار میدهیم.»
دفاع از افزایش قیمت بنزین از سوی مقامات حکومتی، رسانه ها و طرفدارانش در شرایطی ادامه دارد که تشکل های مستقل کارگری و صنفی همراه با شمار زیادی از کاربران شبکههای اجتماعی به انتقاد شدید از این موضوع پرداختند.
آنها با اشاره به کمکهای کلان جمهوری اسلامی به گروههای نیابتیاش در خاورمیانه، معافیت نهادهای وابسته به رهبر جمهوری اسلامی از پرداخت مالیات و نیز فساد گسترده در حکومت، خواستار آن شدند که حکومت به جای افزایش قیمت بنزین که فشار اقتصادی زیادی را بر مزدبگیران، از جمله کارگران وارد خواهد کرد، از سیاست های اقتصادی به زیان آنها دست بردارد.