چین به دنبال گسترش ایستگاه فضایی خود است تا با توجه به پایان عمر ایستگاه فضایی بینالمللی به رهبری ناسا، این مرکز پذیرای فضانوردان کشورهای دیگر نیز باشد.
آکادمی فناوری فضایی چین، از پیمانکاران اصلی فضایی این کشور، روز چهارشنبه ۱۲ مهر، در کنگره بینالمللی فضانوردی در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان، گفت که طول عمر عملیاتی ایستگاه فضایی چین، بیش از ۱۵ سال خواهد بود. این دوره، ۱۰ سال بیشتر از زمانی است که پیشتر از سوی چین اعلام شده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ایستگاه فضایی چین که «تیانگونگ»، کاخ آسمانی، نام دارد، از اواخر سال ۲۰۲۲ میلادی به طور کامل عملیاتی شد و میزبان حداکثر سه فضانورد در ارتفاع ۴۵۰ کیلومتری مدار زمین است.
تیانگونگ حتی پس از گسترش به شش ماژول، تقریبا دو برابر، تنها ۴۰ درصد حجم ایستگاه فضایی بینالمللی است که میتواند میزبان هفت فضانورد باشد.
اما انتظار میرود که ایستگاه فضایی بینالمللی که بیش از دو دهه در مدار زمین قرار دارد، پس از سال ۲۰۳۰ از رده خارج شود، تقریباً در همان زمانی که چین گفته است که انتظار دارد به «قدرت فضایی بزرگ» تبدیل شود.
رسانههای دولتی چین سال گذشته میلادی با عملیاتی شدن کامل تیانگونگ گفتند که «چند کشور» درخواست کردهاند تا فضانوردان خود را به ایستگاه فضایی چینی بفرستند. اما اشاره ای به نام این کشورها نکردند.
این در شرایطی است که سازمان فضایی اروپا اخیرا اعلام کرده است که بودجه و چراغ سبز «سیاسی» برای اعزام فضانورد به تیانگونگ ندارد و برنامههای خود در این مورد را برای چند سال کنار گذاشته است.
به نوشته رویترز، تصمیم سازمان فضایی اروپا، ضربهای برای دیپلماسی فضایی چین است که امیدوار بود میزبان فضانوردان اروپایی در تیانگونگ باشد.
ایستگاه فضایی چین، نماد برنامههای فضایی این کشور محسوب میشود که پس از بازنشسته شدن ایستگاه فضایی بینالمللی، اهمیت زیادی در زمینه اکتشافات فضایی و همچنین رقابت با کشورهای دیگر به ویژه آمریکا خواهد داشت.
روسیه، یکی از شرکتکنندگان در ایستگاه فضایی بینالمللی، قصد دارد تا با همکاری برزیل، هند، چین، و آفریقای جنوبی، ایستگاه فضایی با یک ماژول در مدار زمین ایجاد کنند.
آژانس فضایی روسیه، سال گذشته اعلام کرد که در حال برنامه ریزی برای ساخت یک ایستگاه فضایی متشکل از شش ماژول است که میتواند حداکثر چهار فضانورد را در خود جای دهد.