خبرگزاری رویترز در گزارشی تحلیلی با اشاره به این که قیمت نفت خام آمریکا و برنت روز جمعه ۱۵ بهمن به بالاترین حد خود در چند سال اخیر رسید، به نقل از تاجران نفت مینویسد نشانههای جدید از مذاکرات وین بر سر احیای برجام ممکن است بر روند صعودی قیمت نفت اثر بگذارد.
رویترز در این گزارش تحلیلی که روز یکشنبه ۱۷ بهمن منتشر شد، این نشانههای جدید را امکان به سرانجام رسیدن مذاکرات وین در آینده نزدیک خوانده است.
انتظار پیشرفت واشنگتن و تهران در مذاکرات بر سر احیای برجام، این پیشبینی را به همراه دارد که عرضه نفت خام در بازار افزایش مییابد.
اگر ایالات متحده تحریمهای ایران را لغو کند، تهران میتواند محمولههای نفتی را افزایش دهد و به عرضه جهانی بیفزاید.
در روز جمعه، نفت خام برنت ۲.۱۶ دلار یا ۲.۴ درصد افزایش یافت و به ۹۳.۲۷ دلار در هر بشکه رسید که بالاترین حد خود از اکتبر ۲۰۱۴ است.
قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا نیز روز جمعه به بالاترین قیمت از سپتامبر ۲۰۱۴ است.
جان کیلداف، از موسسه «اگین کپیتال» در نیویورک، میگوید: «گمانهزنیهایی وجود دارد که این افزایش قیمت باعث تشویق به کاهش برخی از تحریمها میشود و باعث میشود که نفت بیشتری از ایران وارد بازار شود.»
روز جمعه، ایالات متحده برخی از معافیتهای تحریمی درباره برنامه هستهای ایران را بازگرداند. آن معافیتها اجازه میدهد که ایران و کشورهای دیگر در پروژههایی همکاری کنند که هدف آن سختتر کردن استفاده ایران از سایتهای هستهای خود برای تولید سلاح است.
یک مقام ارشد وزارت امور خارجه روز جمعه گفت که این معافیت برای اجازه دادن به انجام بحثهای فنی در مورد احیای توافق برجام مورد نیاز است، اما علامتی نیست که نشان دهد ایالات متحده در آستانه دستیابی به توافق بر سر احیای برجام است.
انریکه مورا، هماهنگکننده اتحادیه اروپا در مذاکرات احیای توافق هستهای ایران، اعلام کرد که مذاکرات از روز سهشنبه ۱۹ بهمن از سر گرفته میشود.
آقای مورا روز دوشنبه ۱۸ بهمن در توئیتر نوشت: «دور هشتم گفتوگوهای وین برای [احیای] برجام فردا از سر گرفته میشود. ما نیاز به روحیه مصالحه داریم تا ما را به اجرای کامل بازگرداند.»
ایران و آمریکا به دلیل خودداری جمهوری اسلامی از دیدار مستقیم، به طور غیرمستقیم در وین گفتوگو میکنند.
وزیر امور خارجه ایران نیز روز شنبه گفت که اقدام آمریکا برای بازگرداندن معافیتهای تحریمی کافی نیست و بار دیگر موضع رهبر جمهوری اسلامی را تکرار کرد که واشنگتن باید تضمینهایی برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ با قدرتهای بزرگ ارائه کند. آمریکا گفته است تضمین مورد نظر تهران را نمیتواند بدهد.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز یکشنبه اعلام کرد که برای رسیدگی به «چالشهای پیش روی خاورمیانه، از جمله تهدید ایران»، با نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائيل، گفتوگو کرد.
کاخ سفید نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که رهبران دو کشور در تماس روز یکشنبه در مورد امنیت و دیگر چالشهای مشترک در منطقه خاورمیانه، از جمله «تهدید ناشی از ایران و گروه های نیابتی آن» گفتوگو کردند.