جنگ ولادیمیر پوتین در اوکراین فرصتی حیاتی است برای آمریکا که با دادن کمکهای فنی و امنیتی و توسعه اقتصادی، از نفوذ روسیه بر همسایگان آن بکاهد. آریل کوهن، پژوهشگر اندیشکده شورای آتلانتیک در در وال استریت جورنال اظهار عقیده میکند که آمریکا قادر است کمکهائی بدهد که روسیه و چین نمیتوانند به کشورهای همسایه روسیه عرضه کنند.
نویسنده بر این عقیده است که مردم کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز، با یادآوری فتوحات اربابان تزاری یا کمونیست سابق خود، از مقاومت اوکراین، حمایت میکنند، و از جمله، خاطره ادغام خود در نظام روسیه و روسیسازی کشاورزی خود را هنوز از یاد نبردهاند.
چنانکه قاسم جومارت توقایف، رئيس حکومت قزاقستان روز دوشنبه اعلام کرد، بسیاری از این کشورها، حاضر به ابراز حمایت علنی از روسیه نیستند و از تمامیت ارضی اوکراین حمایت میکنند. عبدالعزیز کاملف، وزیرامورخارجه ازبکستان از به رسمیت شناختن استقلال «دونتسک» و «لوهانسک» دو ناحیه جدائیطلب تحتالحمایه روسیه در اوکراین، امتناع کرد. گرجستان نیز حمایت خود از اوکراین را با صدای بلند اعلام کرد و همراه با مولداوی، برای عضویت در اتحادیه اروپا، تقاضا داد.
اما همسایگان روسیه، علیرغم حمایت خود از اوکراین، همچنان از روسیه، ارباب اتمی سابق خود، واهمه دارند، با این حال، نیازی که مسکو به ادامه تهدید آنها احساس میکند، نکته گویائی است. آریل کوهن در مقاله خود یادآور میشود که هفته گذشته، میخائیل دلیاگین، نماینده مجلس روسیه، دوما، در رسانههای اجتماعی، نابودی صنعت نفت آذربایجان را خواستار شد و در باره استفاده از بمب اتمی، پرسوجو کرد، هر چند بعدا منکر آن شد. دو هفته پیش نیز روسیه خط لوله نفت قزاقستان به بازار آزاد را در بندر روسی نووروسیاک مسدود کرد و مدیران خط لوله مدعی شدند تعمیر خسارات توفان، دو ماه طول خواهد کشید. ادعائی که کارشناسان صنعت نفت آن را غیرممکن دانستند. بستن خط لوله میتواند پیامی در باره اوکراین به قزاقستان باشد که مدتی است از سوی مقامات مختلف حکومت مسکو، به طور ضمنی مورد تهدید قرار دارد.
پژوهشگر اندیشکده شورای آتلانتیک به آمریکا و اتحادیه اروپا پیشنهاد میکند خرید مواد اولیه از همسایگان روسیه را افزایش دهند، به ویژه چون مبالغی که کارگران مهاجر از روسیه به کشورهای خود میفرستند، کاهش یافته است. در سال ۲۰۲۰، قرقیزستان و تاجیکستان، به ترتیب ۳۱٪ و ۲۷٪ از تولید ناخالص داخلی خود را از محل پول ارسالی کارگران مهاجر خود در روسیه، تامین میکردند. دریافتی ازبکستان از این محل ۱۲٪ تولید ناخالص داخلی آن بود. نویسنده توصیه میکند تحریمهای آمریکا علیه روسیه به گونهای تنظیم شوند که به شرکای آمریکا در منطقه، خسارت وارد نسازند.
پژوهشگر شورای آتلانتیک مینویسد جنگ در اوکراین میتواند سرفصلی برای جنگی گستردهتر باشد که دنیا را فرا بگیرد، و آسیای مرکزی، به دلیل دسترسی چهار کشور روسیه، چین، پاکستان و هند و حتی ایران در آینده، به بمب اتمی، اهمیت دارد و کنترل این ناحیه، برای مبارزه با بلندپروازیهای تسط طلبانه مسکو و پکن، حیاتی است.