شرکت ملی نفت چین سرمایه گذاری خود را در پروژه میدان گازی پارس جنوبی به حالت تعلیق در آورد.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۱ آذر با اعلام این خبر به نقل از منابع خود نوشت، این تصمیم در واکنش فشارهای آمریکا و احتمالا به منظور کاستن از تنش در میانه مذاکرات تجاری چین و آمریکا صورت گرفته است.
پیشتر، در پی بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران، شرکت فرانسوی توتال از عملیات فاز ۱۱ پروژه پارس جنوبی خارج شده بود و وزارت نفت ایران شرکت ملی نفت چین را که از شرکای این پروژه بود، جایگزین توتال کرده بود..
به گفته منابع رویترز، تعلیق سرمایه گذاری شرکت چینی در پارس جنوبی پس از چهار دور مذاکرات مقام های آمریکایی در پکن صورت گرفته است؛ از جمله در یک مورد، دو ماه پیش، مقامهای عالی رتبه آمریکایی شرکت چینی را به خودداری از سرمایه گذاری جدید در ایران ترغیب کردند.
پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که ایران و قطر به طور مشترک از آن بهره برداری میکنند. ایران برای افزایش بهره برداری خود از این میدان و رسیدن به سطح برداشت قطر، پس از اجرایی شدن برجام، قرارداد توسعه را با توتال و شرکت چینی امضا کرده بود.
شرکت توتال سال گذشته در قراردادی به ارزش ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار با بیش از ۵۰ درصد سهم، برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به ایران بازگشت، اما در پی خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم های ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی، این شرکت اعلام کرد از ایران خارج می شود.
ایالات متحده، جمهوری اسلامی را به بی ثبات سازی در خاورمیانه و همچنین حمایت از گروه های تروریستی متهم می کند. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا نیز اردیبهشت امسال اعلام کرد که توافق اتمی ایران معیوب است و به همین دلیل واشنگتن از آن خارج میشود.
او از زمان روی کار آمدن، ایران را به نقض برجام از طریق ادامه برنامه موشکی، بی ثبات سازی در منطقه خاور میانه و حمایت از گروه های تروریستی متهم کرد.
خرداد ماه گذشته نیز وزیر خارجه ایالات متحده راهبرد و استراتژی جدید واشنگتن در برابر تهران را شرح داد و ضمن اعلام فشار بیشتر بر جمهوری اسلامی، اعلام کرد که اگر ایران به ۱۲ شرط آمریکا عمل کند، می تواند با ایالات متحده توافق جدیدی داشته باشد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده مرداد ماه گذشته فرمان اجرایی بازگشت تحریم های جمهوری اسلامی ایران را، که از سه سال پیش توسط باراک اوباما معلق شده بود، امضا کرد.
مرحله اول بازگشت تحریم های ایران اندکی بعد اجرایی شد و مرحله دوم که شامل تحریم صادرات نفت و گاز ایران بود نیز از نیمه آبان به اجرا گذاشته شد.