چین روز سه شنبه از امضای یک پیمان امنیتی با جزایر سلیمان خبر داد. اقدامی که نگرانیهای آمریکا و متحدانش، یعنی استرالیا و نیوزیلند، را درباره نفوذ چین در این منطقه افزایش میدهد.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین، در نشست رسانهای خود به خبرنگاران گفت که این پیمان امنیتی توسط وزیران خارجه چین و جزایر سلیمان امضا شده است. او به جزئیات بیشتری درباره زمان و مکان امضای این قرارداد اشارهای نکرد.
مقامات استرالیایی میگویند که ظاهرا این خبر توسط پکن پیش از ورود یک هیأت آمریکایی به جزایر سلیمان اعلام شده است. استرالیا نگران است که این پیمان که جزئیات آن علنی نشده است، میتواند گامی به سوی حضور نظامی چین در کمتر از دو هزار کیلومتری این کشور باشد.
ماریس پین، وزیر خارجه استرالیا، در سخنانی به شدت از امضای این پیمان امنیتی توسط جزایر سلیمان انتقاد کرد. به گفته او، استرالیا عمیقاً نگران عدم شفافیت این توافق و پتانسیل آن برای تضعیف ثبات در منطقه است.
این در حالی است که کاخ سفید دوشنبه اعلام کرد که کورت کمبل، هماهنگکننده منطقه هند و اقیانوس آرام کاخ سفید، و یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور آسیا این هفته به جزایر سلیمان سفر خواهد کرد.
کورت کمپبل و دانیل کریتنبریک، دستیار وزیر خارجه ایالات متحده در امور آسیای شرقی و اقیانوس آرام، همراه با هیأتی متشکل از مقامات ورارت دفاع و سازمان توسعه بینالمللی ایالات متحده به سه کشور جزایر سلیمان، فیجی، و پاپوآ گینهنو خواهند رفت.
تاریخ این سفر اعلام نشده است، ولی این گروه همچنین در هاوایی توقف خواهند کرد که با مقامات ارشد نظامی و شرکای منطقهای در فرماندهی هند و اقیانوس آرام ایالات متحده مشورت کنند.
به گفته ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نگرانی درباره چین، یکی از موضوعاتی است که با مقامات جزایر سلیمان مورد بحث قرار میگیرد.
او در کنفرانس خبری دوشنبه خود گفت که سیاست ایالات متحده در منطقه «حصول اطمینان کشورها از درک مزایای تعامل با واشنگتن بوده است، و نه در مورد چین یا هر کشور دیگری.»
ند پرایس در ادامه افزود: «ما این را به آنها واگذار میکنیم تا آن چه را که ما پیشنهاد میدهیم با آن چه که کشورهای دیگر از جمله کشورهای بزرگ منطقه پیشنهاد میدهند، مقایسه کنند.»
آمریکا در فوریه گذشته اعلام کرد که به عنوان بخشی از تلاش دولت بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، سفارتی را در جزایر سلیمان باز میکند تا منابع امنیتی و دیپلماتیک بیشتری را به منطقه هند-اقیانوس آرام برای مقابله با افزایش نفوذ چین ارائه دهد.
جزایر سلیمان در ماه مارس گذشته اعلام کرد که در حال ایجاد شراکت با چین برای مقابله با تهدیدات امنیتی و تضمین محیطی امن برای سرمایهگذاری منطقهای است.
این شراکت، تهاجم بزرگی از سوی پکن به منطقهای است که متحدان ایالات متحده، یعنی کشورهای استرالیا و نیوزیلند، برای دههها «حیاط خلوت» خود محسوب میکردند.
پس از واکنشهای شدید منطقهای، جزایر سلیمان اعلام کرد که اجازه نمیدهد که پایگاه نظامی چین در این کشور مستقر شود.
با این حال به گفته ند پرایس، مقامات ایالات متحده، همچنان نگران هستند که ماهیت گسترده توافق پیشنهادی با چین، درها را برای استقرار نیروهای چینی در جزایر سلیمان باز میگذارد.