لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۰۳

شش سال زندان، مجازات اعتراض یک فعال مدنی به حجاب اجباری در جمهوری اسلامی


ژیلا کرم‌زاده مکوندی، فعال مدنی در ایران
ژیلا کرم‌زاده مکوندی، فعال مدنی در ایران

ژیلا کرم‌زاده مکوندی، فعال مدنی منتقد حجاب اجباری در ایران، به تازگی به دلیل ابراز نظر و شرکت در اعتراضات آبان ماه گذشته، توسط یک دادگاه در ایران به شش سال زندان محکوم شد. این حکم در ۷ مهر به او و وکیل او ابلاغ شد.

یک منبع مطلع و نزدیک به خانم ژیلا کرم‌زاده مکوندی به صدای آمریکا گفته است که او بعد از یک محاکمه کوتاه در تاریخ ۱۷ شهریور در شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب اسلامی تهران، توسط قاضی سیدعلی مظلوم به اتهاماتی چون «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» به شش سال زندان محکوم شده است.

بابک پاکنیا،‌ وکیل مدافع خانم کرم‌زاده مکوندی، نیز طی روزهای گذشته با انتشار متنی در توئیتر خود، خبر محکومیت این فعال مدنی را تایید کرده است.

این حکم قطعی نیست و خانم کرم‌زاده و وکیل او،‌ در ۸ مهر به حکم صادره اعتراض و تقاضای تجدیدنظر کرده اند.

بازداشت،‌ حکم غیابی، و تکرار حکم در محاکمه حضوری

یک منبع مطلع و نزدیک به ژیلا کرم‌زاده مکوندی به صدای آمریکا گفت که خانم کرم‌زاده مکوندی روز ۲۱ آبان سال ۱۳۹۸ توسط ماموران اداره اطلاعات سپاه دستگیر شد. او در فراخوانی در پارک لاله همزمان با اعتراضات آبانماه سال گذشته با شعار «نه به فقر، جنگ و دیکتاتوری» شرکت کرده بود. خانم کرم‌زاده در دوران بازداشت به دلیل ابراز نظر و انتقاد از حجاب اجباری مورد بازجویی قرار گرفت.

به گفته این منبع مطلع، خانم کرم‌زاده که از فعالان مدنی است، بارها مخالفت خود با حجاب اجباری را در اینستاگرام و کانال‌های رسانه‌‌های اجتماعی فعالان مدنی ابراز کرده بود. او به مدت ۲۰ روز در اوین بازداشت بود و با وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی موقت آزاد شد. در بهمن ماه سال گذشته، شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب اسلامی ایران او را به طور غیابی در ارتباط با اتهامات اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام محاکمه و به شش سال زندان محکوم کرد. خانم کرم‌زاده با وکیل خود به دادگاه مراجعه کرد که دادگاه پذیرفت که محاکمه را دوباره برگزار کند. اما این بار نیز دادگاه به ریاست قاضی سیدعلی مظلوم بدون توجه به دفاعیات خانم کرم‌زاده و وکیلش، با تکرار حکم قبلی، او را به تحمل شش سال زندان محکوم کرد.

این فرد نزدیک به خانم کرم‌زاده، که به خاطر نگرانی از به مخاطره افتادن امنیت خود مایل به انتشار نامش نبود، گفت که در روند برگزاری دادگاه، وکیل خانم کرم‌زاده بارها به قاضی اعتراض کرد؛ چرا که به گفته او، قاضی از روند عدالت خارج می‌شد و به جای قضاوت، در نقش بازپرس، در حال جمع‌آوری ادله برای محکوم کردن خانم کرم‌زاده بود.

این نخستین بار نیست که ژیلا کرم‌زاده مکوندی بازداشت و به زندان محکوم می‌شود. او پیشتر در اعتراضات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، موسوم به جنبش سبز، نیز بازداشت شده بود. خانم کرم‌زاده در آن زمان در دادگاه به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت داخلی» محکوم شد و دوران محکومیت خود را در زندان اوین سپری کرد. روند آن محاکمه هم به گفته منبع نزدیک به خانم کرم‌زاده، عادلانه نبود.

نهادهای بین‌المللی مدافع حقوق بشر و دولت ایالات متحده، جمهوری اسلامی را به نقض آزادی بیان و سرکوب فعالان مدنی متهم کرده و خواستار آزادی روزنامه‌نگارانی شده‌اند که صرفا به دلیل انجام وظیفه و شغل خود زندانی شده‌اند.

ایالات متحده آمریکا نیز بارها و در موارد مختلف برخوردهای خشونت آمیز و سرکوب گسترده معترضان و فعالان مدنی، و نیز نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران توسط رژیم حاکم بر آن کشور را محکوم کرده است.

XS
SM
MD
LG