به روز شده - ۳۳ سناتور جمهوریخواه کنگره ایالات متحده در نامهای به جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، خواستار آن شدند که نظر آنها را در مورد بازگشت احتمالی مجدد به توافق هستهای با ایران لحاظ کند.
به نوشته نشریه پولیتیکو، در این نامه که تاریخ آن روز دوشنبه است، آمده است که اگر چنین نشود آنها سعی خواهند کرد مانع بازگشت آمریکا به توافق هستهای با ایران شوند.
آنها در بخشی از نامه خود با بیان این که رئیس جمهوری دارای تعهدات قانونی برای اجازه دادن به سناتورها برای مشارکت پررنگ در این باره است، نوشتهاند: «ما متعهد هستیم که از طیف وسیعی از گزینهها و اهرمهای موجود در اختیار سناتورها استفاده کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که شما به این تعهدات عمل میکنید.»
پیشنویس این نامه را سناتور تد کروز تهیه کرده است و در مجموع ۳۳ سناتور جمهوریخواه آن را امضا کردهاند.
این سناتورها بر این دیدگاه خود تأکید کردهاند که هرگونه توافق با ایران در مورد برنامه هستهای جمهوری اسلامی چنان برای امنیت ملی ایالات متحده اهمیت دارد که طبق تعریف، یک معاهده به شمار میرود که مستلزم مشاوره و موافقت سنا است.
در همین حال، سناتور دمکرات اد مارکی، از ایالت ماساچوست، در پیامی که روز دوشنبه منتشر کرد، از سیاست رئیس جمهوری آمریکا در قبال ایران حمایت کرد و گفت توافق هستهای برجام مانع بروز جنگ و مانع تولید بمب هستهای توسط ایران شده بود، و از اقدام دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در خروج از این توافق انتقاد کرد.
او گفت از زمان خرج آمریکا از برجام، ایران چندین گام نگران کننده هستهای برداشته است. او گفت «اقدام نظامی مانع ورود ایران به کلوپ هستهای نمیشود بلکه احتمالا تشویقش میکند» که چنین کند.
سناتور اد مارکی، با تاکید بر اینکه زمان اهمیت دارد، گفت بازگشت طرفین به توافق هستهای، آن طور که رئیس جمهوری آمریکا خواهان آن است، «بهترین راه ما برای جلوگیری از جنگ با ایران و [تولید] سلاح هستهای [در] ایران است.» وی افزود بعد از بازگشت به برجام می توان به موارد نگران کننده دیگر در ارتباط با ایران رسیدگی کرد.
پیشتر سناتور دموکرات باب منندز، مخالفت خود را با وضعیت جاری مذاکرات برجام و بازگشت به آن اعلام کرده بود.
باب منندز، سناتور دموکرات و رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا سهشنبه شب ۱۲ بهمن در صحن سنای ایالات متحده به سابقه دیدگاه خود درباره توافق هستهای اشاره کرد و گفت که در سال ۲۰۱۵ و در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما نیز با توافق هستهای برجام مخالف بود. او از موافقان احیای برجام پرسید «اکنون نیز باید پرسید که ما چه چیزی را میخواهیم نجات دهیم؟»
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز جمعه ۱۵ بهمن در گزارشی اعلام کرده بود دولت جو بایدن با هدف احیای توافق هستهای برجام، لغو برخی تحریمهای برنامه هستهای ایران را از سر گرفته است.
مقامات دولت جو بایدن بارها گفتهاند که دیپلماسی بهترین مسیر برای بازداشتن ایران از دستیابی به سلاح هستهای است. آنها میگویند در صورت شکست مذاکرات به گزینههای دیگری رو میآورند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، هم در کنفرانس خبری روز دوشنبه ۱۶ بهمن، گفت در صورتی که طرفین مذاکرات بتوانند در وین به نتیجه برسند ایران باید به تعهدات خود طبق برجام ۱۳۹۴ عمل کند و یکی از آنها تغییرات در چند تأسیسات و خارج کردن اورانیوم مازاد فرای درجه خلوص و میزان تعیین شده است.