لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۲

احضار یک روزنامه‌نگار پس از انتشار خبر درگیری خونین در هیئت عزاداری؛ دادستان تبریز: دعوای شخصی اراذل بود


نزاع در هیئت عزاداری محرم در تبریز
نزاع در هیئت عزاداری محرم در تبریز

یک روزنامه‌نگار در تبریز اعلام کرد به دلیل انتشار خبر درگیری با «قمه» در هیئت عزاداری محرم و کشته و زخمی شدن ۲۷ تن، به پلیس فتا احضار شده است. این خبر در خبرگزاری «رکنا» منتشر شده بود اما پس از ساعاتی بدون توضیح تغییر داده شد.

فاطمه قلی‌پور گنجه‌لو، روزنامه‌نگار حوزه اجتماعی در تبریز، مرکز استان آذربایجان شرقی، روز سه‌شنبه ۱۹ تیر، تصویری از یک گزارش در «رکنا» مبنی بر کشته و زخمی شدن ۲۷ تن در حمله «قمه به دست‌ها» به یک هیئت عزاداری را در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرد و نوشت: «به خاطر انتشار این خبر به پلیس فتا احضارم کرده‌اند و الآن هم در راهم و دارم می‌روم.»

او سپس خبر داد که «بعد از کلی بازجویی آزادم کردن اما برایم پرونده قضایی تشکیل دادند و گفتند منتظر احضاریه از دادسرا باش!»

رکنا در ساعات گذشته با انتشار گزارشی از درگیری خونین در حمله افراد قمه به دست به یک هیئت عزاداری، از کشته و زخمی شدن ۲۷ تن در خیابان قره‌آغاج تبریز خبر داده بود.

این رسانه سپس بدون هیچ توضیح یا ذکر اصلاحیه، گزارش نخست را تغییر داد و به نقل از محبوب علی‌لو، دادستان عمومی و انقلاب اسلامی استان آذربایجان شرقی ادعا کرد که «موضوع با دسته عزاداری ارتباطی نداشته» و درگیری را به «عده‌ای اراذل و اوباش» نسبت داد و مدعی شد که انها «با دعوای شخصی و هنجارشکنی در نظم عمومی اخلال ایجاد کردند.»

این در شرایطی است که تصویر منتشر شده در رکنا، مردان جوان را نشان می‌دهد که اغلب مطابق آیین عزاداری محرم، لباس سیاه به تن دارند و برخی از آنها چفیه نیز پوشیده‌اند.

مراسم‌ مذهبی در ایران از جمله مراسمی با نام «هیئت‌های عزاداری محرم» که به تبلیغات مذهبی شیعی مربوط است، با پشتیبانی مالی نهادهای وابسته به جمهوری اسلامی انجام می‌شود.

به ادعای دادستان عمومی و انقلاب آذربایجان شرقی، سه تن در این حادثه مصدوم شده‌اند که «حال‌شان مساعد است» و چند تن نیز بازداشت و «تفهیم اتهام» شده‌اند. در اظهارات این مقام قضایی به کشته شدن کسی در جریان این درگیری اشاره نشده است.

همچنین، خبرگزاری حکومتی «مهر» به نقل از یدالله جهان‌آرا، فرمانده انتظامی تبریز، خبر «کشته و زخمی شدن ۲۷ نفر توسط افراد قمه به دست در یکی از هیئت‌های عزاداری در محله قره آغاج را تکذیب کرد» و مدعی شد «موضوع، دعوای شخصی تعدادی از مخلان نظم و افراد اوباش بوده» و «اشتباها حمله به هیئت عزاداری عنوان شده است.»

فرمانده انتظامی تبریز گفته که «به محض تکمیل پرونده و دستگیری کامل عوامل درگیری» این مسئله «از طریق رسانه‌های رسمی اطلاع‌رسانی خواهد شد.»

خبرگزاری حکومتی «ایرنا» نیز به نقل از یونس فاتح، فرماندار تبریز، نوشت که این خبر «به اشتباه در فضای مجازی حمله به هیئت عزاداری عنوان شده است.»

نسبت دادن خبر کشته و زخمی شدن شهروندان در قمه‌کشی در هیئت عزاداری محرم در حالی است که انتشار خبر مذکور از سوی رکنا منتشر شده بود.

در گزارش اولیه رکنا عنوان شده بود که شرکت‌کنندگان در مراسم «در حین عزاداری و وسط مراسم، به یک‌باره با حمله گسترده گروهی قمه به دست مواجه شد که نتیجه این حمله کشته شدن دو نفر و نیز زخمی شدن ۲۵ نفر دیگر بود که تعدادی زن و کودک که از تماشاگران هیئت بودند در میان زخمی‌شدگان به چشم می‌خورد.»

در سالیان گذشته، اخباری در مورد نزاع و درگیری در مراسم مذهبی در برخی از شهرهای ایران منتشر شده است. از جمله باشگاه خبرنگاران جوان روز سوم آبان ۱۳۹۴ از «نزاع و تیراندازی همزمان با عزاداری حسینی در بهبهان» خبر داده بود.

مقامات جمهوری اسلامی به طور معمول، این درگیری‌ها را به اختلافات خانوادگی و یا ملکی نسبت می‌دهند. از جمله فرمانده انتظامی ملایر در چهارم آبان ۱۳۹۴ با اشاره به آنچه «بروز برخی شایعات در ایام محرم در این شهرستان» نامیده بود، وقوع هرگونه درگیری و قتل در مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی در ملایر را «تکذیب» کرده بود.

او مدعی شده بود که «درگیری بین دو پسر عمو و بر سر ملک و کاملاً شخصی بوده و ربطی به مراسم عزاداری محرم نداشته است.»

XS
SM
MD
LG