لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۲

کمیته حمایت از روزنامه نگاران: چین، مصر و ایران بزرگترین زندان روزنامه نگاران


کمیته حمایت از روزنامه نگاران در گزارش سالانه خود وضعیت روزنامه نگاران در کشورهای جهان در سال ۲۰۱۵ را بررسی کرده است. در این گزارش چین با بیشترین تعداد روزنامه نگاران زندانی، در صدر جدول قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، چین با ۴۹ روزنامه نگار زندانی، معادل یک چهارم روزنامه نگاران زندانی در جهان، بزرگترین زندان روزنامه نگاران نام گرفته و پس از آن مصر با ۲۳ و ایران با ۱۹ روزنامه نگار زندانی، در رتبه های دوم و سوم جدول قرار گرفته اند.

کمیته حمایت از روزنامه نگاران می گوید در سال ۲۰۱۵ میلادی که دو هفته دیگر به پایان می رسد، ۱۹۹ روزنامه نگار در جهان زندانی شدند. این رقم در سال گذشته ۲۲۱ نفر بود.

در گزارش کمیته حمایت از روزنامه نگاران گفته می شود شمار روزنامه نگارانی که به دلیل فعالیت های حرفه ای خود در سال گذشته زندانی شده اند اندکی کاهش داشته است، اما شماری از کشورها هستند که همچنان به استفاده سیستماتیک از حبس به عنوان "ابزار خاموش کردن انتقاد" ادامه می دهند؛ از جمله ترکیه و مصر که شمار زندانیان روزنامه نگار در آنها در سال اخیر افزایش ناگهانی داشته است.

ایران، ویتنام، و اتیوپی در میان کشورهایی هستند که شمار روزنامه نگاران زندانی در آنها کاهش یافته است، اما فضای رعب و وحشت در عرصه رسانه ها در این کشورها حاکم است و بسیاری از آنهایی که آزاد شده اند، همچنان با احکام قضایی یا محدودیت های سنگین، از جمله تبعید، مواجه هستند.

گزارش سالانه کمیته حمایت از روزنامه نگاران می گوید شاید فضای رسانه ای هیچ کجای جهان به اندازه مصر ناگهانی رو به وخامت نگذاشت. اسماعیل اسکندرانی، روزنامه نگار آزاد که بر درگیری های سینا تمرکز داشت، اخیرا هنگام بازگشت از آلمان به مصر، بازداشت شد.

إسراء الطويل فوتوژورنالیست مصری
إسراء الطويل فوتوژورنالیست مصری

بر اساس این گزارش، وضعیت روزنامه نگاران در ترکیه نیز بدتر شده و شمار روزنامه نگار زندانی نسبت به سال قبل دوبرابر شده و به ۱۴ نفر رسیده است. این کشور پس از آن که دو سال پیاپی بزرگترین زندان روزنامه نگاران شناخته شد، ده ها روزنامه نگار را در سال ۲۰۱۴ آزاد کرد. اما در سال ۲۰۱۵ در بحبوحه دو انتخابات و تداوم جنگ داخلی ترکیه، و پایان آتش بس با پ.ک.ک، بازداشت های جدید روزنامه نگاران، این کشور را به پنجمین کشور دشمن روزنامه نگاران در سطح جهان بدل کرد.

اخیرا جان دوندار و اردم گول، اعضای ارشد روزنامه جمهوریت به اتهام جاسوسی و کمک به گروه های تروریستی بازداشت شدند. بازداشت آنها پس از انتشار گزارشی بود که سازمان امنیت ملی ترکیه را به انتقال سلاح به سوریه تحت پوشش کمک های بشردوستانه متهم می کرد.

جیسون رضائیان، خبرنگار روزنامه واشنگتن پست در ایران بیش از یک سال است که در تهران زندانی است.
جیسون رضائیان، خبرنگار روزنامه واشنگتن پست در ایران بیش از یک سال است که در تهران زندانی است.

به گفته این گزارش، اتهامات ضدحاکمیت، "ابزار محبوب" دولت ایران برای زندانی کردن روزنامه نگاران است و شمار روزنامه نگاران زندانی در این کشور در سال اخیر ۱۹ نفر است. گزارش می گوید این رقم در سال پیش از آن ۳۰ نفر بود.

گزارش کمیته حفاظت از روزنامه نگاران سپس به بازداشت عیسی سحرخیز و جیسون رضائیان اشاره می کند.

کمیته حمایت از روزنامه نگاران در این گزارش می گوید در مقیاس جهانی ۱۰۹ روزنامه نگار بازداشت شده در بخش آنلاین کار می کردند و ۸۳ نفر در رسانه های چاپی و شمار روزنامه نگاران زندانی در بنگلادش، گامبیا، هند، و عربستان سعودی علاوه بر چین، مصر و ترکیه افزایش نشان داده است.

XS
SM
MD
LG