لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۹

واژه‌سازی کاربران فضای مجازی درباره «آمارسازی‌های جمهوری اسلامی»؛ «ضریب جمهور» به جای «رئیس جمهور»


رای‌گیری کم‌رونق تیرماه امسال برای جایگزینی ابراهیم رئیسی، بیش از آن که رقابتی بین نامزدهای مورد تایید شورای نگهبان باشد، به صحنه تقابل مخالفان جمهوری اسلامی با «آمارسازی‌های حکومتی» تبدیل شد.

جمهوری اسلامی که در دور اول با تحریم گسترده و مشارکت پایین مردم غافلگیر شده بودند، با اعلام مشارکت ۴۰ درصدی سعی در کمرنگ کردن این شکست داشت، اما اعلام آرای نامزدها و رمزگشایی کاربران از «عددسازی» گسترده حکومت، باعث داغ شدن واژه و هشتگ «ضریب جمهور» در فضای مجازی شد.

استفاده از این واژه پس از آن فراگیر شد که یک کاربر با کمک هوش مصنوعی و منطق ریاضی ثابت کرد آرای اعلام شده برای تمامی نامزدها و حتی آرای باطله، مضربی از عدد ۳ است.

کامبیز غفوری روزنامه‌نگار روز ۹ تیرماه در پستی در حساب کاربری خود در ایکس با انتشار گزارش رسانه سپاه از تعداد آرای هر یک از نامزدها نوشت:«طبق این گزارش تسنیم، تعداد آرای تمام نامزدها مضربی از سه است! آیا شما هم به همان چیزی فکر می‌کنید که من فکر می‌کنم؟ دوستان ریاضی‌دان، احتمال چنین رویدادی چقدر است؟»

اصغر سپهری برادر فاطمه سپهری در پاسخ به این سوال نوشت:«احتمال اینکه یک عدد تصادفی مضرب ۳ باشد یک‌سوم است. احتمال اینکه چهار عدد تصادفی مضرب ۳ باشند یک‌هشتادویکم است یعنی ۱.۲ درصد.»

مژگان غفاری «روزنامه‌نگار و پژوهشگر حقوق بشر» هم نوشت:«حتی تعداد آرای باطله هم که از تفاضل تعداد آرای صحیح از تعداد کل آرا به‌دست می‌آد و می‌شه ۱۰۵۶۱۵۹، اونم مضرب ۳ است.یعنی هم آرای چهار نامزد و هم آرای باطله. ۵ عدد تصادفی همه مضرب سه.»

جمهوری اسلامی اما به «ادعاهای عددسازی» در انتخابات هیچ پاسخی نداد و علی خامنه‌ای چهار روز بعد از دور نخست انتخابات با اذعان تلویحی به حضور کمرنگ مردم پای صندوقهای انتخاباتی ۸ تیر آنرا ناشی از «خستگی و مشغله» مردم دانست و گفت کسانی که در این انتخابات شرکت نکردند «مخالف نظام» نیستند.

رهبر جمهوری اسلامی جمعه ۱۵ تیرماه هنگام رای دادن اما گفت: «شنیدم که شوق و علاقه مردم بیشتر از قبل است خدا کند که اینطور باشد و اگر اینطور باشد خرسندکننده است.»

کاربران فضای مجازی در واکنش به این سخنان آنرا «زمینه‌سازی برای ارائه آمار دروغ» خواندند که با وجود شواهد گسترده شهروند خبرنگاران از شهرهای مختلف مبنی بر خلوتی ‌کم‌سابقه شعبه‌های رای‌گیری در ایران و دیگر کشورهای جهان در نهایت نام مسعود پزشکیان به‌عنوان «رئیس جمهوری اسلامی» از سوی حکومت اعلام و آمار مشارکت ۵۰ درصد عنوان شد، آماری که این بار نیز مورد قبول مردم و کاربران فضای مجازی قرار نگرفت.

جمشید برزگر، روزنامه‌نگار در رابطه با همین ادعا در ایکس نوشت:«مشارکت ۵۰ درصدی دروغی است بزرگ، بزرگ‌تر از مشارکت ۴۰ درصدی در دور اول. به گواهی تمامی اسناد و شواهد، فیلم‌های منتشرشده، روایت شاهدان عینی، نحوه انتشار اخبار مربوط به مشارکت، «نه» مردم به جمهوری اسلامی در دور دوم به همان رسایی دور اول بوده است.»

گروه دیگری از کاربران هم با این استدلال که ارائه آمار مشارکت ۵۰ درصدی برخلاف مشاهدات عینی، به معنی شرکت دستکم نیمی از واجدان شرایط بوده، این آمار را زیر سوال برده و با هشتگ انگلیسی «رژیم ده درصدی» تلاش کردند روایت جمهوری اسلامی را خنثی کنند.

کاربری با نام «یار دبستانی» در همین زمینه نوشت:«همه شواهد نشون میده که دیروز ما یک پیروزی تاریخی به دست آوردیم و نهایتا ۱۰٪ در سیرک انتخابات شرکت کرده باشند.»

XS
SM
MD
LG