وال استریت جورنال در گزارشی نوشت: چین، روسیه و هند می گویند با وجود تحریم های آمریکا به خرید نفت خام از ایران ادامه خواهند داد. با این وجود مشکلات بانکی مانع سرمایه گذاری هایشان در میدان های نفتی جمهوری اسلامی می شود.
سرمایه گذاران آسیایی در پروژه های ایران طی ماه های اخیر دریافته اند که نمی توانند برای انتقال پول به پروژه هایشان در ایران از شرکای بانکی معمول در امارات متحده عربی استفاده کنند. به گفته شرکت های درگیر، این وضعیت قراردادهای چند میلیارد دلاری را به تاخیر انداخته است.
سه شنبه روز آغاز دوره گذار برای شرکت های نفتی طرف تجارت با ایران بود تا تاریخ ۱۳ آبان خود را برای بازگشت تحریم های آمریکا علیه خرید نفت و گاز ایران و سرمایه گذاری در آن آماده کنند.
پرزیدنت ترامپ در توییتی صبحگاهی نوشت: «هر کس که با ایران طرف تجارت است با ایالات متحده تجارت نخواهد داشت.»
شرکت های نفتی اگر تا ۱۳ آبان به خریدها و سرمایه گذاری هایشان در ایران پایان ندهند، هدف مجازات های اقتصادی آمریکا قرار می گیرند.
چین، روسیه و هند در پی لغو تحریم های آمریکا در ژانویه ۲۰۱۶ واردات نفت از ایران را بیشتر کردند.
همزمان با هشدار رئیس جمهوری آمریکا به شرکت های خارجی، نمایندگان شرکت دولتی «نفت و پتروشیمی چین» موسوم به «سینوپک» برای امضای یک قرارداد ۳ میلیارد دلاری سرمایه گذاری در میدان نفتی «یادآوران» به تهران رفته بودند. این پروژه می تواند باعث تولید روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت شود.
«سینوپک» امیدوار بود این قرارداد را در ماه ژوییه تکمیل کند. اما این شرکت اکنون برای یافتن کانال های بانکی مناسب برای انجام این سرمایه گذاری مشکل دارد. شرکت های چینی عموما از بانک های دوبی برای انتقال پول به ایران استفاده می کنند، اما مقامات مسئول بانکی در امارات در ماه های اخیر درگیر توقف انتقال پول به مقصد تهران بوده اند.
ماه گذشته، وزارت دارایی آمریکا اعلام کرد که در متلاشی کردن یک شبکه انتقال وجوه غیرقانونی از طریق امارات به ایران نقش داشته است.
«شرکت ملی نفت چین» هم که قصد انجام سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری در یک پروژه گاز طبیعی ایران را دارد، با مشکل مشابهی برای انتقال پول روبرو است. توتال فرانسه پیشتر چنین سرمایه گذاری را تعهد کرده بود، اما بعد گفت به دلیل تحریم های آمریکا ایران را ترک می کند.
شرکت نفت دولتی روسیه قرار بود یک قرارداد ۷۰۰ میلیون دلاری را برای توسعه دو میدان نفتی کوچک در ایران در ماه ژوئن تکمیل کند، اما همچنان انجام آن را به تاخیر می اندازد.
مذاکرات با شرکت ملی نفت هند برای ورود به سرمایه گذاری ۹۰۰ میلیون دلاری در یک میدان نفتی و یک پروژه گاز طبیعی ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری هنوز به جایی نرسیده است.
ابهام در انعقاد قرارداد شرکت ملی انرژی اندونزی در یک پروژه نفتی ۶ میلیارد دلاری نمونه ای دیگر از مشکلات سرمایه گذاری در ایران است.