جمهوریخواهان مجلس نمایندگان طرحی را دنبال میکنند که طی آن احضار مقامات ارشد دولت بایدن ـ که در مذاکرات محرمانه احتمالی با ایران درگیر هستند ـ در دستور کار قرار میگیرد.
بنا بر گزارش نشریه «واشنگتن فری بیکن» کمیته مطالعات جمهوریخواهان (RSC)، بزرگترین گروه محافظهکار کنگره ـ که روی تحقیقات درباره «سیاست در پشتی» دولت با جمهوری اسلامی پافشاری میکند ـ احضار رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران و برت مک گورک، دستیار امنیت ملی کاخ سفید را پیگیری میکند.
پیشتر گزارش شده بود که دیپلماتهای آمریکایی از طریق میانجیگرانی در عمان با ایران وارد گفتوگوهای غیرمستقیم شدهاند و به دنبال دستیابی به «تفاهم متقابل» هستند که تحریمها علیه جمهوری اسلامی را در ازای حداقل محدودیتها در برنامه هستهای کاهش میدهد.
منابع کنگره بر این باورند که دولت بایدن عامدانه عنوان «تفاهمنامه» را با جمهوری اسلامی ـ برای جلوگیری از رایگیری در کنگره ـ دنبال میکند تا بدین ترتیب از «توافقنامه» که الزام قانونی و نیاز به تایید قانونگذاران کنگره دارد، طفره برود.
همزمان کارشناسان «کمیته مطالعات جمهوری خواهان» استدلال میکنند که تحقیقات رسمی کنگره برای تعیین این که «آیا دولت قانون بازنگری توافق هستهای ایران را نقض کرده است»، ضروری مینماید.
در این گزارش همچنین آمده است که مذاکرات با ایران انتقادهایی را نیز به دنبال داشته است و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، دولت بایدن را به مماشات با جمهوری اسلامی متهم میکند، در حالی که اسرائیل با اعتراضاتی مواجه شده که اقتدار دولت را تهدید میکند.
هدف «کمیته مطالعات جمهوری خواهان» این است که قوانین تحریمهای جدید را سریعتر دنبال و از این طریق مذاکرات را مختل کند تا از کاهش فشار اقتصادی بر ایران به واسطه «دستورات اجرایی» جلوگیری شود.
منتقدان استدلال میکنند که توافق با جمهوری اسلامی موجب کاهش تحریمها، تقویت برنامههای موشکی و پهپادی این کشور و همچنین «تامین مالی» حملات مرگبار روسیه در اوکراین میشود.
روز چهارشنبه هم بیست و پنج سناتور آمریکایی با امضای نامهای از جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، خواستند تا مانع دستیابی ایران به سلاح هستهای شود.
بایدن پیشتر گفته است که دولت او نمیگذارد جمهوری اسلامی به سلاح هستهای دست یابد.
این نامه از جمله به امضای سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات نظیر جان کندی، جیمز لنکفورد و کرستن گیلیبراند رسیده است.
نامه این سناتورها میگوید «رژیم در ایران به سرکوب مخالفان در داخل و صدور نفوذ بدخواهانه خود به خارج ادامه میدهد و با این کار موقعیت خود را به عنوان نیروی اصلی بیثباتکننده در خاورمیانه تثبیت میکند.»